Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Γαστρονομική-οινική εμπειρία, πάνω σε ένα τρένο! Δράμα μπορείς…;

Γράφει… προτείνει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Η δική μου Δράμα στο παρελθόν…

Τη Δράμα την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Δυστυχώς όμως -όπως και σε παρόμοιους προορισμούς- φερόμουν σαν «τουρίστας» και όχι σαν «ταξιδιώτης»…

Έβλεπα μια πόλη καθαρά και μόνο με τα μάτια του «επιφανειακού επισκέπτη»… Ένας περίπατος στο κέντρο της πόλης, κάποιος καφές, άντε και ένα γεύμα. Πήγαμε και με τα παιδιά 2-3 φορές στη Χριστουγεννιάτικη «Ονειρούπολη» και έκλεισε η σελίδα Δράμα. Έτσι νόμιζα τουλάχιστον…Τη συμπάθησα, μου άρεσε, πέρασα καλά, αλλά…

…Αλλά δυστυχώς δεν αφέθηκα στην αλήθεια της… Δε μπήκα στον κόπο να ανακαλύψω την ψυχή αυτού του υπέροχου τόπου. Δεν έψαξα όσο θα έπρεπε, τα κρυφά και κυρίως ανεκμετάλλευτα «διαμάντια» που διαθέτει… Τόσα άλλα μέρη έχει η Ελλάδα και ο κόσμος όλος. Στην ταπεινή Δράμα θα σταματούσα…; Για τη Δράμα θα μιλούσα…;

Η δική μου Δράμα στο παρόν…

Σήμερα όμως μιλώ για μια άλλη Δράμα που έζησα πρόσφατα.

Μιλώ για τα εκπληκτικά επισκέψιμα και παγκοσμίως γνωστά οινοποιεία της. Σπουδαίοι και εκλεκτοί οίνοι σκέτο… νέκταρ! Κρασιά και αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας που σε συνεπαίρνουν. Μια απίστευτη ποικιλία ετικετών που συναρπάζει τους ουρανίσκους και τους γευστικούς κάλυκες ακόμη και του πιο απαιτητικού οινογνώστη. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Αλλά μιλώ και τις άλλες μικρές οικοτεχνίες τυροκομικών, αλλαντικών, γλυκισμάτων και άλλων παραδοσιακών προϊόντων. Προϊόντα αυθεντικά, αγνά, φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη. Μιλώ για τα πεντανόστιμα πιάτα που γεύτηκα όπου κι αν βρεθήκαμε.

Μιλώ για τη μοναδική παρθένα φύση (ποτάμια, φαράγγια, παρθένα δάση), το εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγγίτη και τόσα άλλα.

Μιλώ για τη δυνατότητα, να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης υπαίθριες δραστηριότητες από ορεινή ποδηλασία μέχρι ράφτινγκ, παραπέντε, κανό-καγιάκ, τοξοβολία, flying fox,  διαμονή μέσα στο δάσος κ.α.

Μιλώ για το απίστευτο σιδηροδρομικό υλικό που υπάρχει και θα αναφερθώ αναλυτικά παρακάτω.

Μιλώ όμως και για τους ανθρώπους του τόπου αυτού. Γιατί ένας τόπος δεν είναι ούτε τα βουνά, ούτε τα κρασιά, ούτε τα καλά εστιατόρια, ούτε τα τρένα που έχει. Ένας τόπος είναι οι άνθρωποί του αλλά κυρίως η συμπεριφορά τους. Και η Δράμα έχει πραγματικά καλούς ανθρώπους. Μεγάλο μέρος πρόσφυγες από τον Πόντο αλλά και ντόπιοι, σου προσφέρουν τη φιλοξενία τους απλόχερα και χωρίς δηθενιές. Ζεστά, αυθεντικά, ανεπιτήδευτα…

Οι άνθρωποι της Δράμας έχουν μια λαχτάρα και δίψα αλλά και εκείνη την αθώα αγνότητα να σου μεταφέρουν την «αλήθεια του τόπου τους». Δε «ζητιανεύουν» ούτε «εκβιάζουν» ώστε να εντυπωσιαστείς από τον τόπο τους. Κυριάκο, Ελένη, Άγγελε, ξέρετε εσείς…

 Ίσως γιατί η Δράμα δεν είναι τουριστικός προορισμός προς το παρόν. Αλλά θέλει να γίνει! Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι άνθρωποι της Δράμας έχουν όρεξη να δουλέψουν και να φέρουν τουρίστες-ταξιδιώτες. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι «χορτάτοι», ούτε και κουρασμένοι από στίφη τουριστών όπως άλλα δημοφιλή μέρη. Αντίθετα «πεινάνε» να προσελκύσουν κόσμο.

Μιλώ για όλα όσα βίωσα πρόσφατα, σε μόλις δύο ημέρες επίσκεψης, σε κάλεσμα της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, στο πλαίσιο γαστρονομικού  φεστιβάλ και γνωριμίας με την περιοχή. Για δυο ημέρες είδαμε, γευτήκαμε, απολαύσαμε, «πράματα και θάματα», που σε άλλη περίπτωση δύσκολα θα ζούσαμε…

Δράμα. Ένα “τρένο” με υπέροχα κρασιά, έτοιμο να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι προς το μέλλον…

Φεύγοντας από τη Δράμα, στο δρόμο της επιστροφής προσπαθούσα να βάλω σε «μια σειρά και τάξη», όλο τον καταιγισμό εικόνων και εμπειριών που έζησα εκεί. Και ειλικρινά ήταν πολλές, πάρα πολλές…

Προσπαθούσα να αποφασίσω, για το τι θα ήταν αυτό που θα έπρεπε να μεταφέρω στους αναγνώστες μου, ώστε να τους σηκώσω από τον καναπέ, να βάλουν μπροστά το αυτοκίνητο και να επισκεφτούν τη Δράμα για 1-2-3 ή και περισσότερες ημέρες.

Είναι αυτονόητο, πως για να ελκύσεις το σύγχρονο ταξιδιώτη-τουρίστα, πρέπει να του προσφέρεις ένα ολοκληρωμένο πακέτο παροχών ( καλή διαμονή, γαστρονομία, περιηγήσεις, ενδιαφέροντα επισκέψιμα μέρη, ψώνια κτλ). Και φυσικά κάτι χειροπιαστό και ίσως μοναδικό που δεν θα δει αλλού, ώστε να αποφασίσει να ξεκινήσει το ταξίδι του προς τα εκεί.

Οινοποιεία- Οριάν εξπρές και ιστορικές μηχανές τραίνων στη Δράμα!

Θεωρώ πως τα εκπληκτικά επισκέψιμα οινοποιεία, σε συνδυασμό με το ιστορικό σιδηροδρομικό υλικό που υπάρχει, είναι το αρχικό χειροπιαστό και μάλλον μοναδικό αν γίνει, ώστε να ξεκινήσει το τουριστικό ταξίδι αυτού του τόπου.

Η έξυπνη και μεθοδική ανάδειξή τους, μπορούν να λειτουργήσουν ως νοητή ατμομηχανή, ώστε να συμπαρασύρουν και να απογειώσουν επιπλέον όλα τα άλλα «βαγόνια» (γαστρονομία, φύση, τοπικές επιχειρήσεις, υπαίθριες δραστηριότητες κ.α) και να κάνουν τη Δράμα προορισμό.

Πραγματικά μείναμε με το «στόμα ανοιχτό», με το επίπεδο των οινοποιείων αλλά και όταν αντικρύσαμε τα βαγόνια του θρυλικού Οριάν εξπρές, τις ιστορικές ατμομηχανές μαζί με τις υπέροχες αρχιτεκτονικά εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού της Δράμας, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1892.

Δράμα κάντο όπως τη Νάπα στην Καλιφόρνια, το Κέιπ Τάουν αλλά και οι Ισπανοί οινοποιοί Torres και δε θα χάσεις!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν η Δράμα θέλει πραγματικά να πρωταγωνιστήσει και να κάνει τη μεγάλη έκπληξη, ώστε να κάνει να τρίβουν όλοι τα μάτια τους, είναι τα Train Wine Tour!

Γίνονται με απίστευτη επιτυχία σε αρκετά μέρη του κόσμου και φέρνουν χιλιάδες επισκέπτες, χρήμα και νέες θέσεις εργασίας! Γίνονται πάνω σε βαγόνια τρένων ή ειδικά διασκευασμένα οχήματα-λεωφορεία που συνήθως είναι ανοιχτά. Πραγματοποιούνται με αφετηρία και λήξη τα οινοποιεία, ενώ ενδιάμεσα περνούν μέσα από τους αμπελώνες. 

Πάνω στα βαγόνια υπάρχει δυνατότητα γαστρονομικών και οινικών δοκιμών σε ένα περιβάλλον πολυτέλειας και απόλυτα ατμοσφαιρικό εναρμονισμένο αισθητικά με το γύρω τοπίο! Φανταστείτε κάτι παρόμοιο στη Δράμα!

Δράμα μπορείς κι εσύ να το κάνεις…

Η Δράμα έχει δύο εκπληκτικά πλεονεκτήματα ώστε να υλοποιήσει κάτι παρόμοιο. Το πρώτο είναι η ύπαρξη βαγονιών από το θρυλικό Οριάν Εξπρές και ιστορικών ατμομηχανών που λειτουργούν! 

Το δεύτερο είναι τα εξαιρετικά οινοποιεία της περιοχής που βρίσκονται σχετικά κοντά μεταξύ τους και σε εύκολα προσβάσιμο γεωγραφικά ανάγλυφο. Αν προσθέσετε τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα (τυροκομικά, αλλαντικά, γλυκίσματα) αλλά και την ήδη υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή μαζί με τον εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας, τότε μιλούμε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μοναδικής ταξιδιωτικής εμπειρίας! 

Μεράκι θέλει και ανοιχτά μυαλά από τους αρμόδιους, ώστε να μη βάλλουν τις γνωστές τρικλοποδιές προβλημάτων, μικροσυμφερόντων, γραφειοκρατίας κτλ…

ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Οι Δραμινοί σιδηροδρομικοί προσπαθούν. Οι αρμόδιοι βοηθούν…;

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» – Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε να αναδειχθεί όλο το υλικό. Τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς θα φανούν σύντομα, με την επίσημη έναρξη του σιδηροδρομικού μουσείου Δράμας.

Οριάν Εξπρές

Το  Οριάν Εξπρές (Οrient Express = Ταχεία της Ανατολής) ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των περίπου 2.740 χιλιομέτρων από το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη. Αυτή η γραμμή ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια, όπου άρχισε να λειτουργεί από το 1883 ως το 1977, οπότε και σταμάτησαν τα τακτικά δρομολόγια, λόγω της αναβάθμισης των αεροπορικών δρομολογίων. Στη Δράμα υπάρχουν σήμερα δύο βαγόνια, που φτιάχτηκαν το 1926 και 1949, το λεγόμενο βαγκόν-λι, με κρεβάτια, νιπτήρες και άλλες ξενοδοχειακές ανέσεις.

Ιστορικές ατμομηχανές

Στο μουσείο επίσης θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε δύο (2) εντυπωσιακές ατμομηχανές οι οποίες κατασκευάστηκαν : H Κγ 877 βελγικής κατασκευής La Meuse του 1929, που πιθανότατα είναι μοναδική στον κόσμο. Η συγκεκριμένη φαίνεται σε ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ όπου στις 6 Νοε 1940 αναχωρεί από σταθμό Λαρίσης για να μεταφέρει Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο της Αλβανίας! Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως τον πρώτο μήνα του πολέμου, δρομολογήθηκαν  2550 αμαξοστοιχίες ( σχεδόν  84 την ημέρα). Η δεύτερη αγγλικής κατασκευής, φτιάχτηκε το 1943 και είναι μια από 150 μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν για την απόβαση της Νορμανδίας!

Στα πλάνα επίσης είναι επιπλέον η λειτουργία του τουριστικού τρένου, μεταξύ Δράμας, Παρανεστίου και Ξάνθης που δυστυχώς καθυστερεί… Το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί άνετα σε Train Wine Tour! 

Φανταστείτε επίσης να έρχονται σχολεία, σύλλογοι, ΚΑΠΗ κτλ από όλη την Ελλάδα ή τον κόσμο και να πραγματοποιούνται επιπλέον γαστρονομικές δοκιμές από τοπικά προϊόντα κ.α. ειδικά για αυτούς.

Επίλογος. Δράμα μπορείς…;

Συμπερασματικά θα έλεγα, πως ο δυνητικός επισκέπτης μπορεί να βρει εξίσου καλά κρασιά και οινοποιεία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εκτός της Δράμας. Όπως και να κάνει βόλτα με τουριστικό τρένο  (Καλάβρυτα, Πήλιο κ.α.) 

Θεωρώ όμως, πως αυτό που θα την κάνει μοναδική, ιδιαίτερη και τουριστικά “ακαταμάχητη”, είναι να εκμεταλλευτεί -μα κυρίως να “δέσει”- τα τρένα με τα κρασιά και τα οινοποιεία, προσφέροντας στον επισκέπτη μια αξέχαστη εμπειρία και ανάμνηση!

Ανοιχτά μυαλά θέλει και μεράκι…

Δράμα ιδού η Ρόδος… Μπορείς…;

boardingpassport

Δεν υπάρχουν σχόλια: