Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Παγκόσμιο restart προκαλεί η ουκρανική κρίση - Νέα δεδομένα και στην Ελλάδα

«Τεκτονικές» αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα φέρνει στον πλανήτη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Χωρίς αμφιβολία η εικόνα δεν είναι η ίδια με αυτή που ήταν, ούτε στην Ελλάδα με την κατάσταση εξαιτίας της ρωσοουκρανικής κρίσης να έχει αλλάξει σε οικονομικό, ενεργειακό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.
Το δυσάρεστο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμα φτάσει στην κορύφωση του, καθιστώντας το προσεχές διάστημα ιδιαιτέρως σημαντικό. Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση στο σύνολο της αποτελούν το αποτέλεσμα των ραγδαίων εξελίξεων στην πατρίδα μας, αλλάζοντας όλα όσα γνωρίζαμε... μέχρι σήμερα.
Δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη κρίση προκαλεί σημαντική αναταραχή στο χώρο της οικονομίας, σε μία περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα προσπαθούσε να βγει από τον κορονοϊό με στόχο αρχικά τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια την άνοδο.
Παράλληλα η παγκόσμια αβεβαιότητα θα επηρεάσει (άγνωστο σε ποιο βαθμό) την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως θα συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις παγκοσμίως. Με άλλα λόγια θα υπονομευτεί η επιχείρηση ανασύνταξης της εθνικής οικονομίας που έχει θέσει σε υλοποίηση η κυβέρνηση. Το μόνο στοιχείο που παραμένει άγνωστο είναι ο βαθμός της υπονόμευσης.

Όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία ήδη αποτυπώνονται στις λεγόμενες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτές καταγράφεται τάση συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση, στοιχείο που διαχρονικά συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Μέσα σε αυτό το ταραχώδες όσο και απρόβλεπτο περιβάλλον το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει ιδιαιτέρως στην ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, των χαμηλόμισθων και των επιχειρήσεων. 
Είναι θέμα λίγων εβδομάδων ώστε να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης με στοχευμένο χαρακτήρα. 
Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το ακριβές ποσό, ούτε για το εύρος του μέτρου. 
Το βέβαιο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει την εντολή να εξαντλήσει τα περιθώρια του προϋπολογισμού προκειμένου να βοηθηθούν όλοι όσοι χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: