Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Προ των ευθυνών της θέτει ο Μητσοτάκης την ΕΕ για Ερντογάν

Όποιος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τουρκική προκλητικότητα όλους τους τελευταίους μήνες μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο κινείται ο Έλληνας πρωθυπουργός. 
Από την μία επιμένει να μην καθιστά συνομιλητή του τον Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη επιδιώκει βήμα βήμα να κάνει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών, ζήτημα ευρωτουρκικών διαφορών.
Πρόκειται αναμφίβολα για μία προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη που απαιτεί λεπτούς... χειρισμούς, ενώ οι προνομιακές εμπορικές σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζει τη χώρα μας να θέσει ακόμα και Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους.

Σε αυτή την τόσο λοιπόν κομβική χρονική συγκυρία το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει , σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την στρατηγική απόφαση να σηκώσει τους τόνους απέναντι στη γειτονική χώρα χωρίς πάντως να ξεφεύγει από την στάση που έχει διατηρήσει όλο το τελευταίο διάστημα. 
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ τις τουρκικές προκλήσεις και θα ενημέρωσε τους ομολόγους του για όλες τις εξελίξεις.
Η πρώτη φάση αυτής της τακτικής ήδη υλοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ.Μητσοτάκης έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία πως δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων και ενημέρωσε επίσης τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος, μιλώντας για την επιχείρηση «Ειρήνη». «Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είναι φανερό πλέον ότι ο κ.Μητσοτάκης ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με την Τουρκία αλλά και αναφορικά με την αβελτηρία που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει αναλωθεί σε λόγια και όχι σε πράξεις απέναντι στον κ. Ερντογάν. Προφανώς και κανείς δεν περιμένει οι Βρυξέλλες να αλλάξουν στάση απέναντι στη γειτονική μας χώρα από την μία μέρα στην άλλη όμως η ελληνική στάση είναι σαφές ότι αλλάζει επίπεδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: