Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Λευκός Οίκος: Η Τουρκία δεν ζήτησε παραχωρήσεις από ΗΠΑ για να άρει το βέτο

Οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Τουρκία, διαβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου
Η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Άγκυρα, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ... της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ενότητα της Δύσης, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, που οδήγησαν στη θεαματική ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.
Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να έχουν τον ρόλο των μεσολαβητών στις συνομιλίες που διεξήγαγε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον επέμεινε έντονα στην εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις «ανησυχίες» του Ταγίπ Ερντογάν και «το πώς να ξεπεραστούν αυτές».
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών «πίσω από τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος. 
Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν την Τετάρτη διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ήθελαν να «εξασφαλίσουν την υποστήριξη» του Αμερικανού προέδρου στη συμφωνία που είχε βρεθεί με την Τουρκία πριν καταλήξουν σε αυτή.
Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο ο Μπάιντεν, ενώ ήταν στο Οβάλ γραφείο με τον Φινλανδό πρόεδρο, τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας για να συζητήσει για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο αυτών χωρών που ιστορικά παρέμεναν αδέσμευτες.
«Εργαστήκαμε σχολαστικά για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών και Σουηδών προσπαθώντας παράλληλα, δημοσίως, να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ ώστε αυτό το θέμα να γυρνά γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από απαιτήσεις που θα μας γίνονταν», δήλωσε ο αξ
ιωματούχος.
 

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: