Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το σύνολο σχεδόν του πλανήτη με την Ευρώπη να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν προσβληθεί σχεδόν 133.000 άτομα σε 123 χώρες από τις 195 του πλανήτη ενώ μέχρι τώρα χώρα έχει χάσει τη ζωή τους περίπου 5.000 άνθρωποι.
Η μεγαλύτερη υγειονομική καταστροφή του αιώνα δεν φαίνεται να μπορεί να ελεγχθεί ακόμα και οι ζοφερές προβλέψεις αναφέρουν ότι δυνητικά θα νοσήσει το 10% του συνολικού πληθυσμού... Η εκρηκτική εξάπλωση αποτυπώνεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα κρούσματα διεθνώς είναι πολύ περισσότερα από τα κρούσματα που δηλώνονταν στην Κίνα κατά την κορύφωση της νόσου.
Το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταγράφονται πλέον περισσότερα κρούσματα και θάνατοι, απ΄ ότι στον υπόλοιπο κόσμο, συνολικά, εκτός Κίνας.
ΗΠΑ σε έκτακτη ανάγκη
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χθες ο πρόεδρος Τράμπ τις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή δίνει την δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδεσμεύσει 50 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση του ιού, ενώ θα υπάρξει χαλάρωση στους κανονισμούς ασφαλιστικής κάλυψης παροχών υγείας, δημιουργία νέων νοσοκομείων και ενίσχυση της έρευνας για θεραπεία. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε 1.678 κρούσματα σε 46 πολιτείες και 41 θανάτους από τον νέο κορονοϊό.
Ευρώπη
Στην Ευρώπη, η Ιταλία παραμένει η πρώτη χώρα από πλευράς κρουσμάτων και νεκρών, με 1095 νέα κρούσματα και 890 θανάτους, όταν τα συνολικά κρούσματα αριθμούν πλέον τα 14.955 άτομα και οι συνολικοί θάνατοι τους 1.266.
Η Ισπανία που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντζες για το επόμενο 15θήμερο, μετρά πάνω από 4.200 κρούσματα και 120 θανάτους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα της επιδημίας αυξήθηκαν σε 798, ενώ 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στη Γαλλία, οι νεκροί φθάνουν τους 79 και οι προσβληθέντες από τον ιό τους 3.661, με τον πρόεδρο Μακρόν να χαρακτηρίζει την κρίση αυτή ως τη χειρότερη στον τομέα της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και έναν αιώνα. Κλειστά παραμένουν το μουσείο του Λούβρου, ο Πύργος του Άιφελ και οι Βερσαλλίες, ενώ από Δευτέρα κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα.
Στην Ελλάδα
Από την εξέλιξη αυτή δεν εξαιρείται η Ελλάδα. Όμως δεν έγινε αντιληπτό από τον πληθυσμό πως έχουμε μπει σε καραντίνα, με στόχο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. Το αποτέλεσμα ήταν να γεμίσουν οι καφετέριες και να κινδυνεύουμε με μαζικές προσβολές από τη νόσο.
Συνακόλουθα λοιπόν, η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμη σκληρότερα μέτρα χθες, κλείνοντας καφετέριες, χώρους εστίασης, γυμναστήρια και κάθε είδους κλειστό χώρο μαζικής συνάθροισης, αφήνοντας ανοικτά να λειτουργούν μόνο τα καταστήματα της αλυσίδας τροφίμων και εμπορίου για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, καθώς και τα καταστήματα εστίασης με διανομή.
Πρόβλεψη για το 10% του πληθυσμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο ετοιμότητας αφορά τη νόσησει περίπου του 10% του πληθυσμού σε βάθος χρόνου, προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας της χώρας μας να καλύψει τα περιστατικά. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο, αν υπολογίσει κανείς ότι εδώ και μια δεκαετία το σύστημα υγείας "βρίσκεται στα κόκκινα" εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που περάσαμε, και το προσωπικό κατ΄ αρχήν είναι πολύ περιορισμένο και πολύ περισσότερο είναι εξουθενωμένο από τις μαζικές προσελεύσεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση.
Κίνδυνος για το 70-80% του πληθυσμού
Με το σπάσιμο όμως της καραντίνας και την ανεύθυνη παράκαμψη των περιορισμών κοινωνικού συγχρωτισμού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα "ορφανά" κρούσματα αυξάνονται και μάλιστα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, οι φόβοι των ειδικών εντείνονται και εκτιμούν ότι ο κίνδυνος νόσησης ακόμη και του 70 ή 80% του πληθυσμού είναι υπαρκτός.
Εντούτοις, σε μια τέτοια περίπτωση που όλοι απευχόμαστε, το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει να σηκώσει το βάρος των ασθενών. Δεν το κατάφερε η γειτονική Ιταλία, που το σύστημα υγείας της είναι πολύ ισχυρότερο του δικού μας.
Με φόντο τις οκτώ εβδομάδες που διήρκεσε η έντονη κρίση στην Κίνα - διότι ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος υποτροπών - οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σπίτι τους για να αποτρέψουν τη διασπορά του ιού, ο οποίος έχει ήδη επιβεβαιωθεί στην Αθήνα, την Ανατολική Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο και την Καστοριά, ενώ είναι άγνωστο η σιωπηρή διασπορά του που θα εντοπιστεί στη συνέχεια.
Τα κρούσματα διεθνώς από τον ΠΟΥ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί σχεδόν 133.000 άτομα σε 123 χώρες από τις 195 του πλανήτη, προσθέτοντας το Τζέρσεϋ, την Ρεϋνιόν, το Σαιν Βινσέντ και τις Γρεναδίνες, την Κούβα και την Γουιάνα.
Μόνο χθες κατεγράφησαν περίπου 7.500 κρούσματα στις χώρες εκτός Κίνας, ενώ στην κίνα τα νέα κρούσματα ήταν μόλις 11.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου