Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Ελληνικά "γεράκια": Ταυτόχρονη προβολή ισχύος σε Αιγαίο και Νότια της Κρήτης

Τα ''μπλε'' φτερά αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν και τα μέσα αλλά και τον τρόπο να υποστηρίξουν μεγάλου μεγέθους αεροπορικές επιχειρήσεις και να καλύψουν ταυτόχρονα τόσο το Αιγαίο όσο και την ''κρίσιμη'' περιοχή Νότια της Κρήτης.
Τα Ελληνικά ''γεράκια'' μέσα σε ελάχιστες ώρες έλαβαν μέρος σε άσκηση υψηλού συμβολισμού Νότια της Κρήτης και εκατοντάδες μίλια μακρύτερα στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο προχώρησαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και σε μπαράζ αναχαιτίσεων Τουρκικών μαχητικών τα οποία εμφανίστηκαν στο Αρχιπέλαγος έπειτα... από αρκετές ημέρες απουσίας.
Από το πρωί σχεδόν όλες οι Πολεμικές Μοίρες απογείωναν μαχητικά κατά κύματα με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης. Μια περιοχή στην οποία επιχειρούν κυρίως οι δύο Μοίρες της Σούδας, οι ''Αλεπούδες'' της 340 και τα ''Αστέρια'' της 343 από την 115 Πτέρυγα Μάχης.
'Όμως αυτή τη φορά το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας αποφάσισε να εμπλέξει τόσο Μοίρες που εξειδικεύονται στην αναχαίτιση όσο και αυτές που επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις Δίωξης και Βομβαρδισμού.
Μονάδες του Στόλου έχουν αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη περιοχή και σύμφωνα με το σενάριο χωρίστηκαν σε φίλιες και εχθρικές δυνάμεις.
Κάθε ομάδα είχε και τα δικά της αεροπορικά μέσα με την άσκηση να εξελίσσεται στην πλέον σύνθετη μορφή της όπου πλοία και μαχητικά είχαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές απειλές τόσο από τη θάλασσα όσο και από τον αέρα.
'Αλλωστε η διακλαδικότητα είναι όπως τονίζεται επανειλημμένα από το Ελληνικό επιτελείο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο το ζητούμενο αλλά και το ''κλειδί'' της επιτυχίας ειδικά σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία το τελευταίο διάστημα προσομοιάζουν με ανάλογες ασκήσεις, καταστάσεις τις οποίες ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν απέναντι σε Τουρκικά πλοία τα οποία θα διαθέτουν και αεροπορική υποστήριξη.
Τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων αλλά και οι ιπτάμενοι έχουν πλέον απόλυτα εξοικειωθεί σε επιχειρήσεις επιφανείας-αέρος και γνωρίζουν πως θα απαντήσουν σε κάθε κίνηση εχθρικών μέσων.
Καθημερινά μάλιστα με εντολή του Αρχηγού της ΠΑ Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη στο «παιχνίδι» μπαίνει όλο και πιο συχνά και το νέο «αίμα» των ιπτάμενων έτσι ώστε οι νέοι πιλότοι να αποκτούν εμπειρία.
Την ίδια ώρα άλλα μαχητικά της Πολεμικής αεροπορίας προχωρούσαν σε συνεκπαίδευση με δυνάμεις του Στρατού Ξηράς στο Ανατολικό Αιγαίο όταν η 'Αγκυρα επιχείρησε να τσεκάρει τα Ελληνικά αντανακλαστικά.
Απογείωσε δικά της αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να αιφνιδιάσει την Ελληνική αεράμυνα και μάλιστα τα Τουρκικά μαχητικά προχώρησαν μετά από αρκετές ημέρες σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ακριτικά νησιά. Τα αεροσκάφη της TuAF πέταξαν για μια ακόμη φορά προκλητικά σε Οινούσσες και Παναγιά ενώ δεν δίστασαν να κινηθούν και πάνω από τη Χίο.
Η Ελληνική όμως απάντηση ήταν άμεση με τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να απογειώνει συνολικά 22 μαχητικά από όλα τα αεροδρόμια επιφυλακής αλλά και από μητρικές βάσεις.
Με αριθμητική υπεροχή τα ''μπλε γεράκια'' όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν αλλά αντίθετα αιφνιδίασαν τους εισβολείς οι οποίοι πιθανότατα δεν περίμεναν ότι η Πολεμική Αεροπορία μέσα στην ίδια μέρα μπορεί να απογειώσει τόσο μεγάλο αριθμό μαχητικών και να υποστηρίξει ταυτόχρονα την άσκηση Νότια της Κρήτης, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο αλλά και να προχωρήσει σε μαζικές αναχαιτίσεις.
'Ηταν ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Ελληνικά ''φτερά'' κυριαρχούν και η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τη δυνατότητα τόσο σε ιπταμένους όσο και σε μαχητικά να απογειώνει μεγάλα Comao και να ελέγχει ταυτόχρονα κάθε γωνιά του FIR Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: