Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Μεθοδεύουν φυλακές!

Ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας, έξι ημέρες πριν από τις εκλογές, και τάραξε την ευδαιμονία και τον εφησυχασμό της κυβερνώσας παράταξης. Έμπλεοι χαράς και αισιοδοξίας από τα δημοσκοπικά ευρήματα λησμόνησαν με ποιους έχουν να κάνουν.
Λησμόνησαν πώς αποπειράθηκαν να βάλουν στη φυλακή τους πολιτικούς τους αντιπάλους για να κερδίσουν τις εκλογές, όπως λησμόνησαν πώς μεθόδευσαν τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου. Και δε θα έπρεπε, γιατί υπάρχουν ποινικές καταδίκες, η μια μάλιστα με 13-0. 
Αλήθεια πίστεψαν οι της Νέα Δημοκρατίας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική για να παραδώσει στον Μητσοτάκη την εξουσία με τις επόμενες εκλογές; ...
Δεν τους πέρασε από το μυαλό πως θα εκμεταλλευτεί οτιδήποτε υπάρχει προκειμένου να μην ξανασχηματίσει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία;
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι το όχημα για αυτόν τον σκοπό. Το είπε απερίφραστα, χωρίς να τηρήσει καν τα προσχήματα, ο Αλ. Τσίπρας. Κυβέρνηση βραχείας διάρκειας για να παραπέμψει τον Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Και ας αποδείξει εκεί την αθωότητά του. Η δουλειά θα έχει γίνει. Copy paste η ιστορία της Νοβάρτις. 

Και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο; Ο Ν. Ανδρουλάκης σίγουρα ναι, γιατί έχει ένα μένος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν γνωρίζω όμως αν σε αυτόν τον κατήφορο τον ακολουθήσει και ολόκληρη η κοινοβουλευτική του ομάδα. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η κυβέρνηση των απελπισμένων θα διαθέτει οριακή πλειοψηφία. 
Αλλά να μη νομίζουμε πως οι μεθοδεύσεις εξαντλούνται στην κυβέρνηση του ειδικού σκοπού. Θα παιχτούν και άλλα παιχνίδια με τις προθεσμίες των διερευνητικών εντολών τα οποία όμως για να αποδώσουν απαιτούν «υψηλούς» συνενόχους. Θα συμπράξουν; Αυτή είναι μια καλή άσκηση ενός πολύπλοκου πολιτικού παιγνίου με έπαθλο την εξουσία. 
Μα δεν αντιλαμβάνονται πως έτσι θα πάνε την πατρίδα μας τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω; Μια χαρά το αντιλαμβάνονται. Απλώς δεν τους ενδιαφέρει. Νέα τετραετία Μητσοτάκη δεν την αντέχουν και πολιτικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Θα καταρρεύσουν σε όλα τα επίπεδα, το γνωρίζουν και θα παίξουν αδίστακτα ό,τι χαρτί διαθέτουν.

Τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί αυτή η δυσοίωνη κατάσταση που σήμερα ομολογήθηκε από τον ίδιον τον Αλ. Τσίπρα; 

Η μόνη απάντηση είναι ένα ισχυρό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και μια υπενθύμιση στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ βάση της Κεντροαριστεράς τού τι διακυβεύεται στις εκλογές της 21ης Μαϊου. 
Συγχρόνως, αυτές τις λίγες ημέρες που απομένουν να καταστεί σαφές πως πιθανόν να μην υπάρξουν δεύτερες εκλογές αν τα κουκιά βγαίνουν για μια κυβέρνηση των απελπισμένων. Ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Στο δε Ν. Ανδρουλάκη ουδείς έχει εμπιστοσύνη σε αυτά που υποστηρίζει σήμερα. 

Ας το καταλάβουμε: ο Μητσοτάκης παίζει μόνος εναντίον όλων. 

Στη Νέα Δημοκρατία καλόν είναι να κατέβουν από το σύννεφο που βρίσκονται, να κινητοποιήσουν τον κόσμο τους ξεδιπλώνοντας όχι μόνον το πρόγραμμά τους—αυτό δεν αρκεί πλέον, αλλά και τη διακύβευση αυτών των εκλογών. Πολιτική σταθερότητα ή πολιτική ανωμαλία; Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: