Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ιδού πως οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, άλλαξαν το κλίμα στην Ευρώπη για το Μεταναστευτικό

Άλλαξαν το κλίμα στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη μάχη που δίνει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων χρόνων φαίνεται πως κερδίσει ολοένα και περισσότερους συμμάχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς... γίνεται πλέον σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ξεκάθαρο ότι είναι προς το κοινό συμφέρον η συνένωση δυνάμεων.
Η διεθνοποίηση του ζητήματος αποτελούσε έναν από τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο Μεταναστευτικό, καθώς από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι η καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των πτυχών ενός εκ των δύο κορυφαίων θεμάτων σήμερα στην ατζέντα περνά μέσα από κοινές δράσεις και την διασφάλιση εκ μέρους της Αθήνας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε ένα καυτό μέτωπο που αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει και σήμερα το μπαράζ των επαφών με ηγέτες στην Ευρώπη στο πλαίσιο ενός μαραθώνιου ενημέρωσης (συναντήσεις στις Βρυξέλλες, επισκέψεις σε Γερμανία και Αυστρία) και μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών με μεγαλύτερη πλέον αποφασιστικότητα για την προώθηση λύσεων.

Καταλυτική υπήρξε η πρόσφατη επίσκεψη των επικεφαλής της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στον Έβρο μαζί με τον πρωθυπουργό. Η ημέρα εκείνη φαίνεται να χαράχθηκε βαθιά στη μνήμη τους όταν αντελήφθησαν ότι χιλιάδες μετανάστες με την καθοδήγηση Ερντογάν είναι έτοιμοι να διασχίσουν τα σύνορα της Ελλάδας και να μπουν παράνομα στην Ευρώπη.
Η δική τους προσωπική αυτοψία ήταν αρκετή για να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος, τον τιτάνιο αγώνα που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή επικράτεια και να κινητοποιήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, αλλά και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex.
Κατόπιν τούτων, οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν πλέον καλύτερα αντανακλαστικά και στέλνουν σε καθημερινή βάση αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα.
Αυτό που πέρα από κάθε αμφιβολία οφείλουν να δουν με μεγαλύτερη ζέση είναι η ισόρροπη κατανομή προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, καθώς η νησιωτική κυρίως, αλλά και η ηπειρωτική Ελλάδα έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με εκείνο που πραγματικά τους αναλογούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: