Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Βέλγος εισαγγελέας που έπιασε την Καϊλή: «Χωρίς υποκλοπές δεν καταπολεμάς το έγκλημα»

Ο Μισέλ Κλεζ είναι ο εισαγγελέας που θα χειριστεί την υπόθεση του Qatargate.
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ανθρώπινη δυστυχία συναντάτε όταν είστε σε υπηρεσία. Και μετά υπάρχουν οι οικονομικοί φάκελοι. Σκακιστικά παιχνίδια όπου η στρατηγική είναι συναρπαστική», ανέφερε σε συνέντευξή του στη βέλγικη εφημερίδα «Le Soir».
Οι γονείς του είχαν έναν μικρό φούρνο στο Άντερλεχτ του Βελγίου αλλά σε πολύ μικρή ηλικία τον παρέδωσαν στους παππούδες του οι οποίοι το έδωσαν μία «σπουδαία μόρφωση». Ξεκίνησε να σπουδάσει οικονομικά και έπειτα ιστορία. Τελικά... κατέληξε στα νομικά.
Στα 66 του χρόνια, είναι ανακριτής με ειδίκευση στα οικονομικά εγκλήματα και στις ατασθαλίες των «λευκών κολάρων».

«Είναι αδύνατον να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα χωρίς υποκλοπές»

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι RTL, ερωτηθείς σχετικά με τα τεχνικά μέσα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, τις παρακολουθήσεις, τις υποκλοπές και την αποτρεπτική τους δυνατότητα είχε απαντήσει:

«Είναι εντελώς θεμελιώδες. Φανταστείτε ότι πολεμάμε με καταπέλτες απέναντι σε εχθρούς που έχουν σύγχρονη τεχνολογία. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς υποκλοπές, περιλαμβανομένων και των πληροφοριών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη»

Ανακριτής και συγγραφέας


Στον ελεύθερο χρόνο του, ο γνωστός ανακριτής, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον κλάδο του, αρέσκεται να γράφει αστυνομικές ιστορίες. Μέσα από τα μυθιστορήματά του μιλά ουσιαστικά για τη δουλειά του και τις δυσκολίες της.
Το πρώτο του βιβλίο, το 2006, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ήταν η τριλογία με τίτλο «Salle des pas perdus» (αίθουσα χαμένων παθών), η οποία αναφέρεται στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο «Les années paix» (Τα χρόνια της ειρήνης) αφορά στην ιστορία της χώρας μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του 1950. Το τελευταίο του μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο «Le Forain».
Μέσα από την ιστορία που διηγείται, αποκαλύπτει διάφορες τεχνικές απάτης και την καθημερινότητα μιας «οικονομικής ταξιαρχίας», που βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη πόρων.
Στην αστυνομική ορολογία, η απάτη στον ΦΠΑ ονομάζεται «καρουζέλ». Αυτό ήταν που ώθησε τον Μαξ, τον επίτροπο της «οικονομικής ταξιαρχίας» της Λιλ, να δώσει το παρατσούκλι “le Forain” σε έναν απατεώνα που κυνηγούσε εδώ και χρόνια χωρίς να μπορεί να τον πιάσει.

Αμείλικτος


Αλλά περισσότερο γνωστός είναι ως αμείλικτος τιμωρός της διαφθοράς, ως σύμβολο του αγώνα για την πάταξή της. Αυτός διεξήγαγε τις πιο ευαίσθητες έρευνες κατά της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στο Βέλγιο, τόσο στην πολιτική όσο και στο ποδόσφαιρο του οποίου δηλώνει λάτρης. Φημίζεται επίσης για την τάση του να μιλάει χωρίς περιστροφές και μισόλογα. Φιλοξενείται συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ και δεν φοβάται, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα, όχι μόνο να διαφωνεί αλλά και να συγκρούεται μετωπικά με την πολιτική, ακόμη και με τους πιο επιφανείς από τους εκπροσώπους της.
Τον περασμένο Οκτώβριο, για παράδειγμα, διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον πρωθυπουργό του Βελγίου, ο οποίος, ακούγοντας τον εισαγγελέα να κάνει λόγο για εκτεταμένη διαφθορά στο Βέλγιο, ξεσπάθωσε δηλώνοντας πως «εάν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά, πρέπει να το αποδείξει. Δεν μπορεί να λέγεται κάτι τέτοιο με ελαφριά καρδιά».
«Ομως ο Κλεζ είναι πεπεισμένος πως το έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια», γράφουν οι ανταποκριτές της La Repubblica στις Βρυξέλλες. «Και η πλειονότητα των βέλγων πολιτών είναι επίσης πεπεισμένη για αυτό, αναγνωρίζοντας το κύρος του και λόγω του παρελθόντος του», προσθέτουν, αναφέροντας πως πριν αναλάβει χρέη εισαγγελέα στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Κλεζ υπήρξε μαχόμενος δικηγόρος επί μία εικοσαετία.

Το «Qatargate»

Τον Οκτώβριο, παραχώρησε συνέντευξη στο RLT και ρωτήθηκε για τους χρηματισμούς πολιτικών, απαντώντας: «Η τελευταία έκθεση της μονάδας επεξεργασίας οικονομικών πληροφοριών αναφέρει αστρονομικά ποσά που ξεπλύθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις. Είναι κρατικός θεσμός. Έχετε 25 ανοιχτούς φακέλους για αστυνομική διαφθορά και η έρευνα συνεχίζεται. Βρισκόμαστε, λοιπόν, έξι μήνες μετά τη δήλωση του Ντε Κρο. Διερωτώμαι υπάρχει πράγματι ακόμα ανάγκη να του το αποδείξουμε ότι υπάρχει διαφθορά;».

«Έχουμε υπολογιστές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή ή γραφομηχανή, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όπως στο Sky ECC. Τα υπολογιστικά μας συστήματα και όλα τα συστήματα επικοινωνίας μας είναι εντελώς χακαρισμένα, όπως γνωρίζουμε».

Είχε κάνει μάλιστα λόγο για «τύχη» όταν αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του τεράστιου δικτύου βαρόνων κοκαΐνης. Το μεγάλο όπλο της Επιχείρησης Sky, ήταν το “διάσπαση” αυτού που είχε περιγραφεί ως “αδιάσπαστη υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων”, γνωστή ως SKY ECC. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε σε 1.230 συλλήψεις. «Αλλά απλά, είναι μια εξαίρεση», είπε ο Ντε Κρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Le Soir» που αποκάλυψε πρώτη σημαντικές πλευρές της υπόθεσης, οι έρευνες του Κλεζ δεν είχαν καν καταγραφεί στη βάση δεδομένων των βελγικών αστυνομικών αρχών ώστε να μην έχουν πρόσβαση στον καυτό φάκελο της υπόθεσης που πλέον είναι γνωστή ως Qatar–gate παρά μόνον μία μικρή ομάδα ατόμων.

Η βελγική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως όταν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες αντίκρισαν τις σακούλες με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τόσο της Εύα Καϊλή, όσο και του πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, σχολίασαν πως τέτοια ευρήματα δεν είχαν αντικρύσει ούτε σε σπίτια διακινητών ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: