Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Μπορεί ο Αλέξης καλύτερα;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν χάνει πόντους και η αντιπολίτευση δεν κερδίζει. 
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση τα κάνει όλα τέλεια, που δεν ισχύει ή επειδή η αντιπολίτευση δεν τα κάνει και τόσο καλά, το οποίο και μάλλον ισχύει. 
Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος θέλει απαντήσεις στα καθημερινά του προβλήματα. Ο Αλέξης έπεισε μια φορά, το 2015, ότι είχε άσσους στο μανίκι. Σήμερα δεν πείθει.
Υπάρχει ένα είδος επιδημικής ανεπάρκειας που συναντάται κυρίως στα γραφεία των πολιτικών... μας. Το ζητούμενο, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές δεν είναι ποιος είναι ο καλύτερος, αλλά ποιο επιτελείο θα καταφέρει να βάλει τα λιγότερα αυτογκόλ. Και στην παρούσα φάση αυτός που φαίνεται να βάζει τα περισσότερα είναι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη άρχισε να κάνει προτάσεις και για την Οικονομία. Κι αυτό διότι ο κ. Ανδρουλάκης, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, αποφάσισε να πάρει στα σοβαρά το μήνυμα των δημοσκοπήσεων και να εγκαταλείψει την μονοθεματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τις υποκλοπές. Για να μην παρεξηγηθούμε, σαφώς και χρειάζεται να στριμώχνεται η κυβέρνηση για τέτοια σοβαρά θέματα δημοκρατίας. Αλλά όχι μόνο γι αυτά. Ασφαλώς και ενδιαφέρουν τους πολίτες σοβαρά θέματα όπως οι υποκλοπές. Περισσότερο όμως τους ενδιαφέρει το πως θα βγάλουν αυτό τον χειμώνα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να πείσει τους πολίτες ότι με τον Αλέξη θα ήταν καλύτερα, τότε οι πολίτες θα αντιμετώπιζαν διαφορετικά την υπόθεση των υποκλοπών!
Εκεί ακριβώς βρίσκεται το κουμπί. Στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι ο άνθρωπος που πίστευε ότι δεν υπάρχει … μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να μην υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι στις ασκήσεις των κοτόπουλων του κ. Βαρουφάκη, έχει μία κάποια λύση για τα προβλήματα αυτού του χειμώνα.
Και δεν είναι μόνο οι υποκλοπές. Είναι και το θέμα Πάτση, το οποίο ακουμπάει πολλές ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας. 
Κάτω από άλλες συνθήκες η κυβέρνηση θα είχε καταγράψει σοβαρές απώλειες. 
Αλλά και πάλι η κυβέρνηση φαίνεται να ξεφεύγει με αμυχές. Θα πει κάποιος ότι αν έχουμε και δεύτερο και τρίτο θέμα, τότε τα πράγματα ίσως και να αλλάξουν. Θα λέγαμε ότι έχει πάντα σημασία το πόσο πείθει η αντιπολίτευση. Αν δηλαδή απαντά στο εξής απλό ερώτημα: Μπορεί καλύτερα;

Όλα αυτά δεν πρέπει να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε εφησυχασμό. 
Είναι αλήθεια ότι πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις. Όχι όμως γιατί είναι τόσο καλοί, αλλά διότι οι άλλοι είναι παντελώς ανίκανοι. 
Αν αυτό το τελευταίο διαφοροποιηθεί με κάποιον τρόπο, τότε τα πράγματα για την κυβέρνηση μπορεί και να δυσκολέψουν. 
Για να το πούμε και αλλιώς, αυτή τη στιγμή ο καλύτερος σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Και σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαλάει να μην αλλάξει το παραμικρό. Να συνεχίσει, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας τη σημερινή αντιπολιτευτική του τακτική.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: