Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Ολονύχτια μάχη στη Δυτ. Αττική: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί - Φωτιές σε Λακωνία, Ρόδο

Μάχη με το χρόνο εξακολουθούν να δίνουν για τέταρτη συνεχή νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Μέγαρα και Μάνδρα, όπου νωρίς το απόγευμα σημειώθηκαν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις σε Μελετάκι και Άγ. Σωτήρα αντίστοιχα. Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή μέσω του 112 για εκκένωση της Οινόης και επτά οικισμών (Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας, Παλαιοχώρι, Άγιος Ιωάννης Κορακάς, Άγιος Παντελεήμονας, Κιάφα). Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εικόνα μετά τις οκτώ το βράδυ είναι ελαφρώς καλύτερη σε αυτήν την περιοχή.  - Δύσκολη νύχτα σε Ρόδο και Λακωνία...

Τα πύρινα μέτωπα με μια ματιά

  • Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό και εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιό Κουντουρά, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Ιωάννη, Κόρακα, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.
  • Στα Μέγαρα λίγο πριν τις 14:30 σημειώθηκε νέα σοβαρή αναζωπύρωση στο Μελετάκι. Πριν δύο ώρες όλα ήταν ομαλά στην περιοχή. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι καθιστώντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι.
  • Στη Ρόδο, το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γι' αυτό και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του. Προσωπικό της πυροσβεστικής, εθελοντές βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να καταστείλουν την έντασή του. Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.
  • Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε νωρίτερα και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία. Στα νέα μέτωπα στην περιοχή Λευκόχωμα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε live τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα


Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

23:15 Ρόδος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς

Συεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου οι οποίες είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που επιχειρούν.

22:55 Ενημέρωση Πυροσβεστικής: Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη - Από αμέλεια οι περισσότερες πυρκαγιές

Σε νέα ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπου Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Ολόκληρη η ενημέρωση:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό τους.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό και εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιό Κουντουρά, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Ιωάννη, Κόρακα, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα. Ομοίως αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν σε Λακωνία και Ρόδο. Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν ριχτεί επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα που συνδράμουν στην πυρόσβεση καθώς και δεκατέσσερις προωθητές γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Στο πεδίο των επιχειρήσεων το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει έξι πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για τη διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και τη φύλαξη των περιουσιών όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη τρεις συλλήψεις ανδρών, οι οποίοι εκτελούσαν θερμές εργασίες και από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές: Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Ηρακλείου και Σητεία.

Κυρίες και κύριοι, είμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Και αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια. Για ακόμη μια φορά κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Σας ευχαριστώ».

22:15 Καύσωνας: Οι συστάσεις των ειδικών και οι οδηγίες του υπουργείου Εργασίας

21:59 Περιφέρεια Αττικής: Το κλείσιμο των πάρκων γίνεται για την προστασία των πολιτών - Όχι για την τιμωρία τους

«Η απόφαση για το κλείσιμο των πάρκων στην Αττική είναι, λογική και αναγκαία. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε για την προστασία των πολιτών και όχι για την τιμωρία τους. Και το συμφέρον της κοινωνίας αποτελεί για τη διοίκηση της Περιφέρειας τον μοναδικό κανόνα». Αυτή είναι η απάντηση της διοίκησης της Περιφέρειας στην έντονη κριτική που της ασκείται τις τελευταίες ημέρες περί αδιαφορίας απέναντι στις ανάγκες των πολιτών, ακόμα και τιμωρητικής διάθεσης προς οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, με αφορμή την απόφαση της, να κλείσει τα πάρκα ευθύνης της, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

21:37 Λήξη συναγερμού στην Εύβοια: Η φωτιά ήταν τελικά... χωματουργικές εργασίες

Σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής στο evima.gr, η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήση για πυρκαγιά στο χωριό Καλημεριάνοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, αλλά τελικά ήταν σκόνη από κάποιες γεωργικές εργασίες. Αμέσως έγινε μεγάλη κινητοποίηση από τον διοικητή της πυροσβεστικής του νόμου κύριο Ψαρρό. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από το Αλιβέρι την Κύμη και την Χαλκίδα.

21:24 Καταγραφή ζημιών: 32 καμένα σπίτια στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Συνολικά 74 καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια, όπως προκύπτει από τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

21:23 Πολιτική Προστασία: Οκτώ καμένα σπίτια στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας

Είκοσι συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»), όπως προκύπτει από τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

21:18 Πολιτική Προστασία: Τρία καμένα σπίτια στο Δήμο Μεγαρέων

Έξι συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 1 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»), όπως προκύπτει από τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

20:57 Πολιτική Προστασία: 60 «κόκκινα» κτίρια λόγω των πυρκαγιών στην Αττική

Συνολικά, και μέχρι στιγμής, από τις 151 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές (α) 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

20:46 Ξάνθη: Τρεις εστίες σε δύσβατη περιοχή στο Μέγα Εύμοιρο 

20:32 Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας. 

Ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

20:28 Ρέθυμνο: Σύλληψη άνδρα στα Μικρά Ανώγεια για πρόκληση πυρκαγιάς

Στη σύλληψη άνδρα που πραγματοποιούσε θερμές εργασίες στα Μικρά Ανώγεια του Δήμου Ρεθύμνης προχώρησαν οι Αρχές μετά την πρόκληση πυρκαγιάς σε χορτολιβαδική έκταση. 

20:18 Meteo: Άνω των 40 °C η θερμοκρασία σε 55 σταθμούς σήμερα Πέμπτη

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του καύσωνα σήμερα Πέμπτη.  Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

20:07 Ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς λόγω πυρκαγιών

19:42 Φωτιά: Συνοπτικά, τα μηνύματα του 112 που εστάλησαν στη Δυτ. Αττική

  • Στις 16:53, εστάλη το πρώτο μήνυμα για σήμερα για εκκένωση των περιοχών Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι με κατεύθυνση προς Οινόη
  • Στις 17:54, εστάλη από το 112 για εκκένωση της Οινόης προς Ερυθρές
  • Στις 18:24, ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκένωση στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα
  • Στις 19:17, δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Άγιος Παντελεήμων προς Ερυθρές
  • Στις 19:31, ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκένωση της περιοχής Κιάφα προς Μάνδρα - Ελευσίνα

19:28 Ακυρώνεται η επίσκεψη Μητσοτάκη σε Μεσσηνία - Καλαμάτα λόγω των πυρκαγιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακυρώνεται η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε Μεσσηνία – Καλαμάτα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει κοινή επίσκεψη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση στο δήμο Μεσσήνης για την πρώτη παρουσίαση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

19:25 Εντολή εκκένωσης και για τον οικισμό Κιάφα στη Μάνδρα με κατεύθυνση προς Ελευσίνα

19:19 Φωτιά στη Μάνδρα: Νέο μήνυμα του 112 για άμεση εκκένωση του οικισμού Άγιος Παντελεήμονας

18:44 Γ. Αρτοποιός; Δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς - Υψηλός ο κίνδυνος και τις επόμενες μέρες

Για νέα δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στη  νέα ενημέρωση για τα μέτωπα που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα. 

18:42 Υπό έλεγχο η φωτιά στο Γεράκι Λακωνίας

18:39 Συγκλονιστική δορυφορική φωτογραφία από το Copernicus: Πυκνοί καπνοί λόγω της φωτιάς στη Δυτ. Αττική

18:34 e-ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές με το κοινό ενόψει καύσωνα

18:26 Νέο μήνυμα του 112 - Εκκενώνεται και ο Άγιος Ιωάννης Κορακάς στη Μάνδρα

18:24 Φωτιά στη Ρόδο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Νέο μέτωπο ανάμεσα σε Λάερμα και Άγιο Ισίδωρο

Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

18:10 Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

  • 62 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο πρώτο στάδιο.
  • Οι συνθήκες δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς.
  • Στη Δυτ. Αττική επιχειρούν 11 αεροσκάφη (4 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία (2) και Γαλλία (2), 11 ελικόπτερα
  • Στη Λακωνία στα νέα μέτωπα στην περιοχή Λευκόχωμα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς και 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο
  • Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις σημειώνονται στον ορεινό όγκο, όπου επιχειρούν τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.
  • Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες, καθώς από αύριο η θερμική έξαρση θα είναι αισθητή στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά πολύ υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

18:00 Φωτιά στη Μάνδρα - Εκκενώνεται και η Οινόη

Εντολή εκκένωσης και της Οινόης έδωσαν οι Αρχές, καθώς εστάλη μήνυμα από το 112. Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε στο μέτωπο της Μάνδρας μαίνεται ανεξέλεγκτη.

17:52: Άρτα: Νέο μέτωπο φωτιάς σε αγροτοδασική έκταση στη Βλαχέρνα

17:48 Κάηκε κατασκήνωση στο Μελετάκι

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, μια κατασκήνωση τυλίχτηκε στις φλόγες στο Μελετάκι. 

17:44 Στην Ελλάδα τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη: Ρίχνονται στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη καλωσόρισε στην Αθήνα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς.

«Ήταν μεγάλη τιμή να καλωσορίσω τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη και το προσωπικό που θα εργαστούν μαζι με τους Έλληνες ομολόγους τους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Είμαστε μαζί σε αυτό!» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ισραηλινός πρέσβης, παραθέτοντας φωτογραφίες από την υποδοχή.

17:38 Διακοπή κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών απο το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

17:06 Ρόδος: Συνεχίζεται η μάχη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο νησί

Πηγή φωτογραφίας: rodiaki.gr

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. 

17:32 Οι δυνάμεις που επιχειρουν συνολικά στα πύρινα μέτωπα

  • Στη Ρόδο: 102 Πυροσβέστες - 3 Ομάδες Πεζοπόρου, 28 οχήματα 5 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα
  • Στα Μέγαρα και τη Μάνδρα: 250 Πυροσβέστες / 8 Πεζοπόρα Τμήματα, 75 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα
  • Στο Πυρί Λακωνίας: 52 Πυροσβέστες / 15 Οχήματα, 3 Ομάδες Πεζοπόρου, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο
  • Στα παραπάνω μέτωπα συνδράμουν δυνάμεις εθελοντών, καθώς και υδροφόρες αλλά και μηχανήματα έργου των εκάστοτε δήμων

17:00 Μεγάλη αναζωπύρωση στο Μελετάκι Μεγάρων - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής αυτή την ώρα και στο Μελετάκι Μεγάρων.

16:59 Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασκό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

16:28 Φωτιά στη Μάνδρα - Εντολή εκκένωσης από το 112 στον Άγιο Σωτήρα - Καίγεται σπίτι

Μήνυμα του 112 εστάλη πριν από λίγο στις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, εκκενώστε τώρα προς Οινόη», ανέφερε το μήνυμα του 112.

Η αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στο μέτωπο που βρίσκεται στην περιοχή Αγία Σωτήρα. Στο σημείο έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις, ενώ οι φλόγες μεταδίδονται πολύ γρήγορα λόγω της καύσιμης ύλης που εξακολουθεί να υπάρχει μετά το πρώτο πέρασμα του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι φλόγες έχουν ήδη τυλίξει ένα σπίτι, ενώ απειλούν κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς επεκτείνονται πολύ γρήγορα στα ξερά κλαδιά και δέντρα.

16:20 EE: 4 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα σε 10 κράτη-μέλη της ΕΕ για γρήγορη ανταπόκριση στις πυρκαγιές

Είκοσι τέσσερα αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα σε δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς επίσης περισσότεροι από 400 πυροσβέστες βρίσκονται προτοποθετημένοι στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Πορτογαλία έτσι ώστε να συνδράμουν στις πυρκαγιές σε κάθε σημείο της Ευρώπης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μπαλάς Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.

Σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

«Από τη Γαλλία ενεργοποιήθηκαν δύο Canadair και ακόμη δύο από την Ιταλία. Αυτά τα αεροπλάνα είναι ήδη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αττικής συνδράμοντας στις προσπάθειες στο πεδίο μαζί με τις τοπικές δυνάμεις που ανταποκρίθηκαν πρώτα. Ενεργοποιήσαμε επίσης τρεις ομάδες, από την Πολωνία, την Σλοβακία και την Ρουμανία, συνολικά 150 πυροσβέστες» επισήμανε ο Μπαλάς Ουζβάρι, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν προ-τοποθετημένοι πυροσβέστες, από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το σύστημα Copernicus.

16:00 Η ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα

Σημιεώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες για τη δασική πολιτική με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την προστασία των περιαστικών δασών του νομού Αττικής.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή 21/7, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Αιγαίο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: