Τα ελληνικά ομόλογα, θα περάσουν από το χαρακτηρισμό τους ως τίτλοι υψηλού ρίσκου «junk», σε κατηγορία «επένδυσης», οπότε οι αποδόσεις τους θα υποχωρήσουν κι άλλο. Το κόστος του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου θα μειωθεί και το ίδιο θα συμβεί με τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και με τα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, μειώνεται ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η προσέλκυση ακόμα περισσότερων ξένων επενδύσεων.
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούν πλέον να δανείζονται με πιο χαμηλά επιτόκια από τη διατραπεζική αγορά αλλά και από την ΕΚΤ, με εγγύηση ομόλογα του δημοσίου τα οποία θα αποτιμώνται στην πραγματική τους αξία.
Τι σημαίνει αυτό; Πως ο δανεισμός για τις τράπεζες θα είναι πιο φθηνός, με αποτέλεσμα το χαμηλότερο αυτό κόστος να επιδρά στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Επομένως τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά, θα δαπανούν μικρότερο τμήμα του προϋπολογισμού τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Μέσα από αυτό το πρίσμα θα περιμέναμε λοιπόν από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών κλάδων, να έχουν ήδη παρέμβει προς αυτήν την κατεύθυνση και να έχουν θέσει τα κόμματα προ των ευθυνών τους. Και να τους έχουν ζητήσει να δεσμευτούν προγραμματικά ως προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να τους έχουν ζητήσει να αποφεύγουν τις κραυγές λαϊκισμού που υποτιμούν όχι μόνο την ίδια την αναβάθμιση, αλλά και τη διαδικασία της αξιολόγησης από τους ξένους οίκους.
Είναι δυνατόν να μην τους ενδιαφέρει το χαμηλότερο κόστος του χρήματος; Είναι δυνατόν να μην τους ενδιαφέρει η είσοδος νέων ξένων επενδυτών στο εγχώριο επιχειρείν; Είναι δυνατόν να μην τους αφορά η ομαλή και ταχεία αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης;
Ασφαλώς και υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που επενδύουν περισσότερο στην πολιτική αστάθεια και στη συγκρότηση ενός πολυκομματικού και παράταιρου κυβερνητικού σχήματος, παρά στην συγκρότηση μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε ένα μοντέλο κυβερνητικών εξαρτήσεων, παρά σε ένα ισχυρό κυβερνητικό μοντέλο. Σε μια κυβέρνηση συσχετισμών, παρά σε μια στιβαρή κυβέρνηση με δεδομένο προσανατολισμό.
Διότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι ασφαλώς ανίσχυρη και ευάλωτη απέναντι σε πιέσεις. Οπότε τα οικονομικά συμφέροντα που προτιμούν οι κάλπες της Κυριακής να αναδείξουν μια πολυσυλλεκτική και πολυκομματική κυβέρνηση δίχως συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα και δομημένο οικονομικό πρόγραμμα, είναι έτοιμα να θυσιάσουν την επιτυχία από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο βωμό του δυνητικού ελέγχου της κυβέρνησης των πρόσκαιρων συμμαχιών.
Ζυγίζουν από τη μια πλευρά της ζυγαριάς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού και την ελάφρυνση των χρηματοοικονομικών δαπανών των επιχειρήσεων τους και από την άλλη τον έλεγχο μιας ασπόνδυλης κυβέρνησης από την οποία θα δύνανται να διεκδικήσουν τα δικά τους οφέλη, μεταξύ των οποίων θα είναι και η αναθεώρηση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει υποσχεθεί ο Σύριζα.
Για τους περισσότερους οι εκλογές αποτελούν μια συνάντηση με το αύριο. Για κάποιους οι εκλογές αποτελούν μια προσπάθεια επαναφοράς στις καταστροφικές ονειρώξεις του παρελθόντος. Και για κάποιους άλλους σηματοδοτούν μια ευκαιρία για ένα δυνατό ανακάτωμα και ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας με άλλους όρους και κανόνες, μέσω πολιτικών πιέσεων και ασταθών ισορροπιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου