Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Θέμα Μουφτήδων ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι σημαίνει ανάδειξη και όχι εκλογή των Μουφτήδων στη Θράκη

Ρεπορτάζ Γιώτα Χατζηθεοδώρου

Τους ασκούς του Αιόλου επιχειρεί να ανοίξει στη Θράκη ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας ζήτημα Μουφτήδων που θα έχουν -όπως υποστηρίζει -την αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας, εφόσον η ύπαρξη και μόνον των τριών ψευτομουφτήδων αμφισβητεί τον ρόλο των νόμιμων Μουφτήδων στην περιοχή...

Οι νόμιμοι Μουφτήδες, που διορίζονται από το Ελληνικό Κράτος, όπως προβλέπεται άλλωστε και από το Σύνταγμα, τελούν ως οφείλουν σωστά τα καθήκοντα τους. 

Δέχονται όμως τα πύρα των ολίγων εγκάθετων στην περιοχή που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Ελληνική Θράκη και θέτουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα ζήτημα ύπαρξης «Τουρκικής Μειονότητας στη Θράκη». Ζήτημα, το οποίο έχει απορριφθεί τόσο από την Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΣΥΡΙΖΑ | Οι Μουφτήδες πρέπει να έχουν την αποδοχή της μειονότητας

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να έχουν την ευρύτατη αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας. Κάνει λόγο για απροθυμία της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίξει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.  «Το κρίσιμο είναι να μην εντάσσεται η περιοχή στην ευρύτερη, επικίνδυνη λογική του “προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς” αλλά στην θέση ότι αποτελεί πυλώνα ειρήνης και συνανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο κος Κατρούγκαλος.

Ν.Δ. | Η Μουφτεία και ο Μουφτής είναι δημόσια αρχή του κράτους που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας

Από την πλευρά της Κυβερνητικής παράταξης και σύμφωνα με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Θράκης, επισημαίνεται ότι «η Μουφτεία και ο μουφτής συνιστούν δημόσια αρχή, υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όταν χηρεύει η θέση του μουφτή διορίζεται τοποτηρητής, ο οποίος εκκινεί την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία ανάδειξης μουφτή, δημοσιοποιώντας πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων».

Αναφέρεται, επιπροσθέτως, πως οι υποψήφιοι για το αξίωμα του μουφτή κατά τον νόμο πρέπει να κατέχουν πτυχίο Θεολογίας ΑΕΙ και πως για την ευρύτερη συμμετοχή των πιστών προτείνεται η σύσταση ενός εισηγητικού συμβουλίου, με καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, του οποίου η σύνθεση πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και του Συντάγματος, και να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας. Οι συντάκτες του πορίσματος επισημαίνουν, μάλιστα, πως πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένοι κανόνες και κριτήρια για τον καθορισμό της σύνθεσης των μελών του.

Χαρίτου | Ο Ρόλος του Τουρκικού Προξενείου έχει καταγγελθεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του στην valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, o Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της εκλογής ή όχι των Μουφτήδων στη Θράκη, αναφέρθηκε στο ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην περιοχή και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, υποστηρίζοντας ότι αυτή η τακτική έχει καταγγελθεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Μίλησε ακόμη για τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, που εντοπίζονται κυρίως στην εκπαίδευση.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: