Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Ε, όχι και η ανθρώπινη ζωή πάνω απ΄όλα!

Είμαι σίγουρος πως η δημοσιογράφος θα μετάνιωσε για αυτό που είπε. Δεν μπόρεσε να ελέγξει την πολιτική της παρόρμηση και ξέφυγε. Μου προκαλεί όμως εντύπωση ο φανατισμός της. Δεν πέρασε καν ένας μήνας από τις εκλογές, με το γνωστό αποτέλεσμα που προφανώς τη στενοχώρησε και η κυρία ακόμα νομίζει πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το παλεύει.
Το ότι αγανάκτησε με το γεγονός πως η επιλογή είναι πρώτα οι ανθρώπινες ζωές, δείχνει πως εκείνη τη στιγμή είχε χάσει το μυαλό της. Δεν είχε τον έλεγχο των λόγων της και αυτή είναι η καλύτερη... εκδοχή για αυτήν. Για αυτό νομίζω πως τελικά θα ζητήσει συγγνώμη, αναλογιζόμενη πρωτίστως τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι. Αν δεν το πράξει, αυτό θα είναι λάθος σοβαρότερο από το πρώτο.
Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πως είναι και ανόητο και άχαρο να επιχειρηματολογούμε σήμερα πως η ανθρώπινη ζωή αξίζει παραπάνω από τέσσερα ντουβάρια. Βέβαια, το ιδανικό είναι να σώζονται και τα ντουβάρια, οι περιουσίες των πολιτών, όμως αν οι περιστάσεις θέτουν το γνωστό δίλημμα, αναμφίβολα σώζουμε ζωές. Και αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο η αποδοχή του 112 γιατί αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Στην Εύβοια, όπου η καταστροφή ήταν τεράστια, δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές χάρη σε αυτόν τον τριψήφιο αριθμό. Έκτοτε, όποτε οι πολίτες λαμβάνουν το γνωστό σήμα κινούνται συντεταγμένα και χωρίς διαμαρτυρίες. 

Εδώ και πολλά χρόνια η πατρίδα μας και σχεδόν όλος ο πλανήτης υποφέρει από τις πυρκαγιές. Συνεπώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό το φαινόμενο και να αντιληφθούμε πως σε ακραίες περιστάσεις δεν είναι αντιμετωπίσιμο. Η καταστροφή θα συμβεί και το ζητούμενο θα είναι πλέον ο περιορισμός της. Και πρωτίστως να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. 
Όσα μέτρα και αν πάρουμε, όσους δασοπυροσβέστες και αν προσλάβουμε, όσα επίγεια και εναέρια μέσα και αν διαθέσουμε, η φύση είναι πολύ πιο ισχυρή, γιατί ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών αέρηδων είναι καταστροφικός. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι μοιρολατρία, είναι ρεαλισμός. 

Σε πολιτικό επίπεδο η αντιπολίτευση κινήθηκε με απρόσμενη μετριοπάθεια. Πού εκείνα τα υβριστικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού των δήθεν περαστικών μπροστά από τις κάμερες! Πού οι εμφανίσεις των νεοαγανακτισμένων! Φαίνεται πως το εκλογικό αποτέλεσμα επηρέασε τον τόνο των αντιδράσεων των κομμάτων, σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο που δεν κρατήθηκε κι έβγαλε το απωθημένο της. Την ενόχλησε «η μόνιμη επωδός πάνω απ΄ όλα οι ανθρώπινες ζωές.»

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: