Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Κινδυνεύει ο Βελόπουλος να μείνει εκτός Βουλής;

Κλονίζεται η πολιτική … «πίστη» στην Παναγιά την «Γκέισα», στην Παναγιά την «Ινδιάνα». 
Για την ακρίβεια οι φωτογραφίες της στιγμής δείχνουν τις λούμπεν εκδοχές που κινούνται στο περιθώριο του δεξιού φάσματος να αναζητούν εναγωνίως πολιτικό οξυγόνο. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου σε δεύτερη, διαδοχική μέτρηση εμφανίζεται - παρά τον εκλογικό αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη- να κινείται κάτω από την κοινοβουλευτική επιφάνεια του 3%.
Η έρευνα της Rass για το Action 24 υπολογίζει την Ελληνική Λύση μετά και την εμφάνιση Βελόπουλου στο ντιμπέιτ,  στην περιοχή του 2,7%. Ακόμη χαμηλότερα από το 2,8% που συγκέντρωνε με βάση τα στοιχεία από τα ερωτηματολόγια της Metron Analysis  για... λογαριασμό του Mega δυο εικοσιτετράωρα νωρίτερα.
Ακόμα και εάν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επιμένει ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις γιατί αυτές διαψεύδονται ακόμη και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ή εάν ως γραμμή άμυνας επιλέξει τη διάγνωση ότι πρόκειται για ακόμη ένα χτύπημα του μιντιακού κατεστημένου, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται αποκτά σταδιακά αναμφισβήτητα δεδομένα.

Όλα κατατείνουν στο ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη παθολογία με άμεση επίπτωση στην πολιτική επιβίωση του κόμματός του. Καταρχάς η αύξηση των ποσοστών της γαλάζιας συσπείρωσης κλείνει τις διαρροές σε ευρύτερα πολιτικά μήκη και πλάτη και κατ’ επέκταση μπλοκάρει τη διείσδυση της Ελληνικής Λύσης στις απομακρυσμένες πτέρυγες του ακροατηρίου που βρίσκεται πολλές μοίρες δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτή την αδυναμία του κόμματος Βελόπουλου επιδεινώνουν επιπλέον δύο παράγοντες. Ο σημαντικότερος κατά τους εκλογικούς αναλυτές είναι ότι «κονταίνει» η απήχηση της Ελληνικής Λύσης  ακόμη και σε περιοχές όπου, μέχρι πρότινος, καταγραφόταν μια αυξανόμενη δυναμική, όπως επί παραδείγματι στη Βόρειο Ελλάδα. Η μεταβλητή που δεν φαίνεται να υπολόγιζε ο ποντιακής καταγωγής πολιτικός, είναι ο νεοπαγής, πολιτικός σχηματισμός «Νίκη» που κατέρχεται στις εκλογές, όχι απλώς με παρόμοια αλλά με ισχυρότερη σαγήνη, ως προς τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά της.  
Ο κ. Βελόπουλος πλήττεται σε μια περιφέρεια που επιχειρούσε να εμφανίσει ως κομματικό «κάστρο». Πρόκειται δε, για ένα χτύπημα που προέρχεται από έναν σχηματισμό που αξιοποιεί τα ίδια πολιτικά όπλα και με απεύθυνση που εστιάζεται σε κοινά ακροατήρια που αποτέλεσαν τη βάση την οποία ο Κυριάκος Βελόπουλος αξιοποίησε ως βατήρα για την πολιτική του εκτόξευση.

Ο επικεφαλής της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, με σπουδές στη Θεολογία και με σταδιοδρομία στη μικρή οθόνη της Βορείου Ελλάδος, έχει ταχθεί με την ίδια ένταση με τον Κυριάκο Βελόπουλο, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Έχει προεκτείνει κάθε άλλη παρέμβαση που έχει γίνει από τον συγκεκριμένο χώρο για το ονοματολογικό της βορείου γείτονος ενώ το κόμμα στο οποίο ηγείται, συνοδεύεται από τον χαρακτηρισμό κόμμα του Αγίου Παΐσιου, καθώς στα ψηφοδέλτιά του έχουν συμπεριληφθεί άτομα με έντονες αναφορές προς το συγκεκριμένο πρόσωπο της ελλαδικής εκκλησίας. 

Σε κάθε περίπτωση όμως για τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ο προβληματισμός εκτείνεται σε σαφώς μεγαλύτερα πεδία από την αντιγραφή του πολιτικού μοντέλου του. Είναι αμιγώς υπαρξιακός, καθώς κατά τους ειδικούς η τάση που αφορά στη μελλοντική πορεία του κόμματος Βελόπουλου, είναι παρεμφερής με εκείνη της Χρυσής Αυγής. Η πρόβλεψη μάλιστα από τους ίδιους αναλυτές είναι ότι ακόμη και εάν η Ελληνική Λύση επιτύχει την είσοδό της στη Βουλή, δεν θα επιβιώσει έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: