Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Γιατί απέτυχαν όλοι στη δεύτερη τετραετία;

Ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τρίτη κυβερνητική θητεία, αφού έμεινε πάνω από τρία χρόνια στην αντιπολίτευση. Είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός πρωθυπουργός με τρείς - όχι συνεχόμενες - πρωθυπουργικές θητείες. 
Γιατί υπάρχει αυτό το σύνδρομο της δεύτερης καταστροφικής θητείας; 
Τι είναι αυτό που ωθεί όλους τους πρωθυπουργούς, από το ξεκίνημα σχεδόν της νέας κυβέρνησής τους, να πετάξουν λευκή πετσέτα
Να εγκαταλείψουν τα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά στους ψηφοφόρους τους;
Δε γνωρίζω αν το πρόβλημα είναι αποκλειστικά πολιτικό ή αν υπεισέρχονται και άλλοι... παράγοντες, όπως ο κορεσμός της εξουσίας και η εκπλήρωση του στόχου του εκάστοτε πρωθυπουργού να μην είναι πρωθυπουργός της μιας θητείας. Να μην αποτελέσει μια παρένθεση, δεξιά ή αριστερή. Με τη δεύτερη εκλογική νίκη επιβεβαιώνεται η κυριαρχία του και φαίνεται πως κάπως έτσι εξαντλούνται και οι φιλοδοξίες του. 
Διότι απαραίτητο στοιχείο για μια επιτυχημένη δεύτερη κυβερνητική θητεία είναι η πίστη πως και η τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη είναι όχι απλώς δυνατή, αλλά και επιθυμητή. Είναι ο επόμενος στόχος. Όσοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν από αυτόν τον στόχο, δεν παρήγαγαν έργο, με φυσικό επακόλουθο την εκλογική ήττα. Επιπροσθέτως, σχεδόν σε όλα τα κόμματα, στη δεύτερη κυβερνητική θητεία τους παρουσιάστηκαν προκλητικές συμπεριφορές, εκφυλιστικά φαινόμενα και αναπτύχθηκαν φυγόκεντρες δυνάμεις. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται μέσα σε ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε, άκρως ευνοϊκό ώστε η νέα της θητεία να είναι επιτυχημένη. Δεν είναι μόνον το γεγονός πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, διότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Είναι πρωτίστως το γεγονός ότι αυτό το 40,5% που την ψήφισε ήξερε πολύ καλά τι ψήφιζε και γιατί το ψήφιζε. Δηλαδή αυτή η κυβέρνηση έχει μια ισχυρή πολιτική βάση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Συμπερασματικά, μέσα σε τόσο ευνοϊκό κλίμα καμιά κυβέρνηση δεν είχε κινηθεί κατά το παρελθόν. 
Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν τομές, ρήξεις, μεταρρυθμίσεις, συγκρούσεις, στον βαθμό που είναι αδύνατες οι συναινέσεις. Δε θέλουν ούτε ημίμετρα ούτε εκπτώσεις σε προγραμματικό επίπεδο για να μην αντιδράσουν τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία ούτως ή άλλως είναι αποδυναμωμένα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που θέλουν είναι στη δεύτερη τετραετία να ολοκληρωθούν τα όσα δεν έγιναν στην πρώτη και να τεθούν οι νέοι στόχοι για το μέλλον, καθώς ένα μεγάλο, ιστορικό και σύγχρονο κόμμα, συνεχώς θέτει νέους στόχους, γιατί αυτό απαιτούν οι εξελίξεις. Ένα κόμμα εξουσίας δεν επαναπαύεται ποτέ. Τους κουρασμένους τους στέλνει στα σπίτια τους. 

Ο πρωθυπουργός, πέραν όλων των άλλων, είναι και κυρίαρχος μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Δεν ακούγεται η παραμικρή φωνή αμφισβήτησης - και πώς να ακουστεί όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κουβαλά μόνον επιτυχίες και νίκες!

Δια ταύτα: η κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κερδίσει μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη, διότι θα έχει μια επιτυχημένη δεύτερη κυβερνητική θητεία. Αρκεί να το πιστέψει. 

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: