Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Ο Τσίπρας, η ακρίβεια και οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις

Η ακρίβεια που πλήττει και την ελληνική κοινωνία και η δυσαρέσκεια που προκαλείται δεν δείχνει να αποτελεί την ευκαιρία που αναζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας για να ανακάμψουν ο ίδιος και το κόμμα του. Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στη διχαστική λογική και στην πλειοδοσία υποσχέσεων γεγονός που αγχώνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία κατέρριψε το αφήγημα που είχε στηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η παρουσία Τσίπρα στη Βουλή ενδεικτική...
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο Παρίσι λαμβάνοντας μέρος στην άτυπη σύσκεψη των αρχηγών των χωρών μελών της ΕΕ ο επικεφαλής του ΣΥΙΡΖΑ επέλεξε να μεταβεί στη Βουλή και από το βήμα της Ολομέλειας να εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης, ζητώντας προκήρυξη εκλογών ακόμη και εντός Μαρτίου όπως χαρακτηριστικά ανέφερε επικαλούμενος τόσο την πανδημία όσο και την ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το κυβερνών κόμμα θα είναι δεύτερο όποτε και αν γίνουν εκλογές. 
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφύγει άμεσα σε εκλογές ώστε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και να λύσει τα προβλήματα της πανδημίας και της ακρίβειας, εφαρμόζοντας τη δική του πολιτική που κινείται στο πλαίσιο της λογικής ότι αφού δεν υπάρχει δημοσιονομικός έλεγχος τότε μπορεί να μοιράσει χρήματα από το… ελικόπτερο. Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται μέσα από μια λογική πλειοδοσίας που παραπέμπει σε όσα είχε υποσχεθεί και ουδέποτε εφάρμοσε πριν την ανάληψη της εξουσίας το 2015, όταν απειλούσε τις αγορές και άλλαζε την… Ευρώπη

Επαναλαμβάνοντας τα όσα δηλώνει για ακρίβεια, πανδημία και όλα τα θέματα που απασχολούν το πολιτικό σκηνικό χαρακτήρισε εκ νέου ανίκανη την κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και αδυνατεί να διαχειριστεί κρίσεις. Επανάλαβε και τα περί στήριξή της από τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τις επιθέσεις στις δημοσκοπήσεις.
Το τελευταίο σημείο έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη στιγμή που το διάστημα αυτό τρέχουν δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν μια εικόνα διαφορετική από αυτή που υπολόγιζε η Κουμουνδούρου. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να καρπώνεται τους υψηλούς τόνους αναφορικά με την ακρίβεια όπως συνέβη και με την πανδημία όπου επιχείρησε να δημιουργήσει συνθήκες οργής και αγανάκτησης και να φέρει στο προσκήνιο… νέες πλατείας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεσπάσει ένα κύμα ανάλογο με αυτό που τον έφερε στην εξουσία.

Οι πολίτες γυρνούν την πλάτη και σε αυτή τη ρητορική.
Βλέπουν και νιώθουν την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα. Βλέπουν όμως και την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως. Και πλέον βλέπουν ότι το παιχνίδι που στήθηκε από τον Πούτιν στην ενέργεια έφτασε στο σημείο που ουδείς ανέμενε, στην εισβολή σε μια άλλη χώρα και σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία με νεκρούς αμάχους και τεράστιο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Οι δημοσκοπήσεις στις οποίες εκ νέου επιτέθηκε μιλώντας για «δημοσκοπήσεις της χαράς», εμμένουν καταγράφοντας ένα κλίμα που δείχνει πως οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη, στην πλειοψηφία τους, στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη ρητορική της καταστροφολογίας και της κινηματικής αντίδρασης. Επιθυμούν σταθερότητας και ευελπιστούν σε συνθήκες ασφάλειας ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος που άνοιξε με την οικονομία και τα μνημόνια συνεχίστηκε με την πανδημία και δείχνει να γυρίζει με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Έχοντας απέναντί τους και έναν πόλεμο που έχει ξεσπάσει σε μια άλλη χώρα, εμπλέκει όμως, στην παρούσα φάση σε επίπεδο οικονομίας, το σύνολο του σύγχρονου κόσμου.

Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ότι σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που βιώνει ο κόσμος σήμερα οι πολίτες συσπειρώνοντας γύρω από τις κυβερνήσεις, η ουσία είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών. Διατηρούν ένα ποσοστό που δεν είναι μικρό εν τούτοις είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και επιθέσεις με αιτήματα περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες ανεξάρτητα να στόχος είναι το εσωκομματικό κοινό και οι κόντρες μεταξύ στελεχών εν όψει συνεδρίου.

Η συσπείρωση μπορεί να θεωρηθεί πως επιτυγχάνεται το κοινό όμως είναι συρρικνωμένο και νέοι ενδιαφερόμενοι να εμπλακούν στη λογική του ΣΥΡΖΑ δεν εμφανίζονται. Και όχι μόνο αυτό η δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus για τον Alpha έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κερδίζουν από τους υψηλούς τόνους και τον διαρκή καταγγελτικό λόγο. Μάλιστα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να χάνει σε δημοφιλία. Έρχεται δε τρίτος μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη που έχει βρεθεί στη δεύτερη θέση.

Ακόμη πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός πως και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να τάσσονται θετικά απέναντί του σε ποσοστό μόλις 36% και αρνητικά σε ποσοστό 23%. Οι υπόλοιποι εμφανίζονται… ουδέτεροι ως προς το πρόσωπο του αρχηγού του κόμματος που ψήφισαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μια ακόμη δημοσκόπηση που θα δει το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Αν και αποδίδεται στην κρίση και στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ενδεικτική της θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση που ζητά εκλογές για να κυβερνήσει μαζί με ένα κόμμα όπως το ΚΙΝΑΛ με το οποίο όμως δείχνει να τα χωρίζει άβυσσος σε θέματα όπως οι εξωτερικές και διεθνείς σχέσεις ή στον τομέα της πανδημίας για παράδειγμα που το ΚΙΝΑΛ έχει ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό κατηγοριών επαγγελμάτων αλλά και υπέρ των επιπτώσεων για όσους αρνούνται ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει την… προαιρετική υποχρεωτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει στη Βουλή την ώρα που ο πρωθυπουργός επιχειρεί μέσα από την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής να προωθήσει μέτρα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας αλλά και την ώρα που αναμένεται να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη και υψώνει τους τόνους θέτοντας και θέμα άμεσων εκλογών δείχνει αγωνία και αδυναμία υλοποίησης του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: