Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Κοροναϊός: Φόβοι για εξάπλωση και στην Ευρώπη – Συναγερμός στη Γαλλία με τα πρώτα κρούσματα

*Το προφίλ των δύο πρώτων κρουσμάτων στην Ευρώπη

*Έφτασε και στην Ευρώπη ο κοροναϊός καθώς οι αρμόδιες αρχές στη Γαλλία επιβεβαίωσαν δύο κρούσματα το βράδυ της Πέμπτης (24/1/2020).

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού...
Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.
Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Συναγερμός στην Γαλλία

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Και οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Η υπουργός εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία.



Το προφίλ των δύο πρώτων Ευρωπαίων με κοροναϊό


«Έχουμε σήμερα τα πρώτα ευρωπαϊκά κρούσματα, πιθανότατα επειδή εφαρμόσαμε πολύ γρήγορα τους ελέγχους και ήμασταν σε θέση να τα εντοπίσουμε. Πρέπει να χειριζόμαστε μια επιδημία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά, να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα την εστία» και «να την περιορίζουμε το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο πρώτος ασθενής, ηλικίας 48 ετών, επέστρεψε στις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, αφού επισκέφθηκε την Κίνα και «πέρασε από την Ουχάν». Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό και «πάει καλά», είπε η Μπουζέν. «Ξέρουμε ότι αφότου επέστρεψε στο γαλλικό έδαφος ήρθε σε επαφή με περίπου 10 ανθρώπους, θα επικοινωνήσουμε μαζί τους», πρόσθεσε.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε το δεύτερο κρούσμα ακριβώς πριν να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι και ο δεύτερος ασθενής είχε επισκεφθεί την Κίνα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπισά του Παρισιού.


Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έχουν ανακοινώσει οι κινεζικές αρχές, οι νεκροί από τον κοροναϊό ανέρχονται στους 26.
Εξετάζονται 1.072 πιθανά κρούσματα στην Κίνα

Οι αρχές της Κίνας ανέβασαν σήμερα σε 25 νεκρούς και 900 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης «1.072 πιθανά κρούσματα».


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους New York Times, η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι το Πεκίνο αποκρύπτει στοιχεία για την επιδημία κάτι που οι κινεζικές αρχές διαψεύδουν.

Πάντως παρά το γεγονός πως ο κοροναϊός έχει φτάσει ήδη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με δύο κρούσματα εκατέρωθεν, ο ΠΟΥ συνεχίζει να πιστεύει πως ο κοροναϊός δεν αποτελεί απειλή στην παγκόσμια υγεία, προσθέτοντας μάλιστα πως η κατάσταση περιορίζεται στην Κίνα.


Σε καραντίνα 35 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα


Η Κίνα μάλιστα διεύρυνε σήμερα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κοροναϊός βάζοντας σε καραντίνα 35 εκατομμύρια ανθρώπους. Ειδικά σε καραντίνα βρίσκονται 10 πόλεις, όλες στην κεντρική Κίνα.

Τα περισσότερα βέβαια κρούσματα εντοπίζεται στην πόλη απ΄όπου ξεκίνησε ο ιός, την Γουχάν, στην οποία και κατασκευάζεται σε χρόνο ρεκόρ νοσοκομείο με χωρητικότητα 1.000 κλινών.

Εκτός από την Γουχάν, επτά άλλες γειτονικές πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα από την Παρασκευή το πρωί ενώ αρχές έλαβαν μέτρα προφύλαξης σε όλη την επικράτεια.

Όσον αφορά το Πεκίνο, οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν επ’ αόριστον, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών εκθέσεων για το ναό, που αποτελούν βασικό στοιχείο των εορτασμών της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα τμήματα του Σινικού Τείχους θα κλείσουν από το Σάββατο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους.


ΠΟΥ : Είναι νωρίς για συμπεράσματα


Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα του νέου κοροναϊού είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται στην Κίνα. Είναι και είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η σοβαρότητά του κοροναϊου δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Το επίκεντρο δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός (των κρουσμάτων), που ξέρουμε ότι θα αυξηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για πόσο σοβαρός είναι ο ιός». Ο ΠΟΥ και το δίκτυο των ειδικών του ίσως εξετάσουν θεραπείες και εμβόλια κατά του MERS για πιθανή χρήση κατά του κοροναϊού, δήλωσε, την ώρα που πολλοί επιστήμονες διαφωνούν για την «πηγή» του κακού.

Πόλη-φάντασμα η Γουχάν: Βίντεο-σοκ με ανθρώπους να καταρρέουν στον δρόμο


Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες και βίντεο που δείχνουν ανθρώπους στην πόλη Γουχάν απ΄όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός να καταρρέουν στο δρόμο.

Οι εικόνες προέρχονται αποκλειστικά από τα social media γι΄αυτό και τα βρετανικά μέσα που πρώτα τις μετέδωσαν κρατούν μία επιφύλαξη για την γνησιότητά τους.


Στις εικόνες φαίνεται άνθρωποι να καταρρέουν στον και στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων την στιγμή που η πόλη Γουχάν έχει μπει σε καραντίνα, ενώ τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα.


Σύμφωνα με την The Sun σε ένα βίντεο φαίνεται ένας άνθρωπος πεσμένος στο έδαφος να μην αντιδρά, ενώ γύρω του βρίσκονται γιατροί με ειδικά κουστούμια και μάσκες αερίων που προσπαθούν να τον επαναφέρουν.


Η τοπική ιστοσελίδα Wuhan έχει δημοσιεύσει κι άλλες φωτογραφίες όπου φαίνονται άνθρωποι να χάνουν τις αισθήσεις τους καταμεσής του δρόμου, επισημαίνονται πως πιθανότατα αποτελούν κρούσματα του κοροναϊού.
Τα μέτρα από την κινεζική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις. Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπίκαι Τζιζιάνγκ.


Ας δούμε συνοπτικά τα μέτρα:


– Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.


– Η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία που ξεκινά από τα μεσάνυχτα και επιβάλλει την απαγόρευση των συγκοινωνιών. Κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά πολίτες απαγορεύεται να λειτουργούν. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την πόλη, παρά μόνον για «εξαιρετικούς λόγους».

– Οι αρχές διέταξαν τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώσουν τις κρατήσεις και απαγόρευσαν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις.

– Το Πεκίνου ακύρωσε δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.


– Οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

– Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του 
εαρινού εξαμήνου


Δεν υπάρχουν σχόλια: