Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν για αρχηγό, «πλάκωσε» κι ο Κασσελάκης

Το ερχόμενο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου κλείνει ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη στη λίστα των 1 συν 3 δηλαδή της Εφης Αχτσιόγλου, και των Παππά, Τσακαλώτου και Τζουμάκα, θα προστεθεί και ένα όνομα που εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα του ΣΥΡΙΖΑ ως… αλεξιπτωτιστής και απολαμβάνει ιδιαίτερης προβολής, δυσανάλογης της παρουσίας και του πολιτικού του μεγέθους.
Ο 35χρονος, Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο ψηφοδέλτιο της επικρατείας ως υποψήφιο της ομογένειας,  χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί, φέρεται, εκτός από αυτοδημιούργητος... εφοπλιστής,  φίλος του Ευάγγελου Αποστολάκη αλλά και του Παύλου Πολάκη.  Συμμερίζεται και δηλώνει οπαδός του τρόπου Πολάκη για τη… διαφάνεια, ωστόσο οι θέσεις που κατέθεσε ως πλατφόρμα, τον φέρνουν μέχρι και το χώρο του φιλελεύθερου κέντρου! Επανέφερε την ταυτοτική για την Αριστερά θέση, διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους,την οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το 2015 μόλις ανέλαβε την εξουσία και ουδείς από τους ανθυποψηφίους του  έχει αναδείξει στη δική του ατζέντα.  Οι κακές γλώσσες περίξ της Κουμουνδούρου αποδίδουν όλη την προσπάθεια στο να φτιαχτεί γύρω του μια νέα συνιστώσα εντός της νέας πολιτικής ανθρωπογεωγραφίας μετά την εκλογή αρχηγού.  
Οι ακόμη πιο κακές γλώσσες υπονοούν ότι είναι ένας ευπρόσωπος και ελκυστικός «μπροστινός»! Η ατζέντα και οι προγραμματικές θέσεις του κ. Κασσελάκη και των χορηγών της επικοινωνίας του, επιτυγχάνουν προς το παρόν να αποσύρονται τα φώτα από τους βασικούς υποψήφιους και τη δυσκολία που έχουν να συμφωνήσουν ακόμη και ως προς τη διεξαγωγή ενός debate, αλλά και ως προς τους εκλογείς που θα αποφασίσουν για το νέο αρχηγό. Εάν στις κάλπες θα μπορούν να πάνε να ψηφίσουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή όσοι θα εγγραφούν εκείνη τη μέρα, ή  θα ανοίξει η διαδικασία για όσους δηλώσουν απλώς φίλοι του κόμματος.  

Η συμμετοχή που θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές αυτές εκλογές θα είναι το πρώτο ασφαλές  σήμα, για το εάν μπορεί να έχει ουσιαστικές ελπίδες ανάκαμψης μέσα στο χρονικό ορίζοντα και στο πλαίσιο που θέτει η κ. Αχτσιόγλου, η οποία είναι και το φαβορί να βρεθεί στην ηγεσία του κόμματος.
Καλώντας για μαζική συμμετοχή όλους τους δημοκράτες πολίτες που θέλουν, όπως είπε, μια άλλη διαδρομή απ’ αυτή της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στον πυρήνα του τη δυνατότητα επανόδου στη διακυβέρνηση του τόπου.   

«Πρέπει να χτίσουμε στενούς δεσμούς με τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπούμε, με τους εργαζόμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους μικρούς επιχειρηματίες, με τους αγρότες…» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.  Πάντως, οι πρόσφατες διπλές κάλπες έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί τις κοινωνικές ομάδες που επικαλείται, επομένως ο συλλογισμός της κ. Αχτσιόγλου είναι ορθός μόνο ως προς το σκέλος ότι πρέπει να ξεκινήσει μια πορεία από κάτω προκειμένου να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και «αν το κάνει αυτό τότε η επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά μπορεί να είναι απολύτως εφικτή εντός αυτής της τετραετίας».

Οι διαδικασίες αλλά και τα πρόσωπα που έχουν μπει ή ετοιμάζονται να μπουν  στη λίστα των υποψηφίων αρχηγών δε συνδράμουν στη γείωση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που θα έπρεπε να είναι ο στόχος του.  Τη δημιουργία ενός κομματισμού οργανισμού και μιας πρότασης διακυβέρνησης αξιόπιστης και σύγχρονης. Ούτε όσα γίνονται συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος στην πολιτική είναι ένα μέγεθος που εκμηδενίζεται ταχύτατα. 

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: