Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Μπορεί ο Τραμπ να μπει στη φυλακή;

Η έφοδος των δικαστικών Αρχών στο Μαρ-α-Λάγκο, το στρατηγείο του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο ότι ο επιχειρηματίας –πολιτικός, που αποδεικνύεται Τεφλόν απέναντι στις αναρίθμητες κατηγορίες που του προσάπτονται, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών. 
Για κάποια από αυτές τις κατηγορίες, δεν αποκλείεται τελικά να φτάσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου ακόμα και στη φυλακή, λένε κάποιοι. Ακόμα και στο κελί όμως, οι πολιτικά και κοινωνικά εμπρηστικές τους ικανότητες, δύσκολα θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν...
Εκτός από την έρευνα για την αφαίρεση αρχείων που ανήκαν στην προεδρία από τον Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται σε εξέλιξη και που προκρίνεται από διάφορα μέσα ως ο λόγος της εφόδου της αστυνομίας στο Μαρ-α –Λάγκο, εκκρεμούν και διάφορες άλλες ποινικές υποθέσεις. Είναι εξάλλου ακόμη σε εξέλιξη η προσπάθεια ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων να ρίξει περισσότερο φως στον ρόλο του στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, όταν χιλιάδες οπαδοί του προκάλεσαν χάος στο Κογκρέσο καθυστερώντας την τυπική διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί έρευνα για αυτή την υπόθεση, αλλά για την ώρα δεν έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου. Στα τέλη Ιουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, πάντως, δεν απέκλεισε αυτή την πιθανότητα.

Αφαίρεση κρατικών αρχείων, καταστροφή εγγράφων στην τουαλέτα

Επίσης, προκύπτει ότι ο Τραμπ έχει προχωρήσει και στην καταστροφή εγγράφων. Η Μάγκι Χάμπερμαν, συντάκτρια του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας New York Times, εξασφάλισε φωτογραφίες, που θα συμπεριληφθούν στο «Confidence Man», το υπό έκδοση βιβλίο της για τον Λευκό Οίκο επί των ημερών του κ. Τραμπ και δείχνουν ότι ο πρόεδρος είχε ξεφορτωθεί πετώντας σε λεκάνη τουαλέτας επανειλημμένως σημειώματα που προηγουμένως είχε κάνει κομματάκια.


Και βέβαια ο ίδιος ο Τραμπ αλλά και οι στενοί του συνεργάτες έχουν προχωρήσει στο σβήσιμο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν σε κρίσιμες στιγμές.

Στις αρχές του μήνα το CNN αποκάλυπτε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε «καθαρίσει» τα τηλέφωνα κορυφαίων αξιωματούχων που αποχώρησαν στο τέλος της διακυβέρνησης Τραμπ, σβήνοντας μηνύματα που περιστρέφονταν γύρω από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Από τα τέλη Ιουλίου κιόλας, πριν προηγηθούν τα παραπάνω νέα επεισόδια στο πολιτικό δράμα του πρώην Αμερικανού προέδρου, το αμερικανικό περιοδικό Newsweek αναρωτιόταν με πηχυαίο τίτλο του και φωτογραφία του με πορτοκαλί φόρμα φυλακισμένου αν «Θα κάνει ο Τραμπ φυλακή;»

«Δεν είναι πια πρόωρο να πει κανείς ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να καταλήξει στην φυλακή», δήλωνε στο περιοδικό ο Μάικλ Κονγουέι, πολύπειρος δικηγόρος που ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος στην έρευνα για δίωξη του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974, ο οποίος τώρα διδάσκει νομική και δεοντολογία στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Το «χειρότερο σενάριο»


Δεν συμφωνούν όμως πολλοί μαζί του. Πλειάδα ειδικών περιγράφει στο σχετικό ρεπορτάζ πόσο δύσκολο είναι να ανοίξουν τα στόματα των ανθρώπων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των παράνομων χειρισμών του Τραμπ ειδικά στο θέμα της εισβολής στο Καπιτώλιο. Οι κρίσιμες μαρτυρίες τους, απαραίτητες για να σταθεί ένα κατηγορητήριο, είναι δύσκολο να αποσπαστούν. Αλλά ακόμα και αν γίνει αυτό, πόσο εύκολο είναι να εξασφαλιστεί ότι θα πειστούν όλοι οι ένορκοι; Επίσης, μία κατάρρευση του κατηγορητηρίου θα αποδεικνυόταν φιτίλι στην βόμβα -Ντόναλντ Τραμπ που απειλεί τα θεμέλια της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ και πάλι.

«Το να ασκηθεί δίωξη και να χαθεί η υπόθεση είναι το χειρότερο σενάριο. Θα δικαιώσει τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι υφίσταται ένα κυνήγι μαγισσών», εξηγείς στο Newsweek ο Τζόζεφ Ράιτ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Penn State. Επίσης, σε περίπτωση δίωξης του, οι δικηγόροι του Τραμπ θα έκαναν τα πάντα για να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι μία ενδεχόμενη επανεκλογή του. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η δίωξη θα είχε καταπέσει σε δύο λεπτά, όπως λένε χαρακτηριστικά. Αυτές οι ανησυχίες βρίσκονται πιθανότητα πίσω από την διαπιστωμένη απροθυμία του Εισαγγελέα του Μανχάταν να προχωρήσει με την έρευνα για τις επιχειρηματικές πρακτικές του Τραμπ, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση τον Φεβρουάριο δύο κορυφαίων εισαγγελέων στην υπόθεση.

To «παραθυράκι» της δίωξης και η «πόρτα» του φόβου


Πάντως, ένα «παράθυρο» για την δίωξη του για την εισβολή στο Καπιτώλιο αποτελούν οι καταδίκες και οι ομολογίες των εισβολέων. Μέσω των δικών τους υποθέσεων μπορεί να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο και για τον πρώην πρόεδρο. Αλλά, ακόμα και αν καταδικαζόταν, ακόμα και αν έβαζε και πάλι υποψήφιος στις εκλογές και δεν κέρδιζε, υπάρχει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο μιας προεδρικής χάρης που πολλοί λένε ότι ο νυν πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί και να του έδινε υπό όρους.

Αυτό που θορυβεί περισσότερο τις Αρχές είναι οι ανεξέλεγκτοι παθιασμένοι οπαδοί του, αυτοί που διαμαρτύρονταν στους δρόμους ακόμα και μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μαρ-Α-Λάγκο.


Ενώ σε δημοσκόπηση της 23ης Ιουνίου από την ABC/Ipsos προέκυπτε ότι περίπου έξι στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να διωχθεί, οι δικαστικές αρχές διστάζουν, επίσης, λόγω της διατυπωμένης ρεβανσιστικής διάθεσης των Ρεπουμπλικάνων που ετοιμάζονται για αντίποινα να ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι. Ακόμα δε και σε περίπτωση καταδίκης-χάδι του Τραμπ, που όμως σ’ ένα βαθμό θα ικανοποιούσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως επισημαίνει το Newsweek, τους φοβίζουν τα μαθήματα της Ιστορίας.

«Το 1923, ένας δεξιός ηγέτης αηδιασμένος με την φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας του προέτρεψε έναν ένοπλο όχλο να κινηθεί προς την έδρα της κυβέρνησης. Ο όχλος σταμάτησε μετά από συμπλοκές κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Ο ηγέτης δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος και εξέτισε οκτώ μήνες με ανέσεις, κανονικά ρούχα και πρόσβαση στην γραμματέα του. Η ελαφριά ποινή του Αδόλφου Χίτλερ αποδείχθηκε κρίσιμη για την ικανότητα του να ξαναβγει στο προσκήνιο και να ηγηθεί του ναζιστικού κόμματος που συνέτριψε την άλλοτε ανθούσα δημοκρατία της Γερμανίας.

Κατερίνα Νικολοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: