Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Μάχη με τις φλόγες σε Μάνδρα, Μέγαρα, Λουτράκι - Εκτός ελέγχου το μέτωπο στη Ρόδο (Live)

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη συνεχή νύχτα οι πυροσβέστες. 
Σε μήκος πολλών χιλιομέτρων εκτείνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα Δερβενοχώρια, απειλώντας τη Μάνδρα. 
Αναζωπυρώσεις στο μέτωπο του Λουτρακίου όπως και στην Άνω Βλυχάδα Μεγάρων, ενώ εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά στην Ρόδο.
Όσον αφορά την πυρκαγιά στο Λουτράκι, στα διυλιστήρια έχει «κρατηθεί» το μέτωπο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε απόσταση πάνω από 1 χιλιόμετρο από τις εγκαταστάσεις. Η προσπάθεια... θα επικεντρωθεί εκεί όλο το βράδυ, ώστε να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η πυρκαγιά στη Μάνδρα είναι ανεξέλεγκτη και καίει σπίτια στον οικισμό της Νέας Ζωής. Η Πολιτική Προστασία και η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνουν εκκλήσεις στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν. Νωρίτερα μηνύματα εκκένωσης εστάλησαν στους κατοίκους των περιοχών Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία, ενώ μήνυμα ετοιμότητας εστάλη από το 112 και στους κατοίκους της Νέας Περάμου. Πυρινός κλοιός χιλιομέτρων στην Βλυχάδα, ενώ ένα άλλο μέτωπο μαίνεται στο πεδίο βολής Κανδύλη. Οι φλόγες έφτασαν την Εθνική Οδό.
Με το πρώτο φως της ημέρας θα συνδράμουν με ρίψεις από αέρος τα εναέρια μέσα.

Κάντε κλικ πάνω στον χάρτη για να δείτε live την πορεία των μετώπων.

Λεπτό προς λεπτό οι τελευταίες εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

02:25 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο

02:08 Πύρινος κλοιός χιλιομέτρων στη Βλυχάδα: Οι φλόγες έφτασαν στην Εθνική Οδό

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο «μέτωπο» της Βλυχάδας στα Μέγαρα – της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια – το οποίο έφτασε στην Εθνικό Οδό. Στην πλαγιά πάνω από τον δρόμο, πραγματοποιούνται συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Ένα άλλο μέτωπο μαίνεται στο πεδίο βολής Κανδύλη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κινούνται και προς τα εκεί.

01:51 Υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι τις επόμενες μέρες

Σύμφωνα με επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι άνεμοι θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

01:38 Σπίτι έχει καεί ολοσχερώς

01:28 Συνολικά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες Τρίτη και χρειάστηκε να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις –και έχουν πλέον ελεγχθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική– ήταν: στην Ηρακλειά Ηλείας, δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Δαφνί Αττικής (πλησίον του οικισμού Αφαία και πλησίον της λεωφόρου Αθηνών αντίστοιχα), στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας και στο Σέσκλο Μαγνησίας.

01:21 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο  

01:01 Ρόδος: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά, πάει προς μεγάλο δάσος Λαέρμων

Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά στο μέτωπο προς τα Λάερμα στη Ρόδο παρά τις προσπάθειες που δίνουν οι πυροσβέστες για να την περιορίσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά είναι σε πολλά μέτωπα πλέον από την αρχική εστία μεταξύ Απόλλωνα Έμπωνα μέχρι τα Λάερμα.

Οι προσπάθειες των ανδρών στην περιοχή είναι ασταμάτητες αλλά υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, ενώ οι άνεμοι μεταφέρουν μακριά τη φωτιά.

Η μάχη αναμένεται να είναι μεγάλη ακόμα και στο σημείο κατευθύνονται ακόμα περισσότερες εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν.

Δυσκολίες παρουσιάζονται στον ανεφοδιασμό των οχημάτων καθώς ξεμένουν από νερό ενώ αρκετές φορές οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα χωρίς νερό.

00:55 Διάσωση σκύλου από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

00:42 Σε συνθήκες καύσωνα για τις επόμενες πέντε ημέρες η χώρα

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να διατηρηθούν στην χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες, ενώ νέο κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται από την ερχόμενη Πέμπτη.

Την Τετάρτη αναμένεται η διατήρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κυρίως σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ στα ανατολικά θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι, οπότε παραμένει η πολύ υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης 20 και Κυριακής 23 Ιουλίου αναμένεται σταδιακή αλλά σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου, οπότε η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

00:33 Λουτράκι: Τι αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και έχοντας την συνδρομή μηχανημάτων έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρων, αλλά και εθελοντών, δίνουν μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση τη φωτιάς και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πανόραμα, που βρίσκεται πιο ψηλά από τους Αγίους Θεοδώρους, προς την πλευρά των Γερανίων».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τον στρατό και όλους όσοι συνδράμουν, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να συγκρατήσουν την φωτιά και να μην επεκταθεί σε άλλα σημεία».

00:20 Με λεωφορεία και την Τετάρτη τα δρομολόγια στο τμήμα του Προαστιακού Άνω Λιόσια - Κιάτο

Παραμένει η διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα του Προαστιακού Άνω Λιόσια - Κιάτο, εξαιτίας της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Τα δρομολόγια της Τετάρτης 19.07 στο τμήμα αυτό θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών.

00:14 Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

00:09 Δίπλα στους αστυνομικούς στη Μάνδρα ο Ν. Μηταράκης

Δίπλα στους αστυνομικούς που συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

«Απόψε, στη Μανδρα, δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνική Αστυνομία που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία επιχειρούν στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές βοηθώντας τους πολίτες, συμβάλλουν στην ασφαλή εκκένωση των περιοχών, προστατεύουν περιουσίες και ρυθμίζουν την κυκλοφορία» έγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης στο Facebook.

00:01 Δυναμώνει η φωτιά στη Ρόδο

Φωτογραφία από ομάδα Facebook «Πυρκαγιά Ενημέρωση»

23:57 Ανοιχτή η παλαιά Εθνική - Στη νέα Εθνική Οδό, κλειστό το ρεύμα προς Κόρινθο, στο ύψος της Ν. Περάμου

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, λόγω των πυρκαγιών, η παλαιά Εθνική Οδός είναι ανοιχτή και στα δύο ρεύματα ενώ στη νέα Εθνική, είναι κλειστό το ρεύμα προς Κόρινθο, στο ύψος της Νέας Περάμου.

23:51 Αναστολή στάσης εργασίας του ΕΚΑΒ την Τετάρτη 19 Ιουλίου εξαιτίας των πυρκαγιών

Λόγω των εκτάκτων συνθηκών που επικρατούν στους Νομούς Αττικής και Κορινθίας εξαιτίας των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που απειλούν και αστικές περιοχές, το Ε.Κ.Α.Β. έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα για να επιχειρήσει όπου χρειαστεί στις ζώνες που πλήττονται.

Το Δ.Σ. του Σωματείου, με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την κατάσταση αυτή, αναστέλλει την συμμέτοχη του στην αυριανή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ.        

23:17 Hellenic Train: Με λεωφορεία και αύριο Τετάρτη τα δρομολόγια στο τμήμα του Προαστιακού Άνω Λιόσια - Κιάτο

Παραμένει η διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα του Προαστιακού 'Ανω Λιόσια - Κιάτο, εξαιτίας της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train. Τα δρομολόγια της Τετάρτης 19.07 στο τμήμα αυτό θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών.

22:54 Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και στην Άνω Βλυχάδα Μεγάρων

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει αναζωπυρωθεί στην περιοχή της Άνω Βλυχάδας, επισημαίνοντας ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί.

22:51 Σε πλήρη επιφυλακή και το Λιμενικό Σώμα σε Ελευσίνα και Αγίους Θεοδώρους

Σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

22:33 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην νέα Εθνική Οδό

22:29 Εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής: Ξημερώνει δύσκολη μέρα

Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησε σε νέα ενημέρωση σχετικά με τις πυρκαγιές.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα λόγω καύσωνα», ανέφερε και συνέστησε στους πολίτες «να είναι προσεκτικοί».

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στη φωτιά στη Ρόδο, η οποία δεν απειλεί για την ώρα σπίτια αλλά είναι σε εξέλιξη.

22:22 Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε δασική έκταση της Ρόδου μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα.

Η μάχη της κατάσβεσης δίνεται από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ομάδες εθελοντών, ιδιώτες, ενώ συνδράμουν στην προσπάθεια στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η φωτιά είναι πυκνή δασική έκταση και δύσβατη, γεγονός που δυσκολευει σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μείνουν καθ' όλη την διάρκεια της νύκτας στην περιοχή και το πρωί αναμένεται να ενισχυθεί η προσπάθειά τους από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

22:12 Ασταμάτητη η φωτιά στο Λουτράκι: Ολονύχτια μάχη να κρατηθεί το μέτωπο μακριά από τα διυλιστήρια

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Λουτράκι, όπου οι εστίες αναζωπυρώθηκαν και το μέτωπο εκτείνεται σε μεγάλη ακτίνα, περνώντας μέσα από τους οικισμούς Καλλιθέα, Πανόραμα και Άγιο Χαράλαμπο.

Στα διυλιστήρια έχει «κρατηθεί» το μέτωπο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε απόσταση πάνω από 1 χιλιόμετρο από τις εγκαταστάσεις. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί εκεί όλο το βράδυ ώστε να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

22:09 Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

22:05 Δήμαρχος Λουτρακίου: Δύσκολη η κατάσταση αλλά δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης μιλώντας στην ΕΡΤ και σημειώνοντας ότι έχουνε πέσει οι αέρηδες.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως με τις πρώτες πρωινές ώρες θα πέσουν στην μάχη της κατάσβεσης αρκετά εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 32 καμένα σπίτια και πέντε αποθήκες. Για τον Άγιο Χαράλαμπο, όπως και για το Πανόραμα, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες. Το βασικό όπως τόνισε ο δήμαρχος είναι ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή. «Είναι πολύ βασικό».

Οι δυνάμεις εστιάζουν τώρα στον οικισμό Γλυκιά Ζωή ο οποίος είναι ακόμα λίγο μακριά και καταβάλλεται προσπάθεια να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο δάσος. Οι οικισμός εκκενώθηκε σήμερα το απόγευμα ενώ αυτή την στιγμή καίγονται μόνο δασικές εκτάσεις.

21:42 Μαύροι, πυκνοί καπνοί πάνω από τη Μάνδρα Αττικής

21:40  Συστάσεις της ΕΛΑΣ στους οδηγούς από Δυτική Ελλάδα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, ζητά από τους οδηγούς που κινούνται από την Δυτική Ελλάδα, προς Κόρινθο και Αθήνα, μετά τον κόμβο της Επιδαύρου, να μην μετακινούνται προς τις προαναφερόμενες περιοχές.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρονται τα εξής:

«Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην ‘Ιόνια Οδό' και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην νέα, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς την Κόρινθο και την Αθήνα μετά τον κόμβο Επιδαύρου να μην μετακινούνται προς τα προαναφερόμενα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς».

21:28: ΕΛ.ΑΣ.: Αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου από διόδια Κορίνθου μέχρι διόδια Ελευσίνας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

21:11 Τα μέτωπα από τα μάτια των πιλότων (vid)

21:00 Τελευταίες εναέριες ρίψεις νερού πριν την δύση του ηλίου

20:57 Αναζωπύρωση στον οικισμό Αγία Σωτήρα

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές δίνουν μάχη να προλάβουν την πυρκαγιά προτού επεκταθεί.

20:44 Νέες οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για τους οδηγούς

20:42 Η καθοριστική συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

20:41 Λάρισα: Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στον κόμβο Πλατυκάμπου

20:40 Βόλος: Υπό έλεγχο πυρκαγιά στο Σέσκλο της Μαγνησίας, που καίει αγροτολιβαδικές εκτάσεις

20:39 Δραματικοί οι διάλογοι των πιλότων στα Δερβενοχώρια: «Δεν βλέπουμε από τον καπνό τα καλώδια»

Η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα από το βράδυ της Δευτέρας (18/7) στα Δερβενοχώρια συνεχίζει την πορεία της προς της Μάνδρα, με την Πυροσβεστική να κάνει υπεράνρθωπες προσπάθειες.

Τις τιτάνιες προσπάθειες, την αγωνία και την κούραση δείχνουν οι διάλογοι μεταξύ των πιλότων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ρίψη νερού από χαμηλό ύψος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και για τους ίδιους, όπως φαίνεται στους διαλόγους που μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Στρατηγέ, ο… ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει βολές εκεί κοντά στο εργοστάσιο γιατί υπάρχουν καλώδια που δεν φαίνονται εύκολα από τους καπνούς και δεν μπορεί να μπει με ασφάλεια μέσα. Είναι πολύς ο καπνός. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να μπούνε μέσα. Παρόλα αυτά θα δώσω την οδηγία. Θα προσπαθήσουμε με το ελικόπτερο ό,τι μπορούμε να κάνουμε στην ανατολική πλευρά της φωτιάς» ακούγεται να λέει ένας από τους πιλότους.

20:33 Υπό έλεγχο το μέτωπο που κατευθυνόταν στα διυλιστήρια

Το γεγονός ότι έπεσαν οι άνεμοι αλλά και ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα, συνέβαλε ώστε να είναι καλύτερη η εικόνα λίγο πριν πέσει η νύχτα.

Στο Λουτράκι, η φωτιά αναζωπυρώθηκε στην περιοχή γύρω από τα διυλιστήρια και επιχείρησαν 2 ελικόπτερα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων έφερε καρπούς καθώς ετέθη υπό έλεγχο.

20:30 Η συνδρομή των εθελοντών

20:22 Φωτιά στον Κουβαρά: Συγκλονιστικό βίντεο από drone του Guardian

20:19 Νέο μήνυμα του 112

20:11 Meteo: Διατηρούνται οι πολύ δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες - Την Πέμπτη το νέο κύμα καύσωνα

Δείτε περισσότερα εδώ.

20:09 Πυρκαγιά σε δασική περιοχή στη Ρόδο - Ισχυροί άνεμοι στο πεδίο

Επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα σε δασική περιοχή της Ρόδου μεταξύ των κοινοτήτων Απολλώνων και Λαέρμων.

Για την αντιμετώπισή της σπεύδουν ήδη στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων για να μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που κάνουν δυσκολότερη την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

20:01 Η φωτιά πλησιάζει τα διυλιστήρια

Φωτογραφία από την ομάδα «Πυρκαγιά ενημέρωση»

19:50 Ανακλήθηκαν οι άδειες των πυροσβεστών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, από χθες Δευτέρα, για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει.

Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό πως ανακαλούνται όλες οι άδειες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας.

19:39 Φωτιά στη Μάνδρα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Όθωνας και Ευταξία

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο που απειλεί τη Μάνδρα, καθώς στις 19:27 εστάλη νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους των οικισμών Όθωνας και Ευταξία.

Ειδικότερα, οι Αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να εκκενώσουν άμεσα, με κατεύθυνση προς την Ελευσίνα.

19:20 ΕΛΚ για τις πυρκαγιές: «Μείνε δυνατή Ελλάδα. Μαζί θα το ξεπεράσουμε»

«Μείνε δυνατή Ελλάδα» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με ανάρτησή του στο twitter αναφερόμενο στις πυρκαγιές.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στους γενναίους πυροσβέστες και το αφοσιωμένο προσωπικό για τις προσπάθειές τους. Η υπηρεσία σας είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Μείνε δυνατή Ελλάδα. Μαζί, θα το ξεπεράσουμε!» σημειώνει το ΕΛΚ.

19:09 Ανησυχία για το μέτωπο στο Λουτράκι - Νέα μήνυμα του 112

Επείγον μήνυμα του 112 εστάλη πριν από λίγο στους κατοίκους του οικισμού «Γλυκιά Ζωή» Αγίων Θεοδώρων, ζητώντας τους να εκκενώσουν προς τους Αγίους Θεοδώρους. Στα ανατολικά και τα βορειοανατολικά οι προσπάθειες των πυροσβεστών, με σκοπό να περιορίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ από τα διυλιστήρια.

19:05 Νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές

Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από την Πυροσβεστική, πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

18:47 Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας: Στα 1000 μέτρα από τα διυλιστήρια οι φλόγες

Σε απόσταση χιλίων μέτρων από τα διυλιστήρια, βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε τη Δευτέρα από το Λουτράκι, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

«Λύση θα δώσουν τα εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή είναι 4 ελικόπτερα και χρειάζεται να κάνουν μικρή διαδρομή, δεν νομίζω ότι χωράει άλλα εναέρια μέσα. Είναι πυκνή η κυκλοφορία τους. Βλέπουμε ότι υπάρχει επικινδυνότητα. Η φωτιά πλησιάζει στα 1000 μέτρα από τα διυλιστήρια. Πρέπει να προστατευτούν γιατί θα έχει μεγάλες συνέπειες αν φτάσει η πυρκαγιά εκεί. Δεν ξέρουμε αν τα μέσα των διυλιστηρίων μπορούν να ανταποκριθούν στην κατάσβεσή της».

18:41 Κλείνει η Αθηνών - Κορίνθου από τα διόδια της Ελευσίνας έως τα διόδια της Κορίνθου

Κλείνει η παλαιά και η νέα εθνική οδός από τα διόδια της Ελευσίνας έως τα διόδια της Κορίνθου.

18:39 Εκκενώσεις από την Αστυνομία στις περιοχές που πλησιάζει η πύρινη λαίλαπα (vid)

18:26 Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας

18:20 Στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Μάνδρα και οι «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ

Ακόμα και οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας επιστρατεύθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που καίει αυτή την ώρα στον οικισμό Νέος Πόντος της Μάνδρας.

Όπως μετέδωσε το Open TV στο πύρινο μέτωπο έχουν σπεύσει δύο «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του Γαδάρχη. Σημειώνεται ότι τα δύο βαριά οχήματα αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και κρίθηκε αναγκαίο να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

18:16 Κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους

18:13 Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Δείτε αναλυτικά εδώ.

18:08 Εντός της ημέρας τα καναντέρ από Ιταλία και Γαλλία

Εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία που θα συνδράμουν τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας συνδρομής προχώρησε σήμερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν χθες, Δευτέρα 17 Ιουλίου, στη χώρα, εν μέσω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες αναμένεται να ενταθούν εκ νέου.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα η Ιταλία και η Γαλλία, με την κάθε χώρα να προσφέρει από 2 αεροσκάφη CL-415, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

18:07 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από χθες στο Λουτράκι και ξεκίνησε από την περιοχή της Καλλιθέας. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις χθες, Δευτέρα στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

18:00 Λεπτά ομιλίας και απεριόριστα GB για όλους τους πληγέντες από την Nova

Δωρεάν υπηρεσίες επικοινωνίας για τους συνδρομητές της που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών προσφέρει η Nova, μέλος της United Group.

Πιο συγκεκριμένα από σήμερα Τρίτη και για 15 μέρες στους συνδρομητές της στην Ανατολική Αττική (Κερατέα, Μαρκόπουλο, Ανάβυσσο, Καλύβια Θορικού, Σαρωνίδα), Λουτράκι Κορινθίας και Δερβενοχώρια Βοιωτίας, δωρεάν χρόνο ομιλίας 1.500 λεπτών προς όλους (εθνικά κινητά και σταθερά) και απεριόριστα GB.

H παροχή ισχύει έως την 1/8 και αφορά συνδρομητές κινητής συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι συνδρομητές ενημερώνονται για την ενεργοποίηση με SMS στο κινητό τους.

17:46 Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στον Σαρωνικό

Ξεκίνησαν με ταχείς ρυθμούς, οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τη χθεσινή (17 Ιουλίου) πυρκαγιά, στις περιοχές του Δήμου Σαρωνικού.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

17:26 Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη.

17:24 Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα καμένα της Σαρωνίδας

17:20 Βόλος: Φωτιά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου - Καίει ξερά χόρτα

Φωτιά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου, ξέσπασε κοντά στις 4 το απόγευμα όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, με την πυροσβεστική να επιχειρεί με έξι οχήματα και με δύναμη 12 πυροσβεστών, ενώ στην κατάσβεση συνδράμουν και υδροφόρες του δήμου Βόλου.

Οι πυροσβέστες επιχειρούν προκειμένου να οριοθετήσουν την φωτιά, η οποία για την ώρα καίει ξερά χόρτα.

17:18 Φωτιά στον Πλατύκαμπο

Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε το μεσημέρι, δίπλα στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Σπεύδουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

17:17 Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Ηλεία

17:05 Αστυνομικοί προσπαθούν να πέισουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι στην Μάνδρα

17:00 Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια

Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
  • Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.
  • Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

16:57 Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική-Βοιωτία και Κορινθία

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

16:54 Γαλλία: Στέλνει δυο Canadair, ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο και 18 πυροσβέστες στην Ελλάδα

Ουπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα στείλει δυο Canadair, ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο και δεκαοχτώ πυροσβέστες στην Ελλάδα για να συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει ο υπουργός σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, «μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνδρομής η γαλλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας αποφάσισε την αποστολή μίας δύναμης υποστήριξης στην Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από μεγάλες πυρκαγιές».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το περσινό καλοκαίρι η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν στηρίξει την Γαλλία, αποστέλλοντας δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

16:53 Πυρετώδεις οι προσπάθειες των εναέρων μέσων

16:50 Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο

Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Λαφιώνα Λέσβου, όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 2 αεροπλανοφόρα.

Η επέμβαση ήταν άμεση από τα κοντινά περίπολα, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή των πετζετέλ αεροσκαφών.

16:43 ΕΛ.ΑΣ: Νέες διακοπές κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς στα Δερβενοχώρια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ η Τροχαία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία μεταξύ άλλων στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.

Επίσης, η κυκλοφορία διακόπηκε στην οδό Φυλής από την Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας από το ΤΙΤΑΝ. στην Ελευσίνας  - Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα και στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λεωφόρο Καταδρομών.

16:39 Άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής στην Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας

Εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, Χρυσοκελλαριά, του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στην Μεσσηνία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει αγροτοδασική έκταση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

16:32 Εκκενώνεται ο Άγιος Χαράλαμπος Μάνδρας

Στιγμές μεγάλης αγωνίας επικρατούν στον Άγιο Χαράλαμπο Μάνδρας με το πύρινο μέτωπο, που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια, να μαίνεται ανεξέλεγκτο και να κατευθύνεται στο χωριό, το οποίο εκκενώνεται.

16:25 Η επόμενη μέρα της φωτιάς στο Λουτράκι

16:23 Δήμαρχος Μάνδρας: Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της

Ηφωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα.

Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

16:15 Νέο μέτωπο σε Μεσσηνία

Νέο μέτωπο ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Χρυσοκελλαριάς Μεσσηνίας, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. 

Κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

16:08 Πυρκαγιά στη Λαφιώνα Λέσβου - Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Φωτιά ξέσπασε στη Λαφιώνα της Λέσβου σε αγροτοδασική έκταση και ήδη κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, στην περιοχή έχουν σπεύσει οχήματα της Πυροσβεστικής ωστόσο  μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση της πυρκαγιάς.

Η επέμβαση ήταν άμεση από τα κοντινά περίπολα, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή των πετζετέλ αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nealesvou.gr, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο έχοντας κάψει 4 στρέμματα με δέντρα, ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται.

16:06 Δύο πύρινα ενεργά μέτωπα στο νομό Ηλείας

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (18/7) στην Ηράκλεια Ηλείας.

Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, 3 αεροσκάφη καθώς και τράκτορες της Καλαμάτας και ένα S-64. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αναμένεται να επιχειρήσουν και πυροσβέστες από τη Μάλτα.

Δεύτερο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε και στα Καβάσιλα κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

16:04 Εικόνες απελπισίας από τα πύρινα μέτωπα

15:55 Εκδηλώθηκε νέο μέτωπο πυρκαγιάς στο Χαϊδάρι - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Δαφνί

Ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς εκδηλώθηκε πριν από λίγο στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική η νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε περίπου στο ίδιο ύψος με την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στο Δαφνί, αλλά από την άλλη πλευρά της λεωφόρου Αθηνών.

Στο σημείο σπεύδουν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο μέτωπο στο Δάφνι, όπου τώρα επιχειρούν 26 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 7 οχήματα και 4 ελικόπτερα.

15:38 Το μέτωπο κατευθύνεται προς την εθνική οδό Αθηνών–Κορίνθου

Νέες αναζωπυρώσεις, στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, Λουτρακίου, αντιμετωπίζουν οι ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

15:00 Από Πειραιά μέχρι Λιόσια τα τρένα λόγω πυρκαγιάς

Ο ΟΣΕ με ανακοίνωση ενημερώνει ότι τα τρένα θα κινούνται από Πειραιά μέχρι Λιόσια. Τα δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια - Κιάτο - Άνω Λιόσια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία μέχρι νεωτέρας.

 

 

14:42 Αναστολή λειτουργίας της δημοτικής κατασκήνωσης στα Βίλια

Την αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Κατασκήνωσης Ασπροπύργου στα Βίλια, για προληπτικούς λόγους αποφάσισε ο δήμος Ασπροπύργου. 

14: 32 Λουτράκι: Πληγέντες από την φωτιά φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία

Πρωτοβουλία για την φιλοξενία πληγέντων από την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου έχει λάβει ο δήμος, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με το δήμο Λουτρακίου, «ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο».

14:13 Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος Μάνδρας

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της δασικής πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

13:43 Κλειστές είναι πλέον οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα αντίστοιχα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Τροχαίας, λόγω της φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

Η ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής

Προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα κατευθύνεται το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών προς τη Μάνδρα.

Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια καθώς, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική. Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Λουτρακίου ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν εκεί πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και προσέθεσε ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει διαρκώς τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ είπε ότι είναι σε ύφεση.

Τέλος, σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν για συνδρομή στην αεροπυρόσβεση 4 αεροσκάφη, 2 από Ιταλία και 2 από Γαλλία. «Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, της επικράτειας, παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές», κατέληξε.

12:45 Διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών λόγω της πυρκαγιάς

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Δερβενοχώρια, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

 

Τέσσερα canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Ειδικότερα, ο κ. Λέναρσιτς σημειώνει: «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι προτοποθετημένοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

 

 

Πυρκαγιά στην Νοτιοανατολική Αττική όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αναζωπυρώσεις σε Καλύβια και Σαρωνίδα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

12:25 Λουτράκι: Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις

Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να μην πάρουν έκταση και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

11: 35 Την εκκένωση των οικισμών Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος στο Λουτράκι, για προληπτικούς λόγους, αποφάσισαν οι Αρχές.

11:30 Σαρωνίδα - Κουβαράς

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, η επιχείρηση για πλήρη έλεγχο συνεχίζεται και με τις επίγειες δυνάμεις και με εναέρια μέσα που κάνουν διαβροχή. 

11:15 Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στον Κουβαρά επιχειρούν δύο ομάδες «Δευκαλίων» με συνολικά 22 άτομα και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου διατέθηκαν τρία αεροσκάφη CL-215, δύο αεροσκάφη CL-415, δύο προωθητές γαιών, μία ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα και μία ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Στα Δερβενοχώρια διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-415 και δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, καθώς και τρεις προωθητές γαιών.

Επιπρόσθετα, το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

10:55 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών 

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου «Cyclon» στην περιοχή της Μάνδρας, που διεκόπη τα ξημερώματα λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

Όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ, σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

 

10:33 Μήνυμα του 112 για τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

 Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. 

Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies.

09:57 Δήμαρχος Τανάγρας: Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

09:43 Γ. Αρτοποιός: Άδικα τα σχόλια περί μη επάρκειας εναέριων μέσων

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρτοποιός απέρριψε τα όσα λέγονται περί μη παρουσίας επαρκών εναέριων μέσων επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή σήμερα, από τις 5.46 απογειώθηκαν 21 εναέρια μέσα. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι από τα 89 εναέρια μέσα που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική φέτος τα 49 είναι μισθωμένα και 40 από τον εθνικό στόλο.

Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της αστυνομίας, προκειμένου να ενημερώνονται για το ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί.

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα επανέλαβε ότι η πιο δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης διεξάγεται στα Δερβενοχώρια και πρόσθεσε ότι το κομμάτι που αυτή τη στιγμή απασχολεί τις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στο εργοστάσιο «Τιτάν».Ακολουθούν σε προτεραιότητα οι φωτιές της ανατολικής Αττικής και του Λουτρακίου ενώ έχει ελεγχθεί η φωτιά στο Καπαρέλλι.

09:34 Προαστιακός: Σε κυκλοφορία η γραμμή προς Κιάτο - Σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας

Σε κυκλοφορία δίνεται η γραμμή του προαστιακού προς το Κιάτο κατόπιν ενημέρωσης της πυροσβεστικής και του διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ).

Σύμφωνα με την Hellenic Train, η αμαξοστοιχία 1308 θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με προορισμό το Κιάτο στις 09:15 και η αμαξοστοιχία 1313 θα αναχωρήσει από το Κιάτο με προορισμό τον Πειραιά στις 10:59 και αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Διαβάστε ακόμα: Hellenic Train: Με λεωφορεία τα δρομολόγια Άνω Λιόσια-Κιάτο λόγω της πυρκαγιάς

09:13 Κυβερνητικές πηγές: Ενεργά μέτωπα σε Καλύβια και Δερβενοχώρια - Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση, η εικόνα από τις πυρκαγιές έχει ως εξής:

- Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.

- Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 3 τράκτορες στο πρώτο κυμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 2 CL-215.

- Ενεργά μέτωπα στα Δερβενοχώρια παρά τις πρωινές εναέριες ρίψεις.

Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.

Καπαρέλλι: Έχει οριοθετηθεί, παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

08:56 Λουτράκι: Αναζωπύρωση στην περιοχή Αγ. Χαραλάμπους στο Καλαμάκι

Αναζωπύρωση το πρωί της Τρίτης για τη φωτιά του Λουτρακίου, στην περιοχή του Αγ. Χαραλάμπους στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φλόγες κινούνται σε πευκόφυτο λόφο, κοντά σε οικισμό και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής εστιάζει σε αυτή την περιοχή, ώστε να μην κινδυνεύσουν σπίτια.

Περίπου τριάντα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ ένας αστυνομικός, στην προσπάθειά του να απεγκλωβίσει μια οικογένεια και το σκυλάκι της, τραυματίστηκε, χωρίς πάντως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.  

08:45 Κερατέα: Αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων μετά τις διακοπές λόγω πυρκαγιάς

Συγκεκριμένα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους, που κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς.

- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

- Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

- Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι-θέση Τογάνι).

08:31 Σαρωνικός: Τραυματίες τρεις εθελοντές πυροσβέστες

Τρεις εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν τις εστίες φωτιάς που παραμένουν στον Σαρωνικό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι τρεις εθελοντές πυροσβέστες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους εξαιτίας από τις σπίθες και το θερμικό φορτίο, δίχως η κατάσταση της υγείας τους να είναι ανησυχητική.

08:15 Λουτράκι: Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην Καλλιθέα

AP

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, στο Λουτράκι.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο να μην περάσει πάνω από τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, προκειμένου να μην απειληθεί η παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, στο Λουτράκι υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή 1 χλμ. βόρεια από την εθνική οδό προς Άγιο Χαράλαμπο και εκεί είναι το ενεργό μέτωπο.

Από νωρίς σήμερα το πρωί, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ αναμένεται να επιχειρήσουν άμεσα άλλα τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

08:03 Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Κάηκαν πάνω από 30.000 στρέμματα στη Σαρωνίδα

Αποκαρδιωτική είναι η πρώτη εκτίμηση  για το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή της Λαυρεωτικής από τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά το μεσημέρι της Δευτέρας και επεκτάθηκε σε Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι που έδωσε ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Λουκάς. Όπως είπε έχουν καεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα.

«Που σημαίνει η βορεινή πλευρά και η νότια πλευρά στο Πάνιο Όρος με πάρα πολλούς οικισμούς, αρχικά Πέτα και Μεγάλη Αυλή και από τη νότια πλευρά Ανάβυσσος, Σαρωνίδα Λαγονήσι μέχρι κάτω ανατολικά Φέριζα, Σάκκα και Μόκριζα που ήταν σπίτια μόνιμα και εξοχικά μέσα στο πράσινο» είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Λουκάς στο ΟΡΕΝ.

08:01 Η πρωϊνή έκτακτη ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής

Την εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς έδωσε σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Τρίτης (18/7) ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Πρώτη προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως είπε η φωτιά στα Δεβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη. Επί τόπου επιχειρούν, 140 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρες ομάδες, 48 οχήματα, 6 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, ενώ επί τόπου επιχειρούν, ένοπλες δυνάμεις, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, υδροφόρες και εθελοντές πυροσβέστες.

Γ. Αρτοποιός: Στα Δερβενοχώρια το πιο δύσκολο μέτωπο - Επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο (vid)

07:32 Hellenic Train: Με λεωφορεία τα δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Άνω Λιόσια - Κιάτο

Παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του προαστιακού Άνω Λιόσια-Κιάτο εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τα δρομολόγια στο συγκεκριμένο τμήμα πραγματοποιούνται με λεωφορεία, με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, μέχρι νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική και τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ).

07:29 Διακοπή κυκλοφορίας

Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας επιβλήθηκε λόγω συνθηκών και στην οδό Φυλής από την μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο «Τιτάν».

07:21 Επιδεινωμένη εμφανίζεται η εικόνα στην επαρχιακή οδή Οινόης - Μαγούλας. 

Το μέτωπο της φωτιάς είναι τεράστιο. Oι πυροσβέστες έχουν ανοίξει αντιπυρικές ζώνες για να προσεγγίσουν το βουνό. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, υπάρχουν στροβιλισμοί και η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει. Η πυρκαγιά, συμφώνα με την τελευταία ενημέρωση, έχει ενισχυθεί και καίει σε βουνοκορυφές μέχρι πρότινος «άθικτες». Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ελικόπτερο Erickson που επιχειρεί αυτήν την ώρα στην περιοχή του εργοστασίου του Τιτάνα, δεν μπορεί να κατέβει χαμηλά λόγω ύπαρξης πυλώνων υψηλής τάσης, αλλά και χαμηλής ορατότητας. 

06:41 Στην περιοχή του Νέου Κουβαρά όπου ξεκίνησε χθες η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά επιχειρούν 3 ελικόπτερα, στο Λουτράκι που καταγράφει πολλές καταστροφές 5 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο και στα Δερβενοχωρια όπου η φωτιά είναι πολύ μεγάλη 6 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

06:18 Ξεκίνησαν με το φως της ημέρας οι πρώτες πτήσεις κατασβεστικών αεροσκαφών. Τουλάχιστον δέκα ίπτανται αυτήν την ώρα πάνω από τα Δερβενοχώρια σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ωστόσο προς το παρόν δεν ρίχνουν νερό. Προσπαθούν να κάνουν καλή εκτίμηση της εικόνας και να εστιάσουν στα σημεία όπου πρέπει να γίνουν οι ρίψεις. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: