Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας, ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα...
Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.
Σιωπή Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά
Χωρίς την παραμικρή αναφορά σε όλα τα ζητήματα που έθετε ο ίδιος και κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι σχετικά με τα ελληνοτουρκικά το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στον ελάχιστο χρόνο που έλαβε το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου και δεν έκανε καμία αναφορά στη λεγόμενη αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και τα «δικαιώματα» της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ξεπεράστηκαν καιροσκοπικές συμπεριφορές - Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας
Νωρίτερα, προσερχόμενος στo Recinto Ferial Ifema για να πάρει μέρος στις διήμερες εργασίες της Συμμαχίας ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εισαγωγή «συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας».
Σχετικά με τις εξελίξεις ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Είμαστε μέλος από το 1952. Σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου