Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Καλά Χριστούγεννα με την αισιοδοξία στο βλέμμα μας

Στην πόλη δεν μείναμε παρά μόνον οι απαραίτητοι. Το έθιμο της επιστροφής στη γενέτειρα κρατάει γερά. 
Δεν ξέρω, πόσο αντέχουν πια τα κάλαντα. Ταυτόσημα με την εορταστική τριάδα, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Θεοφανείων απειλούνται λιγότερο από την αστική αποξένωση, όσο από την ανασφάλεια για τον άγνωστο που κρύβεται πίσω από το κουδούνισμα της εξώπορτας.
Η ακρίβεια ταλαιπωρεί όταν το εισόδημα δεν επαρκεί. Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων, ταυτοχρόνως, επέτρεψε σε άλλους πολλούς να συνδυάσουν μια εορταστική εκδρομή. Υπάρχουν πόλεις ταυτισμένες με τη φωταγωγία των Χριστουγέννων και προορισμοί ασυναγώνιστοι για τη φαντασμαγορία στην υποδοχή του Νέου Έτους. Το κόστος, φέτος, ακολούθησε τα χνάρια του πληθωρισμού με τα δημοφιλή χειμερινά θέρετρα να είναι υπερπλήρη, παρά την τσιμπημένη κατά 15% τιμή...
Είχε προηγηθεί ένας καλός Οκτώβριος για το λιανικό εμπόριο, όπου ο τζίρος αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Κι ένας τουρισμός, τα έσοδα του οποίου επιτρέπουν σε άφθονους επαγγελματίες, ταξίδια σε άλλα μέρη.
Να τα λέμε κι αυτά, αν κι εθισμένοι στη γλύκα της «γκρίνιας»! Εύστοχα απέδωσε κάποιος την εικόνα της πραγματικότητας:
Η Αράχωβα, που πέρασε και την κρίση με τον βασανισμένο άτυχο Όλιβερ, είναι sold out, στο δε Παρίσι και στη Βιέννη εκλέγουμε και δήμαρχο…

Γιατί πρέπει να αρνηθούμε την αισιοδοξία της πολιτικής σταθερότητας
Επειδή την κανονικότητα, την πρεσβεύει και την τηρεί ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του; 
Την ευζωία και την καλοπέραση την απολαμβάνουμε όλοι, όπως άλλωστε είναι το σωστό κι αυτό που πρέπει να παρέχει μια κυβέρνηση, που θέλει να είναι όλων των πολιτών.
Δεν επιχειρώ να αρνηθώ την ύπαρξη όσων πιέζονται οικονομικά. Όμως, η οικονομική πρόοδος και η βελτίωση των κρατικών εσόδων, συντελεί στο να προσφέρεται ανακούφιση σε κοινωνικές ομάδες, περισσότερο ευάλωτες. Άλλωστε, η γενική άνοδος του βιοτικού επιπέδου, σε όλες τις διαβαθμίσεις των μεσαίων στρωμάτων δεν κρύβεται…

Μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε να αποκαλύψει μια «κρυφή» πτυχή της πραγματικότητας, που θέλει να σπρώχνονται παρακάτω τα τρέχοντα έξοδα. Κι αν ακόμη, συμβαίνει αυτό, υπάρχει μια αισιοδοξία που επιτρέπει τη σχετικά ανέμελη συμπεριφορά. Είναι ότι, το επόμενο διάστημα προοιωνίζεται θετικό.
Συνεπώς, ας γιορτάσουμε με λιγότερες ενοχές, διότι ακόμη και στα σκληρά χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, δεν στερηθήκαμε γιορτές και σχόλες.

Καλά Χριστούγεννα αδέλφια. Και του Χρόνου με Υγεία…

Άρης Πορτοσάλτε

Δεν υπάρχουν σχόλια: