Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Η «πρωθυπουργική» τοποθέτηση Μητσοτάκη

Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που θα πρέπει να διαλέξεις. «Με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις»

όπως λέγεται χαρακτηριστικά. 

Ειδικά όταν ο πολιτικός έχει θέση ευθύνης τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αφού οι επιλογές δυνητικά μπορεί να έχουν δύο όψεις. Και τους ευχαριστημένους και τους δυσαρεστημένους.
Μία τέτοια επιλογή έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ότι αφορά στο θέμα της θείας κοινωνίας και του κορονοϊού... 
Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να πάρει θέση στο σημαντικό αυτό ζήτημα που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο, αντιθέτως πήρε θέση, γνωρίζοντας ότι κάποιοι πιθανόν να δυσαρεστούν. Αυτοί οι «κάποιοι» μάλιστα δεν είναι κάτι το ασαφές, είναι κάτι το πολύ συγκεκριμένο και δεν είναι άλλο από ένα τμήμα του κομματικού ακροατηρίου της ΝΔ.
Η ΝΔ παραδοσιακά αντλεί δύναμη από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο εκκλησιαστικό πλήρωμα, ψηφοφόροι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας , ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Πιθανόν λοιπόν στα αυτιά των πολιτών αυτών να μην ήχησε καλά η σαφής τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«...Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. 
Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. 
Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας» ξεκαθάρισε, λαμβάνοντας σαφή θέση για το μυστήριο της θείας κοινωνίας εν μέσω κορονοϊού. 
 Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπάνω στέλνοντας μήνυμα στον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας προκειμένου να τοποθετεί δημόσια για το ζήτημα. «Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η επιλογή του κ.Μητσοτάκη να τοποθετηθεί επί ενός τόσο «ευαίσθητου» θέματος ήταν απολύτως συνειδητή. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της διήμερης παραμονής του σε Γερμανία και Αυστρία στις αρχές της εβδομάδας πήρε τις τελικές του αποφάσεις, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η θεία κοινωνία είχε μπει δυναμικά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.
Εν πτήση λοιπόν προς την Ελλάδα το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει γνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να πει την αλήθεια, χωρίς υπερβολές και χωρίς καμία προσπάθεια προσπάθειας εξωραϊσμού της πραγματικότητας. 

Για κάποιους με αυτή του την τοποθέτηση ο πρωθυπουργός δηλώνει απέναντι στην εκκλησία. Για τους περισσότερους απλώς λέει την αλήθεια. Αλήθεια, η οποία όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές... πονάει.


Γιάννης Κ. Τρουπής

Δείτε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού:

Δεν υπάρχουν σχόλια: