Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Συμμαχία Μητσοτάκη-Ντράγκι-Μακρόν για αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη χαλάρωση των σκληρών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας
Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα σημειώνουν ότι ο «μεσογειακός νότος» αναπτύσσει μία ιδιαίτερη κινητικότητα στο θέμα αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, δύο φαίνεται να είναι οι βασικές παίχτες σε αυτές τις κινήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι. 
Οι δύο τους είχαν την ευκαιρία να τα πουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ΜED9 που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες... στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Ιταλό ομόλογο του έβαλαν τις βάσεις προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, η οποία τελικώς θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνικές παροχές.
Μητσοτάκης και Ντράγκι έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να αναθεωρηθεί το σύμφωνο, μια και στη μετά κορονοϊού εποχή απαιτείται λιγότερη αυστηρότητα προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία αλλά και για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας συζήτησαν, κατά την ολιγόωρη παραμονή του κ. Ντράγκι στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου, για τη ρήτρα του 3% και του ποσοστού χρέους 60% επί του ΑΕΠ. 
Πρόκειται για τη ρήτρα που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρουσιάζουν έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ τους και να μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο το ποσοστό χρέους που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, στοιχείο που αφορά τη χώρα μας άμεσα.
Οι πληροφορίες λοιπόν λένε ότι ο κ. Ντράγκι έχει συμφωνήσει στην αναθεώρηση αυτού του σκληρού στόχου με τον κ.Μητσοτάκη να δηλώνει έτοιμος να το θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ενδιαφέρον παράλληλα έχει το γεγονός ότι Γαλλία και Ισπανία δε δείχνουν να θέλουν να πουν «όχι» σε αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που αν τελικώς συμβεί θα βοηθήσει καταλυτικά στην επίτευξη του ελληνικού στόχου.

Όπως επισημαίνεται η λεγόμενη συμμαχία του νότου φαίνεται πως αρχίζει και επεκτείνει τον κοινό βηματισμό της, με το σύμφωνο σταθερότητας να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που καλείται να επιλύσει. 
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αξιοποιήσει το momentum της πολύ καλής προσωπικής σχέσης που διαθέτει με τον Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και τη σταθερά εποικοδομητική σχέση του με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: