Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Σήμερα η δήλωση Μητσοτάκη: Παρουσιάζει τα δεδομένα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Από τον «καπνό» που θα βγάλει ο «πρωινός καφές», η τακτική σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, θα οριστικοποιηθεί η τελική μορφή της δήλωσης που θα απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. 
Το ίδιο ισχύει και για την ώρα της μετάδοσης της.
Όπως μεταδίδουν στο Liberal.gr στελέχη με γνώση των διεργασιών που έχουν προηγηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα γύρω από τη νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο... του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. 
Δημοσιοποιώντας τα στοιχεία από την καταγραφή του Μεγάρου Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκθέσει το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό ημερολόγιο, είναι μαρκαρισμένη η Πέμπτη 4 Αυγούστου, ως η ημέρα που η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, παρείχε την ενημέρωση για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα επιμείνει στους αδιαμφισβήτητους - σύμφωνα με την ενδοκυβερνητική έρευνα- λανθασμένους χειρισμούς, όπως το σημαντικό, χρονικό κενό που μεσολάβησε έως ότου περιέλθει στην προσωπική του γνώση το θέμα που αφορά στην απόφαση της ΕΥΠ, να θέσει υπό παρακολούθηση τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός, λένε συνομιλητές του, θα ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε θα άναβε το πράσινο φως στη συγκεκριμένη επιλογή να αποκτήσει πρόσβαση το «μικροσκόπιο» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε οποιαδήποτε διάσταση της ιδιωτικότητας ενός, οποιουδήποτε, πολιτικού προσώπου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στρέψει τους προβολείς στην άμεση λήψη των δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση, οι οποίες εκτός από την αποδοχή του διπλού αιτήματος για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καθώς και για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, περιελάμβαναν και παραιτήσεις. Θα αναφερθεί στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, ο οποίος διαπνέεται από απόλυτο θεσμικό σεβασμό και ότι εντός του πλαισίου νόμου, ο διττός στόχος είναι να διαλευκανθεί κάθε πτυχή και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Όπως περιγράφεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να διαμηνύσει, ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει το παραμικρό, γι’ αυτό και προτεραιότητα είναι «να χυθεί άπλετο φως» και να μην απομείνει η «παραμικρή σκιά» στην υπόθεση Ανδρουλάκη.

Το μείζον για την κυβέρνηση όπως αναμένεται να ειπωθεί, είναι η προσήλωση της κυβέρνησης στο να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στη μεγάλη εικόνα, που επιχειρεί – κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση να συνθέσει- αναφορικά με τις διαστάσεις του φαινόμενου. Όπως λένε στο liberal κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί το κακόβουλο λογισμικό των παρακολουθήσεων.

Στο πεδίο που αφορά στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο προσανατολισμός που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν συγκλίνει προς την υλοποίηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για χρονική μετατόπιση της συνεδρίασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Πάντως μέσω της δήλωσής του ο πρωθυπουργός ενδέχεται, σύμφωνα με άλλες πηγές ενημέρωσης, να απευθύνει και ένα προσκλητήριο προς τις πολιτικές δυνάμεις, για να υποβάλλουν προτάσεις που θα αφορούν στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση όπως έγραφε το Liberal, η κυβέρνηση, στην παρούσα βάση, δεν εμφανίζεται ανοιχτή σε αλλαγές που αφορούν στο καθεστώς υπαγωγής της ΕΥΠ, το οποίο υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: