Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Μητσοτάκης: Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ακρίβεια λέει ψέματα

Υπεραμύνθηκε του προγράμματος στήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
στην τριτολογία του στου πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, απαντώντας σε όσα του καταλόγισε η αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός διέψευσε στην αρχή της τριτολογίας του όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης περί διαπραγμάτευσης του ιδίου σε ξενοδοχείο με τον κ .Κοστέλο το 2014, λέγοντας ότι «σας διέφυγε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν, στην αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ και όχι σε ξενοδοχείο. Να βάλουμε όριο στη μυθομανία του λόγου σας»...
Αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι «είναι πρωτοφανής λόγω της οικονομικής κρίσης, ο πληθωρισμός είναι πρωτόγνωρος εδώ και 40 χρόνια και κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ελληνικό πρόβλημα. Οι τιμές φυσικού αερίου είναι 5 φορές επάνω πριν από ένα χρόνο λόγω πολέμου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουμε πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα. Έχω ευθύνη στην κοινωνία να κινούμαι εντός του πλαισίου που αντέχει η χώρα. 
Δώσαμε 5 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; 
Όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να απορροφήσουμε το κόστος από την αύξηση της ενέργειας λέει ψέματα γιατί θα είχε εφαρμοστεί από άλλες κυβερνήσεις», είπε απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες.

Αναφερόμενος στα θέματα της ελευθεροτυπίας, είπε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο είπε την αλήθεια. «Ότι σήμερα στην Ελλάδα μπορεί κανείς να γράψει οτιδήποτε για οποιονδήποτε».
Έξι εφημερίδες βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση είπε ο κ. Μητσοτάκης και «μια εφημερίδα είναι η επιτομή της χυδαιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε κλείσει. Αναφέρομαι στο Μακελειό. Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες απέναντι σε αυτούς που κρύβονται πίσω από off shore και αυτοφωράκηδες».

«Αρκετά πια με αυτή την έρευνα που είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία, η Μπουργκίνα Φάσο πάνω από τις ΗΠΑ και η “Βόρεια Kύπρος” όπως την αποκαλεί η έρευνα την κατεχόμενη Κύπρο, ότι είναι πάνω από την Ελλάδα. Επικαλείστε κ. Τσίπρα μια έρευνα που αναφέρει ως χώρα τη Βόρεια Κύπρο. Στο Τσάντ σήμερα υπάρχει χούντα, μπορεί να πιστέψει κανείς ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από ότι στην Ελλάδα; Θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής και θα τις λάβουμε υπόψη μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για τη Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος, και προσέθεσε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι υπόδικος, θα δικαστεί δεν θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον αθωώσω. Θεωρείτε κ. Τσίπρα άξιο χειροκροτήματος ότι δυο υπουργοί σας θα καταλήξουν στο ειδικό Δικαστήριο;»
Επισήμανε ότι το βούλευμα για τη Novartis «ενδεχομένως να ακυρώνει ένα μέρος του κατηγορητηρίου, αλλά είναι πολύ βαρύ το κατηγορητήριο».
«Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε με την επιλογή Παπαγγελόπουλου. Θέλατε να κυνηγήσετε τους πολιτικούς αντιπάλους σας, τις συζύγους τους, με δημοσιεύματα που εκπορεύονται από εσάς» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Λυπάμαι που ευρισκόμενος στο εξωτερικό έπρεπε να απαντήσω γιατί ένας υπουργός ελληνικής κυβέρνησης θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως και ένας άλλος υπουργός πολύ στενός σας συνεργάτης που τον βάλατε να ελέγξει τα ΜΜΕ. Το δικαστήριο θα αποφασίσει, η παραπομπή όμως δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και είναι κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», τόνισε.

Είπε, τέλος, ότι πηγή αστάθειας είναι η απλή αναλογική. «Θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα που εσείς θέσατε στις δεύτερες εκλογές», όταν η χώρα θα αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: