Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάει τον Ταγίπ Ερντογάν;

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη; 
Επειδή για πρώτη φορά και έπειτα από πολύ καιρό υπάρχει περιθώριο για να γίνει αυτή η συνάντηση. 
Η Τουρκία έχει δείξει τις διαθέσεις της. Ξέρουμε τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε. 
Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως εννοεί την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, θέλει να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας παραμένει ανοικτή σε έναν ειλικρινή διάλογο...
Αν η Τουρκία θέλει να δει κι αυτή ένα «παράθυρο ευκαιρίας», είναι, τελικά, δικό της θέμα. Αν ο κ. Ερντογάν πιστεύει ότι αυτή ειδικά την περίοδο, όπου η Ρωσία έχει ανοίξει, κυριολεκτικώς, τον πόλεμο στη Δύση, είναι η στιγμή για να ξεδιπλώσει τις αναθεωρητικές του απόψεις, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Μπορεί να δημιουργήσει ένα ρήγμα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να δώσει μία ανέλπιστη βοήθεια στον Πούτιν. 
Μόνο που οι επιλογές αυτές έχουν κόστος. Και ο κ. Ερντογάν είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Μέχρι σήμερα μας έχει πείσει για τουλάχιστον αυτό: Μπορεί να διακρίνει τη σχέση κόστους - κέρδους. Να μην ξεχνάμε ότι έχει ήδη κλείσει όλα τα άλλα ανοικτά του μέτωπα, επειδή ακριβώς κατάλαβε ότι απ' αυτά είχε μόνο να χάσει. Άφησε ανοικτό μόνο της Ελλάδας, πιστεύοντας ότι θα είχε κάτι να κερδίσει στο Αιγαίο. Δεν ισχύει και το ξέρει. Ιδίως μετά από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον του να κλείσει με κάποιον τρόπο κι αυτό το μέτωπο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην πολιτική τα πράγμα εξελίσσονται πάντα με βάση τη λογική…

Η Ελλάδα δεν έχει να χάσει κάτι από αυτή τη συνάντηση. 
Το αντίθετο! Δείχνει προς κάθε πλευρά ότι δεν είναι αυτή η υπαίτιος για τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. 
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παραμένει σταθερά στο πλευρό των συμμάχων της. 
Η Τουρκία, άραγε, τι έχει κάνει με τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και πώς εννοεί το διεθνές δίκαιο;

Καταλαβαίνουμε ότι στην Ελλάδα κάποιοι έχουν αναλάβει τον ρόλο του τουρκοφάγου και ψαρεύουν ψήφους και πολιτικές καριέρες στα θολά νερά του εθνικισμού. Αλλά το συμφέρον της χώρας δεν είναι οι εθνικιστικές κορώνες, ούτε τα σόου μπροστά στις κάμερες. Η χώρα έχει ανάγκη από μία υπεύθυνη πολιτική.

Και γιατί να το κρύψουμε, άλλωστε; Οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη στα εθνικά μας θέματα έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα. 
Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωθυπουργία, κάποιοι εντός και εκτός συνόρων «στοιχημάτισαν» πολιτικά στον Έβρο και στο προσφυγικό. 
Δεν τους βγήκε! 
«Θύμωσαν» με τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ! 
Εκτέθηκαν! 
Τώρα εκφράζουν «ανησυχίες» για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν. Δεν έχουν μάθει…

Δεν θα αλλάξει στα ξαφνικά η Τουρκία! Δεν πρόκειται να γίνει το καλό παιδί της περιοχής. Αλλά έχει σημασία να εκμεταλλευτούμε όλες τις πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να δοθούν. Κι ας μην ανταποκριθεί η Τουρκία. 
Όσο ο κ. Ερντογάν παραμένει στις αναθεωρητικές του θέσεις, όσο αντιγράφει τον Βλαδίμηρο Πούτιν, τόσο εκτίθεται. 
Τόσο ενισχύει, δηλαδή, τις θέσεις και τις συμμαχίες της ελληνικής πλευράς. Για την Ελλάδα η συνάντηση είναι win – win. Η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να αποφασίσει αν θα πάρει αυτή την ευκαιρία.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: