Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Η Ρωσία στρατολογεί Σύρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, λέει το Πεντάγωνο

Η Ρωσία στρατολογεί Σύρους και άλλους ξένους μαχητές καθώς εντείνει την επίθεσή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.
Η Μόσχα εισήλθε στον συριακό εμφύλιο πόλεμο το 2015 στο πλευρό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η χώρα έχει βυθιστεί σε μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται από αστική μάχη για περισσότερο από μια δεκαετία.
Τώρα, ανέφεραν αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο... πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν «σε μια αποστολή στρατολόγησης» επιδιώκοντας να φέρει μερικούς από αυτούς τους μαχητές στη μάχη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε εισβολή στην ανατολικοευρωπαϊκή γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, έχει στρατολογήσει τις τελευταίες ημέρες μαχητές από τη Συρία, ελπίζοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στην κατάληψη της πρωτεύουσας Κίεβου και άλλων πόλεων.
Ένας αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι ορισμένοι μαχητές βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στον αγώνα στην Ουκρανία, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές πόσοι μαχητές έχουν στρατολογηθεί.

Οι λεπτομέρειες ήταν ελάχιστες: οι αξιωματούχοι δεν θα έκαναν εικασίες για το πόσοι μισθοφόροι έχουν συμμετάσχει στον αγώνα ή για την ποιότητα των μαχητών, αλλά το Πεντάγωνο είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητήσει την ακρίβεια των αναφορών.
«Πιστεύουμε ότι οι λογαριασμοί τους - οι Ρώσοι - που αναζητούν Σύριους μαχητές για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στην Ουκρανία, πιστεύουμε ότι υπάρχει αλήθεια σε αυτό», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Όμως, έχοντας τεράστια δύναμη πυρός και περισσότερους από 150.000 ανεπτυγμένους στρατιώτες στη διάθεση του Πούτιν, το Πεντάγωνο είπε ότι είναι αξιοσημείωτο ότι θα θεωρούσε απαραίτητο να στρατολογήσει μισθοφόρους.
«Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Πούτιν θα πρέπει να βρει τον εαυτό του να βασίζεται σε ξένους μαχητές εδώ», είπε ο Κίρμπι, αν και αναγνώρισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει «τέλεια ορατότητα» για το ποιος ακριβώς συμμετείχε στην υπόθεση.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε στους δημοσιογράφους πιο άμεσα: «Γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να στρατολογήσουν Σύρους για τον αγώνα».

Ξένοι μαχητές έχουν ήδη εισέλθει στην ουκρανική σύγκρουση και από τις δύο πλευρές.
Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, πρώην αντάρτης που έγινε σύμμαχος του Κρεμλίνου, μοιράστηκε βίντεο με Τσετσένους μαχητές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία και είπε ότι κάποιοι σκοτώθηκαν στις μάχες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ισχυρίστηκε ότι περίπου 20.000 ξένοι εθελοντές έχουν ταξιδέψει στη χώρα για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Κιέβου.

Κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, ο πρεσβευτής της Κίνας είπε ότι μια ήδη δεινή κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί μόνο με αποστολές όπλων στην Ουκρανία, καθώς και με την ανάπτυξη «μισθοφόρων», χωρίς να αναφέρει άμεσα Ρωσία, σύμμαχος του Πεκίνου.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε στην καθημερινή του ενημέρωση ότι «δεν είχε τρόπο να επιβεβαιώσει ή να μην επιβεβαιώσει» τις αναφορές για τη στρατολόγηση μισθοφόρων από τη Ρωσία.
Ωστόσο, είπε ότι «η σύγκρουση δεν χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους να έρχονται από το εξωτερικό», προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ «η εστίαση είναι στον ανθρωπιστικό σκοπό».

Η πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία έχει καταλάβει το λιμάνι της Χερσώνας και έχει εντείνει τον βομβαρδισμό των αστικών κέντρων σε όλη τη χώρα.
Η επίθεση της Ρωσίας σχεδόν δύο εβδομάδων οδήγησε περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αυτό που ο ΟΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: