Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Το ταξίδι για το Βερολίνο αναβάλλεται λόγω ομίχλης…

Βερολίνο - Διάσκεψη για Λιβύη
Δεν πέρασε καιρός από τότε που οι φίλοι μας οι Γερμανοί πέταξαν «αθώα» στο τραπέζι την ιδέα να φύγουμε από την Ευρωζώνη με μια μικρή βοήθεια για τα έξοδα του ταξιδιού. 
Αυτή η γερμανική Ευρώπη δεν έχει μέλλον. 
Δεν είναι που μας πάτησαν τον κάλο με το θέμα της Λιβύης. Είναι που οι ίδιοι δεν πιστεύουν στο όραμα της ενιαίας Ευρώπης.
Οι Γερμανοί ζήτησαν μία «εξυπηρέτηση» από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση για τα Σκόπια κι εμείς σπεύσαμε να τους την δώσουμε. 
Ήταν πολύ δύσκολο στην παρέα των προθύμων να πουν «όχι» στις απαιτήσεις της Αυτοκρατορίας, επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά να έχουν και μία άλλη πρόταση για τα εθνικά μας θέματα. Ή καλύτερα, να έχουν, επιτέλους, μία πρόταση... Διότι εκείνα τα περί ανυπαρξίας θαλασσίων συνόρων έμοιαζαν περισσότερο με ανέκδοτο σε μεταμεσονύκτιο πάρτι κνιτών στην παραλία.
Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος τα έδωσαν όλα, χωρίς να πάρουν κάτι. 
Αν θυμόμαστε καλά κάτι ψιθύρισαν τότε ότι το έκαναν για να υπερασπιστούν την χώρα έναντι ενός πιθανού μελλοντικού εθνικού κινδύνου. Αυτό είναι, λοιπόν; Αυτό ακριβώς εννοούσαν; Ότι θα αυξηθεί η ένταση με την Τουρκία και ότι οι Γερμανοί θα «έβαζαν πλάτη»; 
Προς το παρόν, πάντως, οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να τα χαλάσουν με τον Ερντογάν για χάρη μας. Σύμμαχοί μας σε αυτή την διαμάχη δεν είναι σίγουρα. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τους θέλαμε και ως διαιτητές. Θα μας «έσφαζαν» πριν πατήσουμε το χορτάρι…

Δεν είναι μόνο ότι δεν μας κάλεσαν στην διάσκεψη για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα, όπως αυτό της Λιβύης. Είναι και που βγήκαν να κάνουν ανακοινώσεις με τις οποίες κάνουν τους … Γερμανούς.
Αυτή είναι μια στάση που δεν μπορεί στο μέλλον να αφαιρεθεί από την συλλογική συνείδηση του λαού μας. 
Δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς για άλλη μία φορά την γομολάστιχα και να πει ότι πάμε παρακάτω. Παρακάτω; Ναι, αλλά που; Σε μία νέα συνδιάσκεψη στο Βερολίνο με θέμα αυτή την φορά το Αιγαίο και με εκπροσώπηση της Ελλάδας δια μέσω αντιπροσώπων;

Δεν είμαστε το κακομαθημένο παιδί που αντιδρά υπερβολικά όταν δεν του κάνουν το χατίρι να του αγοράσουν ζαχαρωτό στην μέση του δρόμου. Είμαστε μία χώρα με ιστορία, παρόν και μέλλον που έχουμε δώσει πολλά για την υπόθεση της Ευρώπης. Δεν δικαιούνται να συμπεριφέρονται με τόση απρέπεια. Είναι ύβρις…

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μια σημαντική αποστολή. Να αρχίσει να οικοδομεί μια ισχυρή Ελλάδα με νέες συμμαχίες. Οι παλιές φιλίες έχουν τελειώσει. Δεν έχουν μέλλον και δεν υπάρχει λόγος να επιμείνουμε σε αυτές. 
Οι παλιοί μας φίλοι έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Ας αναζητήσουμε, λοιπό, νέους φίλους. Κάτι που το ξεκίνησε ο Κώστας Καραμανλής με το άνοιγμά του σε Ρωσία και Κίνα και που το συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς με την συμμαχία με το Ισραήλ. 
Προς το παρόν μετράμε Γαλλία και Ισραήλ. Περιμένουμε τους Αιγύπτιους και αναζητούμε κι άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή που δεν θα ήθελαν να δουν μια ηγεμονική Τουρκία. Η συνδιάσκεψη του Βερολίνου αυτό ακριβώς μας δείχνει. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πλέον σε αυταπάτες.

Το ταξίδι για το Βερολίνο αναβάλλεται λόγω ομίχλης. Και ίσως και δεν γίνει ποτέ! Δεν θα χαθεί ο κόσμος, υπάρχουν κι άλλοι προορισμοί.



Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: