Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Τι αποκαλύπτουν οι Αμερικανοί για το σχέδιο διείσδυσης της ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα

Το σχέδιο προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα μέσω ενός τηλεοπτικού δικτύου που επιχειρήθηκε να συσταθεί το 2015 όταν η τότε κυβέρνηση σχεδίαζε και τη δημιουργία του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ channel 
αποκαλύπτει η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης βάσει της οποίας συνελήφθη Aμερικανός παραγωγός στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων που... λαμβάνουν οι ΗΠΑ κατά του Πούτιν και των συνεργατών του. 
Πρόκειται για τον Τζον Χάνικ ο οποίος από το 2014 εκπροσωπούσε Ρώσο Ολιγάρχη και είχε έρθει στην Ελλάδα. 
Ποιος ήταν ο Έλληνας συνεργάτης και ποιο το δίκτυο με το οποίο είχε τις επαφές και ποιος ο διευθυντής.

Σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, την υπόθεση τη χειρίζεται το FBI, o παραγωγός ήταν μετά το 2013 συνεργάτης του Ρώσου ολιγάρχη, στενού φίλου του Βλάντιμιρ Πούτιν και πρωτεργάτη στην υπόθεση προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, Κονσταντίν Μαλοφέεβ και είχε αναλάβει τη διαδικασία εύρεσης δικτύων προκειμένου να προωθηθεί η ρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία.

Το 2014 είχε έρθει σε συνεργασία με Έλληνες που στη συνέχεια προχώρησαν στη δημιουργία του δικτύου Hellasnetwork στόχος του οποίου ήταν η συνένωση περιφερειακών σταθμών με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη. Με βάση τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2015 για την παρουσίαση του δικτύου Γενικός Διευθυντής ήταν τότε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο Τζόν Χάνικ εκπροσωπώντας τα συμφέροντας του Ρώσου ολιγάργη είχε αναλάβει ουσιαστικά την ρωσική προπαγάνδα και τη διείσδυση της στην Ελλάδα. Υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του Fox News του τηλεοπτικού δικτύου που στις ΗΠΑ ήταν βασικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Ελλάδα όπως αναφέρει το κατηγορητήριο η συνεργασία του με το ελληνικό δίκτυο, παράλληλα με αυτή με το ρωσικό που ανήκε στον Μαλοφέεβ τον είχε οδηγήσει, έναν μήνα πριν τις ανακοινώσεις, να στείλει μήνυμα στο οποίο ανέφερε πως αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την προώθηση των ρωσικών θέσεων και απόψεων στη χώρα μας.

Η σύλληψη του στο Λονδίνο λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν και τη δημιουργία της ειδικής ομάδας που θα αναλάβει να βρει τα περιουσιακά στοιχεία των στενών συνεργατών του Πούτιν δείχνει ότι οι εξελίξεις σε ανάλογες υποθέσεις θα είναι ραγδαίες ανεξαρτήτως της χώρας που αυτά βρίσκονται.

Όπως αποκαλύπτεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η υπόθεση αφορά την «εγκαθίδρυση τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία τη Βουλγαρία και την Ελλάδα». Τον ρόλο είχε αναλάβει ο Τζόν Χάνικ που συνελήφθη στο Λονδίνο. Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου αφορά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hellasnet που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και στην οποία ο αμερικανικής καταγωγής δημοσιογράφος – παραγωγός ήταν στο αρχικό του διοικητικό συμβούλιο ενώ ιδιοκτήτης ήταν ο εφοπλιστής Γιάνης Καραγεώργης.

Γενικός Διευθυντής καθώς και υπεύθυνος του ενημερωτικού προγράμματος ήταν τότε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Τον Δεκέμβριο του 2015 σε μια μεγάλη εκδήλωση είχε παρουσιαστεί το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο καθώς και οι στόχοι τους. Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ στο κατηγορητήριο αναφέρονται στη δράση του Χάνικ για τον οποίο γράφουν πως «εργάστηκε για λογαριασμό του Μαλοβέεφ για τη συγκρότηση και λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου».

Ο αμερικανός εισαγγελέας Damian Williams σημειώνει πως με εντολή του Ρώσου ολιγάρχη ο Χάνικ βρέθηκε στην Ελλάδα το 2015 και το 2016. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ήταν στη χώρα μας στο πλαίσιο συνεννοήσεων από το 2014. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και ενημέρωση που είχε στείλει ο Χάνικ στον Μαλοβέεφ και στην οποία τόνιζε πως το δίκτυο στην Ελλάδα θα αποτελούσε «ευκαιρία για την λεπτομερή παρουσίαση της ρωσικής οπτικής γωνίας στην ελληνική τηλεόραση».

«Ο Χάνικ εν γνώσει του επέλεξε να βοηθήσει τον Μαλοβέεφ να διασπείρει τα αποσταθεροποιητικά του μηνύματα εγκαθιδρύοντας, ή επιχειρώντας να εγκαθιδρύσει τηλέοπτικά δίκτυα στη Ρωσία τη Βουλγαρία και την Ελλάδα κατά παράβαση των κυρώσεων» σημειώνει ο εισαγγελέας των ΗΠΑ. Αφορά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στη Ρωσία για την Κριμαία.

Άλλωστε, περιγράφεται και από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI, ο Ρώσος ολιγάρχης Μαλοβέεφ ήταν μεταξύ άλλων και ένα από τα πρόσωπα - «κλειδιά» για τη χρηματοδότηση των ρωσικών αποσχιστικών δράσεων και δυνάμεων στην Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014.

Ο Ρώσος Ολιγάρχης

Ο Ρώσος ολιγάρχης ήταν κουμπάρος με τον Γιάννη Καραγεώργη. Μάλιστα εξ αιτίας των αμερικανικών απαγορεύσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να παραστεί στο μυστήριο. Αποτέλεσμα ο γάμος να γίνει στη Ρωσία με τους καλεσμένους να μεταφέρονται με ναυλωμένο αεροσκάφος. Μεταξύ αυτών και ο Πάνος Καμμένος.

Ο Πάνος Καμμένος άλλωστε πούλησε την Mercedes του Αμίν Νταντά που είχε στη διάθεσή του στον Γιάννη Καραγεώργη έναντι του ποσού των 100 000 ευρώ.

Ο Μαλοφέεβ δεν είναι απλά ένας Ρώσος ολιγάρχης. Είναι και ένας εκ των ιδεολογικών καθοδηγητών ακραίων εθνικών θέσεων που βρίσκεται δίπλα στον Βλαντιμίρ Πούτιν έχοντας ιδιαίτερη θέση και στη διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο Τζον Χάνικ βρέθηκε δίπλα του. Είχε πει ψέματα πέρυσι στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές όταν και είχε ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη αναφορικά με τις διαδικασίες παράκαμψης των κυρώσεων που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι ανά τον κόσμο. Η σύλληψη του ανοίγει μια νέα σελίδα στο πως οι Ρώσοι επιχειρούν να προωθήσουν την προπαγάνδα τους στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες.

Δείτε το έγγραφο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: