Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Με διαφορετικές στρατηγικές μέχρι τις κάλπες, πού ποντάρουν

Με ξεκάθαρες πλέον στρατηγικές φαίνεται πως βρίσκονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία στροφή πριν από τις εθνικές κάλπες του 2023. 
Με την Κυριακή των εκλογών να παραμένει άγνωστη προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου μέρα με τη μέρα δείχνουν να καταλήγουν στο πλαίσιο της ρητορικής και της τακτικής που θα ακολουθήσουν τους μήνες που ακολουθούν.
Από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου θα «περπατήσει» πάνω στην οδό της σταθερότητας, και των χαμηλών τόνων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ.Μητσοτάκης έχει στη διάθεση του συγκεκριμένα ευρήματα ερευνών κοινής γνώμης που... επιβεβαιώνουν ότι ο μέσος ψηφοφόρος επιζητά πρωτίστως ηρεμία και ασφαλείς επιλογές. Δύο ζητούμενα, τα οποία ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η ΝΔ μπορεί να τα προσφέρει. Όλες οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο συμφωνούν ότι η όξυνση και η πόλωση συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και η ένταση παραδοσιακά ευνοεί εκείνον που ακολουθεί και κυνηγάει να «πιάσει» τον πρώτο. Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα είναι πρώτο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί.

«Δε θα πέσουμε στην παγίδα της Κουμουνδούρου» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναμένουν μάλιστα νέες επιχειρήσεις εκτόξευσης λάσπης από την αντιπολίτευση σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια ανάκαμψης, την ώρα της κάλπης.

Στο πλαίσιο αυτό η οδηγία που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προς τα μέλη της κυβέρνησης του είναι να μην απαντάνε στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με λόγια αλλά με έργα. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει ουσιαστικά το στίγμα για τον τρόπο που θα πορευθεί συνολικά το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις κάλπες. Το στίγμα αυτό αναμένεται να γίνει ακόμα πιο καθαρό, όταν θα συνεδριάσει η πολιτική επιτροπή της ΝΔ πιθανόν στις 14 Νοεμβρίου. Μια συνεδρίαση που θα χαρακτηριστεί από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, με την οποία θα θέσει το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων και θα βάλει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι καθημερινά θα προσπαθεί να σηκώσει τους τόνους και να ανεβάζει την ένταση της αντιπαράθεσης. Στόχος του θα είναι η αύξηση των ποσοστών του, τα οποία μέχρι σήμερα δε δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. 
Η υπόθεση Πάτση αλλά κυρίως το ζήτημα των παρακολουθήσεων θα αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για τον Αλέξη Τσίπρα που πιστεύει ότι η αδιαφάνεια της κυβέρνησης είναι το θέμα πάνω στο οποίο πρέπει να στηρίξει την αντιπολιτευτική του τακτική.

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: