Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Οι 221 «μπλε φάκελοι» του Μαξίμου

Από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου δίνεται το σήμα επανεκκίνησης και «ανάβουν» στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης, με στόχο την υλοποίηση ενός οδικού χάρτη για τη νέα χρονιά, που στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα βάλει τη σφραγίδα των μεταρρυθμίσεων στο κυβερνητικό έργο, πριν ακόμη τις κάλπες των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.
Σε αυτό το πλάνο, το επονομαζόμενο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, περιλαμβάνονται 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και 2.000 δράσεις, που αφορούν στο σύνολο των υπουργείων για το 2024 σχετικά με το νομοθετικό έργο, τον προγραμματισμό και την κατανομή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
Το στίγμα θα δοθεί ήδη από τον Ιανουάριο, οπότε στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν τρεις από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις, που προωθούνται: ...
οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα δώσουν το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, 
η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και 
οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά στους Ποινικούς Κώδικες.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον των ΑΕΙ, έχοντας ως «όπλο» στην επιχειρηματολογία της τη συμφωνία της κοινής γνώμης για τις προωθούμενες αλλαγές, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη για το επόμενο βήμα.
Η επικείμενη αντιπαράθεση αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο ένα κεντρικό πολιτικό διακύβευμα, που για το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται στην απόδειξη της προοδευτικότητας και του εκσυγχρονισμού, που επικαλείται η κάθε πολιτική δύναμη. 
«Να τρέξουμε για να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό πυρήνα» είναι το μήνυμα, που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, στον απόηχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και των αποφάσεων του ECOFIN, ως βασικό ατού, που επιτρέπει στην κυβέρνηση του να περάσει στο επόμενο στάδιο της υλοποίησης κεντρικών πολιτικών, με άξονα τις βαθιές τομές στη λειτουργία του κράτους και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Κάτω από αυτή την ομπρέλα εντάσσονται οι στόχοι της αύξησης των εισοδημάτων -μετά τις αυξήσεις σε μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις, ακολουθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού- αλλά και η συνέχιση της ψηφιοποίησης του κράτους. Παράλληλα, τους επόμενους μήνες αναμένονται δύο εξαιρετικής σημασίας σχέδια αναδιάρθρωσης στον χώρο της δικαιοσύνης και της υγείας, που βρίσκονται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Ο νέος δικαστικός χάρτης, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης και ο νέος υγειονομικός χάρτης, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα αποτελέσουν κορωνίδα των επικείμενων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.
Δράσεις για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας ως προς την απασχόληση των νέων και των γυναικών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας με περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη δημιουργία περισσότερων χώρων ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνονται στις προωθούμενες αλλαγές, που προετοιμάζουν τα αρμόδια υπουργεία.
Στο μεταρρυθμιστικό «παζλ» που επιχειρεί να συνθέσει η κυβέρνηση, υπάρχει ένας καθοριστικός παράγοντας, κρίσιμος για την κατάληξη και το αποτύπωμα του κυβερνητικού έργου, που ακούει στην έννοια της κοινωνικής συνοχής.

Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης, οι επενδύσεις στη χώρα, αλλά και σε επίπεδο κυβερνητικού έργου οι προωθούμενες αλλαγές, θα πρέπει να φθάνουν στον κάθε πολίτη, να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής του.
Σε αυτό, άλλωστε, θα κριθεί η κυβέρνηση, όταν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες και εκεί θα συγκριθεί με τις δεσμεύσεις, τα πεπραγμένα της, αλλά και την αντιπρόταση και τη στάση της αντιπολίτευσης. Την ώρα, μάλιστα, που οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, κυρίως στον τομέα των τροφίμων, το «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένο.

Στις εκκρεμότητες της επόμενης χρονιάς συμπεριλαμβάνεται και ένα ανοιχτό κοινωνικό ζήτημα, που το τελευταίο διάστημα ήρθε μετ' επιτάσεως στην επικαιρότητα κι έγινε επίκεντρο των συζητήσεων, ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι το θέμα θα λυθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας, με τον ίδιο και το επιτελείο του να αναζητούν την κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Με δεδομένο ότι στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας διατυπώνονται δημοσίως και με ξεκάθαρο τρόπο ηχηρές διαφωνίες -χαρακτηριστική η θέση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ή του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει διατεθειμένος να παραιτηθεί ώστε να μην στηρίξει ένα τέτοιο νομοσχέδιο- είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται σε θέμα «ειδικού χειρισμού» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα αποφασίσει τον χρόνο, που θα επιλέξει να το φέρει στο προσκήνιο.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: