Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

A. Tσίπρας: Ούτε τα προσχήματα

Στη δίκη που έγινε για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ το 1933, οι δικαστές αθώωσαν τους τέσσερις κατηγορούμενους κομμουνιστές, μεταξύ των οποίων και ο Γκεόργκι Δημητρόφ, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Αυτό εξόργισε τον Χίτλερ και διέταξε την ίδρυση ενός νέου δικαστηρίου, του «Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου», ειδικά για πολιτικά εγκλήματα.*
Αυτό μου ήρθε στο νου διαβάζοντας το άρθρο του Α. Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τον εφιαλτικό για τη δημοκρατία μας πρωτοσέλιδο τίτλο «δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία». Εννοείται πως όλη η ουσία βρίσκεται στο επίθετο «απλή». Στις δημοκρατίες η εναλλαγή... στην εξουσία γίνεται χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς. Όταν διαβάζετε πως «δεν αρκεί η απλή εναλλαγή» αυτό σημαίνει πως υπάρχει κάτι άλλο, που βρίσκεται έξω από τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τι είναι αυτό;
Το επεξηγεί ο Α. Τσίπρας αμέσως, μιλώντας για «επανεκκίνηση της δικαιοσύνης, της λειτουργίας των ΜΜΕ, των ανεξαρτήτων αρχών, των ελεγκτικών μηχανισμών».

Αλήθεια, πώς θα επανεκκινήσει τη Δικαιοσύνη; 
Το είχε πει το alter ego του πριν από καιρό, ο Π. Πολάκης. Θα ιδρύσουν μια σχολή δικαστών, βλέπε το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο του Χίτλερ, ώστε οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι συντονισμένες με την κυβερνητική βούληση. 
Την «πάτησαν» την πρώτη φορά με το Συμβούλιο Επικρατείας και τις τηλεοπτικές άδειες, τη δεύτερη φορά δεν θα την ξαναπατήσουν. Πλήρης έλεγχος των αρμών της εξουσίας.

Βέβαια, δεν αρκεί ο έλεγχος μόνον της Δικαιοσύνης. Όπως λέει ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να επανεκκινηθούν, βλέπε να ελεγχθούν, και τα ΜΜΕ και οι ανεξάρτητες αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ο ορισμός του ολοκληρωτισμού.

Εκεί που απέτυχαν την πρώτη φορά μας προειδοποιούν πως την δεύτερη φορά δεν θα αποτύχουν. Ο Π. Πολάκης το έχει πει κατ΄επανάληψη. Άλλωστε, ακριβώς τα ίδια με τον Α. Τσίπρα θα έλεγε και ο ίδιος ο Π. Πολάκης στην Εφημερίδα των Συντακτών, αν έδινε συνέντευξη. Πλήρης η ταύτιση.

«Μα δεν καταλαβαίνει ο Τσίπρας πως με αυτά που υποστηρίζει τρομάζει και διώχνει τους μετριοπαθείς πολίτες;» Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. Δεν τον ενδιαφέρουν οι μετριοπαθείς πολίτες. Γνωρίζει πως αυτοί του έχουν στρέψει την πλάτη. Απευθύνεται στο σκληρό, αφιονισμένο κοινό του, που προσπαθεί να το κρατήσει συσπειρωμένο και φανατισμένο, στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές.

Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, είναι προφανές πως το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θα εκφραστεί μέσα από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Η συνέντευξη του Α. Τσίπρα είναι αποκαλυπτική, αλλά δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Όλα αυτά τα έχει πει κατ΄επανάληψη ο Π. Πολάκης.

Ήδη αρχίζει να σχηματίζεται το βασικό προεκλογικό δίλημμα: με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή με τους Τσίπρα και Πολάκη;


Σάκης Μουμτζής

*Μπέντζαμιν Κάρτερ Χιτ «Ο θάνατος της Δημοκρατίας, η πτώση της Βαϊμάρης», εκδ. Διόπτρα, σελ 290.

Δεν υπάρχουν σχόλια: