Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Όλοι εναντίον όλων και στη μέση ο Κασσελάκης

Η ασυμφωνία για το ενδεχόμενο debate μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών στον ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή της «σφήνας» του Στέφανου Κασσελάκη, θα επιλυθεί με τη διαιτησία της Ράνιας Σβίγγου και του Γιώργου Βασιλειάδη.
Η διαφωνία και οι αιχμές που ανταλλάσσουν δια αντιπροσώπων οι επίδοξοι αρχηγοί, η είσοδος στην κούρσα του κ. Κασσελάκη και η προαναγγελλόμενη απουσία του Αλέξη Τσίπρα από το Διαρκές συνέδριο που θα προηγηθεί της εκλογής, είναι το μόνο ενδιαφέρον κομμάτι μιας διαδικασίας που, μέχρι τώρα, αφορά στο στενό κομματικό κύκλο και τους μηχανισμούς των υποψηφίων.
Η «παρεξήγηση» σε σχέση με όσα κατάλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το debate και όσα του... απάντησαν οι κ. Παππάς και Τζουμάκας, αναζωογόνησαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, χωρίς όλο αυτό να παράγει κανένα πολιτικό περιεχόμενο στη διαδικασία μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο κόμμα. 

Ο κ. Τσακαλώτος έχει εν μέρει δίκιο να υποστηρίζει ότι ένα debate θα έδειχνε αδιαφορία για την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες. Υπό την προϋπόθεση ότι η συζήτηση των υποψηφίων θα εξελισσόταν, αντί για μια παράθεση του σχεδίου για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αξιόπιστη πολιτική δύναμη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση, σε μάχη «αλληλεξόντωσης» κάτω από τους  τηλεοπτικούς προβολείς. Αν και θεωρείται από αρκετούς ως εξαιρετικός στις πολιτικές αντιμαχίες, ο Τσακαλώτος γνωρίζει ότι υστερεί σε φιλοδοξία, κυνισμό και αδιαφορία για το τελικό αποτέλεσμα.  

Επομένως, είναι επιλογή αυτοπροστασίας να αποφύγει το τηλεοπτικό debate ζητώντας μια ανοιχτή συζήτηση, πιο κοντά στα μέτρα του. Συζήτηση την οποία, άγνωστο γιατί, πρότεινε να αναλάβει να διοργανώσει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά. Ούτε καν της Αθήνας. Ο ισχυρισμός του δε, ότι υπήρξε συμφωνία, διαψεύστηκε ακαριαία από την πλευρά του Στέφανου Τζουμάκα. Ο Νίκος Παππάς που επιμένει ότι είναι και εφικτό και επιθυμητό  το debate τρεις μέρες πριν στηθούν οι κάλπες στις 7 Σεπτεμβρίου, κάρφωσε εν τω μεταξύ μέσω διαρροών συνεργατών του και τον Τσακαλώτο και την Αχτσιόγλου! 

Με ή χωρίς συμφωνία για debate πανελλαδικής εμβέλειας ή συζήτηση περιχαρακωμένη στην ασφαλή περίμετρο του συριζαϊκού σύμπαντος, οι υποψήφιοι αρχηγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι καταρχήν, με τις ομιλίες που θα κάνουν στο έκτακτο συνέδριο που αρχίζει το Σάββατο. Υπό το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εννοείται ότι δεν πρόκειται να μιλήσει. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν, ότι ο πρώην πρόεδρος ετοιμάζει τη δική του παρέμβαση, με ατζέντα πέρα και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο τακτικό συνέδριο του Νοεμβρίου και εφόσον θα έχει κάτσει η μπίλια με το νέο αρχηγό και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: