Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Η «πονηριά» Κοτζιά και Βελόπουλου με τις φωτιές και τις ανεμογεννήτριες

Σε πλείστες περιπτώσεις στον κόσμο των social media και, κυρίως στο twitter, αντιμετωπίζονται λανθασμένα ως παροιμιώδης άγνοια, ανεξάντλητη τοξικότητα και ψέκα, η πονηριά και η εξυπηρέτηση ποικίλης φύσεως συμφερόντων.
Η θεωρία ότι οι μεγάλες πυρκαγιές, είναι εμπρησμοί που είχαν στόχο να διευκολύνουν τις ανεμογεννήτριες, εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία. Συνδυαστικά με τη χυδαιότητα της προτροπής των πολιτών που τελούν σε κίνδυνο, σε περίπτωση πυρκαγιάς να καλέσουν το 41% ...δηλ το ποσοστό της εκλογικής νίκης της Ν.Δ.
Στις στάχτες του δάσους, των καμένων περιουσιών και της αγωνίας των ανθρώπων, που βλέπουν να  καλπάζει η κλιματική κρίση και να αλλάζει δραματικά το περιβάλλον και τη ζωή τους, καλλιεργούνται εκ νέου, παλιά τερατώδη ψέματα.
Γράφουν διάφοροι ψευδώνυμοι και μη, ότι η κλιματική κρίση είναι το πρόσχημα και ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών για να υπηρετηθεί - με τις πλάτες της κυβέρνησης - η ακόρεστη δίψα των εταιριών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι αφελείς κάνουν μπαμ το ίδιο και οι… βαλτοί. Οι τελευταίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πλέον ασφαλής τρόπος για να υπονομευτεί μια τέτοια επένδυση είναι να καεί το μέρος που είχε αδειοδοτηθεί. Όχι μόνο νέα άδεια δε μπορεί να δοθεί, αλλά αναστέλλεται και όποια έχει εγκριθεί.

Την τελευταία φορά που είχε ανοίξει η ίδια συζήτηση με τις φωτιές στην Εύβοια,  μέχρι και η  διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF  Ελλάδας κ. Θεοδότα Νάντσου, είχε ξεκαθαρίσει τόσο πολύ το τοπίο που γύρισε μπούμερανγκ η κατηγορία για το ποιος βάζει τις φωτιές και τι επιδιώκει σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες.
 Μέσα στα πολλά αντίστοιχα ψευδώνυμα tweet προκαλεί εντύπωση, αλλά δεν ξαφνιάζει αυτό του πρώην υπουργού Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Nίκου Κοτζιά. «Περιμένω η αντιπολίτευση να καταθέσει άμεσα ερωτήσεις για τις φωτιές καθώς και σχέδιο νόμου που να απαγορεύει την αλλαγή χρήσης γης όπου υπήρξαν φωτιές και να μην καταστεί συνένοχη με τα μεγάλα συμφέροντα που προωθούν τις ανεμογεννήτριες» γράφει ο κ. Κοτζιάς. Ένας τόσο επιμελής και οξύνους άνθρωπος δεν μπορεί να αγνοεί ότι με το νόμο 4824/2021 που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι καμένες  εκτάσεις ιδιωτικές και δημόσιες, κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες  και δεν αλλάζει με κανένα θεό η χρήση τους, και ως εκ τούτου ο νόμος που ζητάει είναι εκ του… περισσού. 
«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται πυρκαγιά δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό τον χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 117 του Συντάγματος και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό» αναφέρει ο νόμος. 
Αντίστοιχα δεν ξαφνιάζει η σπουδή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης - που έχει κηρύξει πόλεμο στις ανεμογεννήτριες από χρόνια - να καταθέσει σήμερα στη Βουλή πρόταση νόμου για την απαγόρευση τοποθέτησης τους σε όλες τις καμένες εκτάσεις!
Βέβαια, αυτό είναι κάτι που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να συμβεί. Κάπως όμως πρέπει να τροφοδοτηθούν οι «σεναριογράφοι», που περιγράφουν …πτερύγια ανεμογεννητριών να ετοιμάζονται να ανέβουν στα Δερβενοχώρια. Υπάρχει και  άλλη συναφής εξήγηση γιατί καίγεται η Ελλάδα. Την αποκαλύπτει επίσης άνθρωπος με εκτόπισμα γνώσης. 
Γιατί όπως είπε 18 Απριλίου του 2022 ο κύριος Στυλιανίδης, «δεν πήραμε ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη, διότι δεν το επιτρέπει το ΝΑΤΟ! Η ΣΩΣΤΉ ΠΛΕΥΡΆ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΈΝΑ ΔΆΣΗ; ΝΤΡΟΠΉ» γράφει ο χρήστης με τα κεφαλαία.

Απέναντι στη συμμαχία των συμφερόντων που δεν θέλουν ούτε ΑΠΕ ούτε Μητσοτάκη, αλλά αποδέχονται με χαρά τα δεινά της κλιματικής κρίσης αρκεί να μην αλλάξει το… μίγμα, στέκεται η συμμαχία χωρών όπως η Πολωνία και το Ισραήλ που στέλνουν πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών μας.

«Η Πολωνία δεν αφήνει τους συμμάχους της σε ανάγκη. Το δείξαμε κατά την επίθεση στα ελληνικά σύνορα - Έβρος 2020. Οι πυροσβέστες μας το '21 βοήθησαν τους Έλληνες συναδέλφους τους, τώρα θα το ξανακάνουν!» έγραψε στα ελληνικά ένας Πολωνός στο twitter, την ίδια στιγμή που λογαριασμός γνωστός για την εχθροπάθεια και την οικογενειακή εμμονή με τον Μητσοτάκη, έγραφε ότι ετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση της πυρόσβεσης.

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: