Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Πύρινα μέτωπα σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι, Καλύβια και Σαρωνίδα - Κάηκαν σπίτια (Live)

Μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνονται στη χώρα. Εκτεταμένο το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια βόρεια της Μάνδρας, εκτός κινδύνου το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. Κάηκαν σπίτια σε Σαρωνίδα και Καλύβια Θορικού, καλύτερη η εικόνα σε Λουτράκι Κορινθίας και Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Τι γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή

  • Η χειρότερη πυρκαγιά δείχνει να εξελίσσεται στα Δερβενοχώρια όπου το πύρινο μέτωπο έχει έκταση πάνω από 15 χιλιόμετρα, εντοπίζεται σε δύσβατη με κατεύθυνση προς τη Μάνδρα και τη Μαγούλα και με την πυροσβεστική να παραμένει σε πλήρη επιφυλακή στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, αν και ο κίνδυνος για τη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα έχει απομακρυνθεί. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εστάλη νέο επείγον μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής...
  • Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα μέτωπα στο Καπαρέλλι Βοιωτίας και στο Λουτράκι Κορινθίας.
  • Σε ό,τι αφορά το πύρινο μέτωπο στον Κουβαρά Κερατέας, λίγο μετά τις 03:00 οι άνεμοι ήταν σε ύφεση, ωστόσο νωρίτερα τα ξημερώματα σημειώθηκαν σημαντικές αναζωπυρώσεις στη Σαρωνίδα, όπου πολλά σπίτια και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες. Παράλληλα, σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον οικισμό Στίπιζα στα Καλύβια, όπου κάηκαν σπίτια.
  • Νέες διακοπές κυκλοφορίας σε Αττική και Βοιωτία σημειώθηκαν νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης. 
  • Συνολικά τη Δευτέρα ξέσπασαν συνολικά 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Επιχείρησαν συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Από αέρα επιχείρησαν 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.
  • Οι ρίψεις νερού των εναέριων δυνάμεων θα ξεκινήσουν με το πρώτο φως της ημέρας, επιταχύνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Λεπτό προς λεπτό οι τελευταίες εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

04:10 Δερβενοχώρια: Απέφυγε τον κίνδυνο το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά στα Δερβενοχώρια εξακολουθεί να εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, ωστόσο, η ισχυρή παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων φαίνεται πως οδήγησε στο να αποσοβηθεί ο κίνδυνο για το εργοστάσιο τσιμέντων ΤΙΤΑΝ. Μέχρι τις 04:00 δεν υπήρχε ανησυχία για την Πάρνηθα. Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν πυροσβέστες και εθελοντές.

03:13 Καλύτερη η εικόνα στο Λουτράκι Κορινθίας. Πλέον οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην περάσει η φωτιά στους οικισμούς, νότια της Εθνικής Οδού.

03:00 Σαρωνίδα: Κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού εκκένωσαν προληπτικά τα σπίτια τους

02:23 Η εικόνα της φωτιάς από τη Μάνδρα

02:07 Στα Δερβενοχώρια ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο εντοπίζεται βόρεια της Μάνδρας και απειλεί το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Εξαιρετικά επικίνδυνο παραμένει το πύρινο μέτωπο κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας, σε μικρή απόσταση από τα εργοστάσια τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, στα Δερβενοχώρια.

01:52 Εικόνα από τη φωτιά κοντά στην Ανάβυσσο

01:32 Βίντεο από το πύρινο μέτωπο στον Κουβαρά Αττικής

00:48 Νέο μήνυμα του 112 στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας

00:32 Νέα μεγάλη αναζωπύρωση στα Καλύβια

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια έχει φτάσει πλέον στον οικισμό Στίπιζα και στις αυλές των σπιτιών και ήδη καίγονται κατοικίες και μία αποθήκη.

00:19 Νέες διακοπές κυκλοφορίας σε Αττική και Βοιωτία - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Κερατέας στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
  • Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση Τογάνι).

Παράλληλα έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην περιοχή των Δερβενοχωρίων της Βοιωτίας:

  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

00:13 Μάχη των πυροσβεστών στο Λουτράκι να μην περάσει η φωτιά την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του στρατού, δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου, ώστε να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να προστατεύσουν από τις φλόγες κατοικημένες περιοχές.

23:58 Γλίτωσε από τις φλόγες το Κέντρο Άγριας Ζωής της ΑΝΙΜΑ στη Φέριζα Σαρωνικού

23:53 Σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων εκτείνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια, αν και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι έχει σχηματίσει ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων σε ένα εξαιρετικά δύσβατο έδαφος που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

23:38 Δήμαρχος Σαρωνίδας: Έχουν καεί σπίτια – Η χειρότερη καταστροφή που έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία

«Έχουν καεί σπίτια (…) Η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σαρωνίδας, κ. Χρήστος Γκίνης για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή.

«Είναι πολλές οι εστίες πυρκαγιάς, ο αέρας είναι πολλά μποφόρ» πρόσθεσε. «Προτεραιότητά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών».

«Ο δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως γίνονται 100.000» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σαρωνίδας.

23:21 Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό όσων επιχειρούν στα μέτωπα και όσων επλήγησαν από τις φωτιές

23:12 Meteo: Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από τα ξημερώματα

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Λουτράκι Κορινθίας αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Meteo, θα πρέπει να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σχετική ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 8%).

22:46 Καλύτερη η εικόνα σε Λουτράκι και Ανατολική Αττική

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σε Λουτράκι και Ανατολική Αττική.

Βασική έννοια υπάρχει για το νότιο κομμάτι, της Καλλιθέας Λουτρακίου.

Να σημειωθεί πως υπάρχει παντού ο κίνδυνος των αναζοπυρώσεων λόγω των ισχυρών κατά τόπους ανέμων.

22:43 Η εικόνας της φωτιάς από ψηλά

Χρήστης στο Twitter δημοσίευσε φωτογραφία από το πώς φαίνονται οι φωτιές στην Αττική το βράδυ, από ψηλά, την ώρα που προσγειωνόταν το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο.

22:41 Κλειστοί την Τρίτη οι παιδικοί σταθμοί στη Σαρωνίδα

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Σαρωνικού ανέφερε ότι αύριο Τρίτη (18/07) οι παιδικοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Μελέτης (ΚΔΑΠ) θα παραμείνουν κλειστά. «Αύριο Τρίτη 18 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου Σαρωνικού θα παραμείνουν κλειστά λόγω της επιβαρυμένης με καπνό ατμόσφαιρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος Σαρωνικού.

22:39 Β. Κικίλιας: Αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών για εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας

Την σύλληψη δύο ανδρών για εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ενημέρωση για τις φωτιές που καίνε πολλές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα όπως ανέφερε «ο κρατικός μηχανισμός κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» ενώ τόνισε ότι το τελευταίο 24ωρο είχαμε «81 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα».

 

22:31 Ανησυχία για τα Δερβενοχώρια

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια.

Είναι το δυσκολότερο κομμάτι από τις πυρκαγιές που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες καθώς είναι η μορφολογία του εδάφους τέτοια που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των δυνάμεων για τον περιορισμό του μετώπου, γιατί είναι παρθένο συμπαγές δάσος και υπάρχει άφθονη κάυσιμη ύλη.

22:24 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα Δερβενοχώρια και στη λεωφόρο Μαρκόπουλου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα, και στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Παράλληλα κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαρκόπουλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

22:11 Βραδινή λήψη από την πυρκαγιά στον Κουβαρά

21:58 Cosmote: Λεπτά ομιλίας και GB για τους πληγέντες στην αν. Αττική

Τους συνδρομητές της στην Ανατολική Αττική (Κουβαράς, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Καλύβια Θορικού, Κερατέα) και το Λουτράκι Κορινθίας που πλήττονται από τις πυρκαγιές στηρίζει η Cosmote.

Για τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας τους, προχωρά στις παρακάτω ενέργειες:

  • Προσφέρει δωρεάν 1.500 λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα και δωρεάν 15GB για χρήση Internet από το κινητό, σε όλους τους συνδρομητές κινητής-συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής, οικιακούς και εταιρικούς- για 15 ημέρες (με ισχύ από σήμερα 17/07/23). Όλοι οι δικαιούχοι συνδρομητές θα ενημερωθούν για την ενεργοποίηση των δωρεάν πακέτων, μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS).
  • Επιπλέον, για τη διευκόλυνση των συνδρομητών της, η COSMOTE αναστέλλει μέχρι και την 01/08/2023, κάθε διαδικασία για - οριστική ή προσωρινή - φραγή για όλες τις συνδέσεις COSMOTE σταθερής, κινητής και συνδρομητικής τηλεόρασης στις εν λόγω πληγείσες περιοχές.

21:50 «Μάχη« της ΕΛ.ΑΣ. με τους πλατσικολόγους

Ισχυρή αστυνομική παρούσια υπάρχει σε όλες τις πληγείσες περιοχές, καθώς το βράδυ πέραν της μάχης με τις φλόγες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τους επίδοξους πλιατσικολόγους.

21:45  Ξεκινάει η καταμέτρηση των ζημιών τις επόμενες ώρες

Ξεκινάει τις επόμενες ώρες η καταμέτρηση των ζημιών από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1.

21:38 Οι πρώτες νυχτερινές λήψεις από το μέτωπο στον Νέο Κουβαρά

21:35 Η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη

21:21 Meteo: Ξεπέρασε σήμερα τους 40°C η θερμοκρασία - Στους 53°C ο δείκτης θερμότητας στην Αμφιλοχία

Σε 8 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr στη Δυτική και Νότια Ελλάδα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40°C, φτάνοντας τους 41.1°C στον Πύργο Ηλείας.

Τα επίπεδα δυσφορίας στη Δυτική Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλά, με τον δείκτη θερμότητας να ξεπερνά τους 50°C (53.2°C στην Αμφιλοχία).

21:19 Οι φλόγες «παγιδεύουν» σπίτι στον Νέο Κουβαρά

21:17 Η νεότερη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα

21:13 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην Αθηνών - Σουνίων

Αποκαστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου στο ρεύμα προς Σούνιο και στο ρεύμα προς Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

21:10  Η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

Κωνσταντία Δημογλίδου σημείωσε ότι «η ελληνική αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου σε Νέο Κουβαρά Αττικής και Λουτράκι Κορινθίας».

Ειδικότερα, όπως τόνισε, «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με κατά περίπτωση, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοικιών των πληγέντων περιοχών».

Πιο αναλυτικά, όπως είπε η κ. Δημογλίδου, διατίθενται στον Νέο Κουβαρά Αττικής 190 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν μέχρι στιγμής σε 141 απεγκλωβισμούς ατόμων και 60 ζώων. Στο Λουτράκι Κορινθίας 45 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν σε 26 απεγκλωβισμούς ατόμων. Παράλληλα, σημείωσε ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων από οικίες.

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες σχετικά με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγορεύσεις διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας», υπογράμμισε.

21:06 Καλύτερη εικόνα στο Καπαρέλλι

Οροθετήθηκε πριν λίγο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση, στο Καπαρέλλι της Θήβας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το Liberal.gr ήρθε σε επικοινωνία με την Πυροσβεστική, η οποία, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε ότι το πύρινο μέτωπο έχει οριοθετηθεί.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού δάσους του χωριού, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις μίας κτηνοτροφικής μονάδας.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η αντίδραση των κατοίκων του χωριού που επενέβησαν με αγροτικά μηχανήματα ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες βοήθησε να περιορίσουν το μέτωπο και να οριοθετήσουν τη φωτιά

21:04  Κυρ. Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα η ανθρώπινη ζωή - Αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Μήνυμα από τις Βρυξέλλες έστειλε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους πυρόπληκτους, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δίνουν προσοχή στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

21:02 Ισχυρές δυνάμεις στα Δερβενοχώρια

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βοιωτία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων, στη Βοιωτία, κοντά στα όρια με την Αττική.

Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα. Παράλληλα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

20:53 Σταματούν οι ρίψεις των εναέριων μέσων μέχρι την ανατολή του ηλίου

20:51 Τροχαία: Άνοιξε η Εθνική Οδός στην Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα.

Επίσης η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Λουτράκι η ΕΛΑΣ είχε διακόψει την κυκλοφορία στις δύο εθνικές οδούς, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου.

20:43 Οι τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα

Συνεχής είναι η μάχη με τα πύρινα μέτωπα που έχουν εκδηλωθεί σήμερα σε όλη τη χώρα καθώς όπως ανέφερε πριν λίγο σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός «ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες».

Ο κ. Αρτοποιός αναφορικά με την πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου τόνισε ότι «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και να μην περάσει την Εθνική Οδό», ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση από την Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών. «Παρακαλούμε όλους τους οδηγούς για τη δική σας ασφάλεια να αποφύγετε τη διέλευση σας από την εθνική οδό Αθηνών- Πατρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη δασική πυρκαγιά της Σαρωνίδας, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, καθώς επίσης και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες μέχρι την τελική κατάσβεσή της.

Στη δασική πυρκαγιά που εξελίσσεται στον ορεινό όγκο των Δερβενοχωρίων, όπως σημείωσε, ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις και από όμορες περιφερειακές ενότητες. Στις 18:20 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ώστε να ενημερωθούν για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου σημείωσε ότι « η ελληνική αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου σε Νέο Κουβαρά Αττικής και Λουτράκι Κορινθίας».

20:40 Οι τελευταίες εναέριες ρίψεις πριν την δύση του ηλίου

20:38 Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δίπλα στην Πυροσβεστική στον Κουβαρά Αττικής

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες στον Κουβαρά Αττικής δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή της

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, κλιμάκιο του ΕΕΣ με διασωστικό όχημα και Κινητή Μονάδα Υγείας, στελεχωμένα από εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Τμήματος Αθήνας και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΕΣ προσφέρει Πρωτοβάθμια Υγειονομική φροντίδα σε πυροσβέστες και πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες.

Επίσης, διασωστικό όχημα του ΕΕΣ με εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες στις πυρόπληκτες ζώνες, προκειμένου να εντοπίσουν νέες εστίες φωτιάς αλλά και κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια για την μετακίνησή τους, καθώς και να απελευθερώσουν οικόσιτα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στα σπίτια κατά τη διάρκεια της προληπτικής εκκένωσης.

Οι εθελοντές του ΕΕΣ θα παραμείνουν στο σημείο για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους δεμένα, εγκλωβισμένα και αβοήθητα στις πυρόπληκτες ζώνες.

20:35 Φιλοξενία πληγέντων από τις σημερινές πυρκαγιές

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

  1. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  2. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.

20:31 Υπεράνθρωπες προσπάθειες από πυροσβεστική, εθελοντές και κατοίκους

20:27 Τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο στο Λουτράκι - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Αχαΐα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας τη συνδρομή δυνάμεων του στρατού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από οκτώ αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Μάλιστα, δύο από τα ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 40 άτομα ως πεζοπόρα τμήματα, καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργων.

Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε αρκετές περιπτώσεις και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Στην Αχαΐα

Όσον αφορά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάππα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, αυτή έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Ωστόσο, στο σημείο παραμένουν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να αντιμετωπίσουν πιθανές αναζωπυρώσεις. 

20:25 Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

20:21 Υπουργείο Εσωτερικών για πυρκαγιές: Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας - Κάθε ζωή έχει αξία

Με το μήνυμα «Κάθε ζωή έχει αξία» η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πυρόπληκτους δήμους της χώρας.

20:17 Οριοθετήθηκε η φωτιά στις Λούτσες Κέρκυρας

Οριοθετήθηκε πριν από λίγο η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα σήμερα στις Λούτσες στην Βόρεια Κέρκυρα.

Σύμφωνα με επικοινωνία του Liberal.gr με το Πυροσβεστικό Σώμα, στο σημείο επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

20:12 Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου

Η Αστυνομία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, προχώρησε, και πάλι σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνιου.

Ειδικότερα η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο.

20:10 Ο ήλιος δύει - Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται 

20:08  Σε ετοιμότητα το Λιμενικό για τις φωτιές

Σε άμεση ετοιμότητα έχουν τεθεί πλωτά του λιμενικού σώματος αλλά και ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών εφόσον απαιτηθεί. στην περιοχή του Κουβαρά και στο Λουτράκι

Όπως ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα έξι πλωτά του λιμενικού, δύο επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ένα ιδιωτικό ταχύπλοο, ένα αλιευτικό και ένα ρυμουλκό βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Φώκαιας. Επίσης τρία αλιευτικά ένα ιδιωτικό ταχύπλοο στη Βουλιαγμένη και ένα επαγγελματικό τουριστικό σκάφος στο Φλοίσβο.

Σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση έχουν τεθεί επίσης πέντε πλωτά του λιμενικού στα Ίσθμια προς παροχή συνδρομής αν χρειαστεί στην περιοχή του Λουτρακίου.

20:02 Ενημέρωση Μητσοτάκη για τις φωτιές στη χώρα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώνεται για τα πύρινα μέτωπα από τον Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

20:00 Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας: «Δεν απειλούνται κατοικίες»

Η φωτιά καίει πευκοδάσος στην περιοχή Πάνακτο Βοιωτίας και στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τανάγρας, Δημήτρης Τανάγρας, αναφέρει πως δεν απειλούνται κατοικίες.

19:55 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:53 Αφέθηκε ελεύθερος ο άνδρας που προσήχθη ως ύποπτος

Ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός που προσήχθη νωρίτερα ως ύποπτος για τη φωτιά στον Κουβαρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του.

Την προσαγωγή έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωσή του για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Όπως είπε, υπήρξαν υποδείξεις για το συγκεκριμένο άτομο, για αυτό και οδηγήθηκε στην Αστυνομία.

19:51 Σπίτι στον Νέο Κουβαρά τυλίγεται στις φλόγες

19:47 Κάηκε καταφύγιο στο Λαγονήσι

Ένα καταφύγιο ζώων κάηκε από την μεγάλη πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτα στον Κουβαρά Αττικής.

Οι φιλόζωοι εθελοντές Εκάλης, εξέδωσαν ανακοίνωση που ζητούσαν βοήθεια προκειμένου να μεταφέρουν τα ζωάκια σε ασφαλές μέρος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σώθηκαν μόνο επτά σκυλιά και μία γάτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φιλόζωων Εθελοντών Εκάλης, που έκανε γνωστό ότι καίγεται το καταφύγιο στο Λαγονήσι, «οποιοσδήποτε χρειάζεται μεταφορά και απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων από καταφύγια με φορτηγά παρακαλούμε να μας καλέσει στο 2131364020».

Ο σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι άνοιξε στις 18:00 για να υποδεχθεί ζώα σε ανάγκη.

19:38 Πυροσβεστική: Φωτιά στις Λούτσες Κέρκυρας

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Λούτσες στα βόρεια της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα στο liberal.gr, η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

19:31 Στην μάχη με τις φλόγες κάτοικοι και εθελοντές

19:29 Για περίπου ακόμα μία ώρα οι προσπάθειες των εναέριων μέσων

Μέχρι την δύση του ηλίου θα επιχερούν τα εναέρια μέσα στα τέσσερα μέτωπα που μαίνονται στην επικράτεια.

19:26 Ν. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες - Συνδράμουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις συντρέχουν την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών σε Κουβαρά Αττικής, Περαχώρα Λουτρακίου και Καπαρέλλι Βοιωτίας με εναέρια και επίγεια μέσα, όπως επίσης με ειδικά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα τμήματα ''Δευκαλίων'' και ''Ξενοκράτης''».

19:17  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) αύριο, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, σε περιφέρειες ανά την χώρα όπως προκύπτει από τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Διαβάστε αναλυτικά τις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς εδώ.

19:07 Η επιχείρηση πυρόσβεσης στα τέσσερα μεγάλα μέτωπα

Σε συνολικά τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα, σε Νέο Κουβαρά, Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καμάρι Βοιωτίας επιχειρούν τις τελευταίες ώρες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

19:06 Επιχείρηση κατάσβεσης σε εξέλιξη (vid)

19:06 Η τελευταία ενημέρωση για το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης συγκλήθηκε νωρίτερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών. Είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών.

19:04 Μεγάλο το μέτωπο στην Καλλιθέα Λουτρακίου - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Η πυρκαγιά στην Καλλθέα Λουτρακίου κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές πηγές. Εκδόθηκαν εδώ τρία μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Καλή θέα, παιδεία, ειρήνη. Στη συνέχεια από δω και στο τρίτο μήνυμα από Ιστιαία, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία.

Και εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε. Κατά ριπάς, όμως αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά 135 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πενήντα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αυτές επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ των οποίων δύο ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

19:03 Χαμηλή ορατότητα λόγω του καπνού

19:02 Ισχυρές δυνάμεις στο Καμάρι Βοιωτίας

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δύο ώρες μετά στο Καμάρι Βοιωτίας, επιχειρούν 94 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

19:00 Πυρκαγιά στον Κουβαρά: Σε δύο ώρες κάηκαν 12 χιλιόμετρα

Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές.

Γι αυτό, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, « για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό».

18:58 Η τελευταία εικόνα από τον Νέο Κουβαρά

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, «αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές. Γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή ενός αλλοδαπού όπου εξετάζεται γιατί σύμφωνα με υποδείξεις έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά».

18:57 Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Σαρωνίδα

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Σαρωνίδα.
 
18:52 Δραματικές εικόνες από την διάσωση πολιτών - Στα χέρια αστυνομικών παιδιά και ηλικιωμένοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διάσωση πολιτών από τις περιοχές που πλήττονται από τα πύρινα μέτωπα.

Όπως παρουσιάζεται σε ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, παιδιά και ηλικιωμένοι απεγκλωβίζονται από τον νέο Κουβαρά Αττικής.

Στην περιοχή επίσης επιχειρούν ως συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, περιπολικά της Άμεσης Δράσης, Τάξης, Τροχαίας και Ασφάλειας καθώς και Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ.

18:48 Βελτιωμένη η κατάσταση στον Κουβαρά

«Πολύ βελτιωμένη η κατάσταση με την πυρκαγιά στον Κουβαρά», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την νεότερη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας στις 18:30 από το Συντονιστικό Κέντρο, αναφερόμενος στην κατάσταση των πύρινων μέτωπων ανά τη χώρα.

18:47 Vodafone: Λεπτά ομιλίας και GB στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Τους συνδρομητές της στην Ανατολική Αττική και στο Λουτράκι Κορινθίας που πλήττονται από πυρκαγιές στηρίζει η Vodafone καλύπτοντας τις ανάγκες τους για περισσότερη επικοινωνία.

Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές της Vodafone, ιδιώτες και επαγγελματίες, συμβολαίου κινητής, καρτοπρογράμματος και καρτοκινητής που ζουν σε: Κερατέα, Μαρκόπουλο Αττικής, Ανάβυσσο, Καλύβια Θορικού και Λουτράκι Κορινθίας, θα έχουν στη διάθεση τους, από 17 Ιουλίου 2023 και για 15 μέρες, έως την 1η Αυγούστου, αυτόματα και δωρεάν:

  • 1500 λεπτά ομιλίας στο κινητό προς εθνικά κινητά και σταθερά και
  • 20 GB στο κινητό.

Οι συνδρομητές θα ενημερωθούν για την ενεργοποίηση, με SMS στο κινητό τους.

Επιπλέον, η Vodafone αναστέλλει τις εισπρακτικές ενέργειες για φραγή εισερχομένων ή/και εξερχομένων κλήσεων για τους κατοίκους των ανωτέρω περιοχών μέχρι και 1 Αυγούστου 2023.

18:43 Μήνυμα του 112 στα Δερβενοχώρια

Μήνυμα στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων έστειλε το 112, ενημερώνοντας ότι πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

18:42 Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση πυρόσβεσης

18:35 Αναβλήθηκε λόγω πυρκαγιών η επίσκεψη του Μηταράκη για τον φράχτη στον Έβρο

Οι πυρκαγιές έγιναν αιτία να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη στον Έβρο.

Ο κ. Μηταράκης επρόκειτο να μεταβεί αύριο στον Έβρο, όπου ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων της επέκτασης του φράχτη για τα οποία υπογράφηκε η σύμβαση των περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μηταράκης ανέλαβε το την επίσκεψη του λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σήμερα σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια και θα οριστεί νέα ημερομηνία για την περιοδεία του.

18:31 Φωτιά στο Λουτράκι: Διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού προς το Κιάτο

Εκτός ελέγχου είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι στο Λουτράκι. 

Λόγω της φωτιάς διεκόπη κυκλοφορία από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο της Επιδαύρου και στα δύο ρευματα της Εθνικής καθώς και στην παλαιά εθνική οδό.

Την ίδια ώρα, με εντολή της αστυνομίας, διεκόπη η κυκλοφορία του προαστιακού προς το Κιάτο εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά στον Σ.Σ. Αγίων Θεοδώρων, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train. 

18:30 Μία σύλληψη για την φωτιά στον Κουβαρά

Έχει προσαχθεί αλλοδαπός για τη φωτιά στον Κουβαρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό

18:28 Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική 

Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής θα πραγματοποιηθεί σε λίγο από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο, Γιάννη Αρτοποιό.

18:24 METEO: Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων στα πύρινα μέτωπα

Σταδιακή εξασθένηση παρουσιάζουν οι άνεμοι στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, της Κορινθίας, και Βοιωτίας σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η μέση ένταση των ανέμων στις 6 μ.μ. φτάνει τα 4-5 Μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας.

Για το διάστημα 6-8 μ.μ. το προγνωστικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr προβλέπει μικρή περαιτέρω πτώση της έντασης των ανέμων. Οι ριπές ανέμων από βόρειες διευθύνσεις στην περιοχή της Νότιας Αττικής στη μεγάλη πυρκαγιά του Κουβαρά προβλέπονται να μην ξεπεράσουν τα 60 km/h, ενώ αρκετά πιο ασθενείς θα είναι οι άνεμοι στις πυρκαγιές της Κορινθίας στο Λουτράκι και της Βοιωτίας στο Καπαρέλλι.

18:21 Προσπάθεια διάσωσης αλόγων

18:19 Σώθηκαν 1.200 παιδιά στο Λουτράκι

Δήμαρχος Λουτρακιου: «Με συντονισμένη προσπάθεια της αστυνομίας, του δήμου, του ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων καταφέραμε να σώσουμε 1200 παιδάκια από την παιδική κατασκήνωση»

18:16 Υπό έλεγχο πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο

Υπό έλεγχο βρίσκεται πύρινο μέτωπο που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Μαρκόπουλο, σύμφωνα με ενημέρωση του Liberal.gr από την πυροσβεστική.

18:12 Δυνάμεις πυρόσβεσης σε Πάνακτο και Καπαρέλλι Βοιωτίας

Σύμφωνα με τελευταία επικοινωνία του Liberal.gr με την Πυροσβεστική, στην Πάνακτο επιχειρούν 31 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχήματα, 2 εναέρια μέσα και 3 ελικόπτερα, ενώ στο Καπαρέλλι επιχειρούν 52 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 4 εναέρια μέσα και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται οικισμοί σε κανένα από τα δύο μέτωπα, ωστόσο κοντά στο Καπαρέλλι υπάρχει οικιστική περιοχή.

Μέχρι ώρας καίγεται δασική περιοχή.

18:09 Δήμος Σαρωνικού: Ανακοίνωσε φιλοξενία κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Ενώ μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά που ξεκίνησε στον Κουβαρά και εξαπλώθηκε σε Ανάβυσσο, Λαγονήσι και Σαρωνίδα, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η εκκένωση των οικισμών της περιοχής, ο Δήμος Σαρωνικού ανακοίνωσε ότι όσοι αναζητούν στέγη για να φιλοξενηθούν αυτές τις δύσκολες ώρες μπορούν να απευθυνθούν στις εξής υποδομές:

  • Α' ΚΑΠΗ στα Καλύβια
  • Β' ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι
  • Γ' ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή
  • ΚΑΠΗ Αναβύσσου
  • Δημαρχείο Σαρωνικού

18:00 Σπίτι τυλίγεται στις φλόγες

17:58 Φωτιά Κουβαράς: Σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς ζώων από το πύρινο μέτωπο

εγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ζώων από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Νοτιοανατολική Αττική και την μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Σε συνεννόηση με δήμους και εθελοντές, αναζητούνται οχήματα τα οποία κατευθύνονται σε στάβλους και καταφύγια ζώων στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων και της Αναβύσσου προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στο Γαλάτσι, στον χώρο των παλαιών λατομείων, όπου ο τοπικός Δήμος έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να φιλοξενηθούν ζώα.

Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η Ειδική Γραμματεία απευθύνει έκκληση στους πολίτες της περιοχής όπου μαίνεται η φωτιά να εκκενώσουν τα καταφύγια μαζί με τα ζώα ακόμα και προληπτικά και προτρέπει να καλέσουν στο 2131364020 όσους χρειάζονται απεγκλωβισμούς ζώων και φορτηγά για τη μεταφορά τους.

«Ήδη έχουμε καταφύγια που έχουν καεί τα περισσότερα ζώα. Η κατάσταση μοιάζει όλο και πιο απελπιστική», αναφέρει η ανάρτηση.

17:57 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Σουνίου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

17:56 Ιδιαίτερα μεγάλο το μέτωπο στην Καλλιθέα Λουτρακίου

«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όπως προσέθεσε, «στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας».

17:53 Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Λάππα Αχαΐας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάππα Αχαΐας.

17:52 Φωτιά Κουβαράς: Πάνω από 200 χλμ. μεταφέρθηκε ο καπνός από το πύρινο μέτωπο

Οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11 δείχνει τον καπνό από τη δασική πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά Ανατολικής Αττικής να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς ΒΑ ανέμους τουλάχιστον 220 χιλιόμετρα νότια, πάνω από το τη θάλασσα των Κυθήρων, το απόγευμα (16:45) της Δευτέρας 17.07.2023.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά (Αττική)

Νωρίτερα το μεσημέρι (Δευτέρα 17.07.2023, 14:15), ο πολικής τροχιάς δορυφόρος Aqua (NASA) συνέλαβε επίσης την εντυπωσιακή διασπορά του πυκνού καπνού πάνω από τον Αργοσαρωνικό, ανατολικά της Ύδρας (Εικόνα 2).

17:51 Νέο πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία: Πυρκαγιά και στα Δερβενοχώρια

Μετά το Καπαρέλλι, φωτιά ξέσπασε στη Βοιωτία και σε δασική έκταση στα Δερβενοχώρια, ενώ ήδη κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Νωρίτερα, στο χωριό Καπαρέλλι ξέσπασε φωτιά στην είσοδο του χωριού.

Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί και σπρώχνουν τις φλόγες στο περιαστικό δάσος, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να κινδυνεύουν σπίτια.

Παράλληλα στην κατάσβεση έχουν κληθεί να συνδράμουν και εναέρια μέσα. Στο μέτωπο τη φωτιάς βρίσκονται επίσης υδροφόρες των ΟΤΑ αλλά και χωματουργικά μηχανήματα.

17:48 Άλογα στα πύρινα μέτωπα

17:42 Οικισμός Φέριζα: Έκκληση για πυροσβεστικά μέσα

Σας παρακαλώ ένα πυροσβεστικό, είπε ο αντιπρόεδρος του οικισμού Φέριζα.

17:39 Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στον Κουβαρά διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο CL-415, δύο ομάδες «Δευκαλίων», 22 άτομα συνολικά, καθώς και μια ομάδα «Ξενοκράτη» οκτώ ατόμων.

Για το μέτωπο του Λουτρακίου, διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, δύο προωθητές γαιών καθώς και μια ομάδα «Δευκαλίων» έντεκα ατόμων.

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο PZL.

17:38 Πυρκαγιά στον Κουβαρά: Καίγονται σπίτια στην Σαρωνίδα

Τις πρώτες κατοικίες στην Σαρωνίδα έφτασε το πύρινο μέτωπο του Κουβαρά Αττικής, με την πυροσβεστική να ενημερώνει ότι η φωτιά βρίσκεται εκτός ελέγχου.

17:36 Καμένο αυτοκίνητο στον Κουβαρά Αττικής

17:34 Ολυμπία Οδός: Ενημέρωση για την κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο

Με εντολή της Τροχαίας, για προληπτικούς λόγους έχει κλείσει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Αγ. Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο Λουτράκι.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας.

17:33 Πυρκαγιά Λουτράκι: Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι Ίσθμια, Παράδεισος εκκενώστε προς Κόρινθο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

17:32 Καμένο σπίτι στον Κουβαρά Αττικής

17:26 Μέχρι τα Κύθηρα ο καπνός της Αττικής

Ο καπνός από τη φωτιά της Αττικής έφτασε σχεδόν στα Κύθηρα, όπως γνωστοποιεί με ανάρτησή του στο facebook ο μετεωρολόγος και βουλευτής, Γιάννης Καλλιάνος.

Οι ριπές των Βόρειων / Βορειοανατολικών ανέμων στην Αττική φτάνουν τα 55 km/h, δηλαδή τα 7-8 μποφόρ.
Μετά τις 8-9 το βράδυ θα εξασθενήσουν αρκετά αλλά δεν θα επικρατήσει νηνεμία. Θα πνέουν μέσα στη νύχτα με εντάσεις στα 3-5 μποφόρ και από την ίδια κατεύθυνση.

Από αύριο το πρωί και πάλι θα ενισχυθούν και καθόλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας (Τρίτη) θα πνέουν επίσης με μέση ένταση 6-7 μποφόρ και ριπές στα 8 (ίσως και τοπικά 9) μποφορ αντίστοιχα.

17:15 Στον αέρα βρίσκονται 35 αεροσκάφη και ελικόπτερα

Με 35 εναέρια μέσα επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στα σημεία που υπάρχουν τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς. 

Ειδικότερα, 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα επιχειρούν στην Ανατολική Αττική, 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα επιχειρούν στο Λουτράκι και 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα επιχειρούν στο  Καπαρέλλι Βοιωτίας.

17:04 Φωτιά Κουβαράς: Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ συνδράμουν με την πυροσβεστική

Αστυνομικοί από ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, περιπολικά Άμεσης Δράσης, Τροχαίας καθώς και διμοιρίες παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Νέο Κουβαρά Αττικής.

Συνολικά στη φωτιά στην Αττική επιχειρούν 119 αστυνομικοί, ενώ παράλληλα 44 αστυνομικοί με 20 οχήματα επιχειρούν στην πυρκαγιά στο Λουτράκι.

Επιπρόσθετα στον ιστότοπο www.astynomia.gr έχει αναρτηθεί banner με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που τεθεί σε εφαρμογή.

16:51 Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά Αττικής

16:45 Πυρκαγιά στον Κουβαρά: Προληπτική εκκένωση στο Λαγονήσι

Εντολή προληπτικής εκκένωσης δόθηκε για το Λαγονήσι με την πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής να καίει ανεξέλεγκτη. Συγκεκριμένα, το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής προτρέποντάς τους να εκκενώσουν προς Αθήνα.

16:39 Πολιτική Προστασία: Διυπουργική σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές σε Κουβαρά, Λουτράκι και Βοιωτία θα πραγματοποιήσει η Πολιτική Προστασία.\

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκτός από την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η πρόγνωση για την πορεία του ανέμου είναι κακή, καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6-7 μποφόρ, με ριπές έως και 8 μποφόρ.

16:37 Φωτιά στο Λουτράκι: Εκκενώθηκαν προληπτικά κατασκηνώσεις

Με ασφάλεια εκκενώθηκαν προληπτικά οι κατασκηνώσεις που βρίσκονται σχετικά κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, στην Καλλιθέα Λουτρακίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης.

Συγκεκριμένα, εκκενώθηκαν τρεις κατασκηνώσεις και περίπου 800 παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, με λεωφορεία, στο κλειστό Γήπεδο Λουτρακίου.

Η φωτιά έχει κατεύθυνση νότια και βορειοανατολικά της πόλης του Λουτρακίου. Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοίκους βρίσκονται στις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά και Ειρήνη της Κορινθίας, ώστε να εκκενώσουν προληπτικά τις κοινότητες και να κινηθούν προς το Λουτράκι.

16:33 Φωτιά στον Κουβαρά: Σε πλήρη κινητοποίηση η Περιφέρεια και οι τοπικοί δήμοι

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας του Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης συνδράμουν με κάθε μέσο και έμψυχο δυναμικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Κουβαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το μέλος του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας Ντίνος Λιούμης έχουν αποσταλεί οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων, ότι εκκενώθηκε το Μοναστήρι και κρίσιμες περιοχές καθώς και ότι οχήματα και υδροφόρες με όλο το σώμα εργαζομένων, εθελοντών κλπ συμμετέχουν στη κατάσβεση με όλες τις δυνάμεις τους.

Ως «κόλαση» περιέγραψε ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου το πύρινο τοπίο που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Η πρώτη εκτίμηση του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχος της καθώς ο ισχυρός άνεμος η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές και εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτοδότησης κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου.

Στο ίδιο κλίμα της έντασης και αγωνίας εκφράστηκε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ο οποίος προσέτρεξε άμεσα και με κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του Δήμου στην κατάσβεση της φωτιάς.

16:18 Φωτιά Κουβαράς Αττικής: Σε ποια σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Νέες διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων ανακοίνωσε η Αστυνομία, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά Αττικής.

Ειδικότερα, διακοπή κυκλοφορίας ανακοινώθηκε:

1. Επί της Λεωφόρου Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 
2. Επί της λεωφόρου Αναβύσσου, από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
3. Στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου απο το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά.
4. Στη Λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
5. Στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου και στη Λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
6. Στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου και στη Λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: