Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Το ορόσημο των ευρωεκλογών, το διακύβευμα και τα ονόματα

Η πολιτική ατζέντα του 2024 περιλαμβάνει από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς, κοινοβουλευτικές «μάχες», που προοιωνίζονται σφοδρές, με κεντρική τη βέβαιη αντιπαράθεση για τη λειτουργία στη χώρα μας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Το πολιτικό ημερολόγιο περιλαμβάνει και μια ημερομηνία «σταθμό» αυτή της 9ης Ιουνίου, ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Μία αναμέτρηση κρίσιμη για το σύνολο της Ευρώπης, την ώρα που το βλέμμα όλων στρέφεται στην άνοδο της ακροδεξιάς, κρίσιμη και για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, που δεν αντιμετωπίζει μεν την ίδια πρόκληση, ωστόσο, αναμένει... την κάλπη αυτή για να επανακαθορίσει ρόλους και προοπτικές των κομμάτων, κυρίως στον χώρο της αντιπολίτευσης, που έχει αλλάξει άρδην από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου έως σήμερα.

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του κόμματος της Νέας Αριστεράς, η δημοσκοπική κατάρρευση της Κουμουνδούρου, η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των μετρήσεων της κοινής γνώμης, η ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι τα δεδομένα, που θα «αναμετρηθούν» με την πραγματικότητα στις κάλπες της 9ης Ιουνίου του 2024. Το διακύβευμα για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, μοιάζει αυτονόητο και εμπεριέχει μια υπαρξιακή διάσταση για την επόμενη μέρα.
Κυρίως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην κάλπη των ευρωεκλογών, που θα μείωνε περαιτέρω τα ποσοστά του και θα το κατάτασσε και επισήμως στην τρίτη θέση  θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και αναταράξεων, θέτοντας ακόμη και ζήτημα ηγεσίας.
Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να αποσυνδέσει την παραμονή του στην προεδρία από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν και συνεχίζει να διακηρύττει ότι στόχος είναι η νίκη –πήχη, που δεν συμμερίζονται άπαντες στο εσωτερικό του κόμματός του, θεωρώντας τον ανεδαφικό αυτή την ώρα–  η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αυτή την ώρα, ομιχλώδης. Αντίστοιχα και για το ΠΑΣΟΚ, η επιβεβαίωση στην κάλπη της τρίτης θέσης, που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, θεωρείται επιβεβλημένη για τη συνέχεια.

Για την κυβέρνηση, το «στοίχημα» είναι διαφορετικό. Με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν καθαρά το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες και να αναδεικνύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού, με ποσοστά άνω του 40%, όταν οι έτεροι διεκδικητές του αξιώματος καταγράφουν ποσοστά της τάξεως του 5%, για την κυβέρνηση ο στόχος ξεπερνά την επιβεβαίωση απλώς της πρώτης θέσης και αγγίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αξιολόγησης των πολιτών.
Διακύβευμα πρώτο, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στους ψηφοφόρους, η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, συνθήκη, που ο ίδιος βάζει ως προαπαιτούμενο για να συνεχιστεί και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το θετικό μομέντουμ, που κορυφώθηκε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα σχόλια του διεθνούς Τύπου το τελευταίο διάστημα, αλλά και να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει, ουσιαστικά, από την κάλπη των ευρωεκλογών, να αξιολογηθούν από τους πολίτες οι έως τότε δεσμεύσεις, που θα έχουν υλοποιηθεί, με άξονα την οικονομία, τις αλλαγές στο κράτος, την παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και παρονομαστή την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί με την επικράτεια να αποτελεί μία περιφέρεια στο σύνολό της, με το σύστημα του σταυρού, ενώ, για πρώτη φορά καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για όλους, εντός και εκτός χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας βάλει τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» στον τίτλο της κυβερνητικής του πολιτικής, επιχειρεί να ενισχύσει τη διεύρυνση του ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας και να απευθυνθεί ακόμη πιο εμφατικά στο χώρο του κέντρου, που αυτή την ώρα εμφανίζεται ως ο βασικός πυρήνας των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Στόχος για την Πειραιώς είναι και η μείωση των ποσοστών αποχής, που στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως, στον δεύτερο γύρο, χτύπησαν «κόκκινο», αλλά και η αποφυγή της ψήφου διαμαρτυρίας στις κάλπες, που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό «θόρυβο», ανακόπτοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, με κεντρική επιδίωξη τα πρόσωπα που θα τα απαρτίζουν να αντανακλούν την κυβερνητική στόχευση. Η παρουσία νυν ευρωβουλευτών, όπως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του Στέλιου Κιμπουρόπουλου, θεωρείται βέβαιη αν οι ίδιοι το επιθυμούν.

Πρόσωπα, όπως ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, εμφανίζονται ως επικρατέστερα για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ συζητείται έντονα το όνομα του Πύρρου Δήμα, ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε συνοδεύσει πρόσφατα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψη του στην Αλβανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει αν τελικά θα υπάρξει το «επόμενο βήμα» στις σχέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου με τη Νέα Δημοκρατία, με το πρώην βουλευτή, υπουργό και διεκδικητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, να δηλώνει παρών στον πολιτικό στίβο. Τα πρόσωπα, που θα επιλεγούν θα πρέπει να αντανακλούν και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δυναμώνοντας τη φωνή της χώρας στην Ευρώπη, είναι το περίγραμμα των επιλογών, που θα γίνουν, όπως το έχει διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: