Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη για την αδιαφάνεια στο Προσφυγικό και την φαρσοκωμωδία στο Σκοπιανό [Videos & Photos]

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το Προσφυγικό και το Σκοπιανό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί περιοδεία στη Σάμο και ενημερώθηκε από τη διοίκηση και τις Αρχές για τη λειτουργία του κέντρου υποδοχής προσφύγων (hotspot).
Η εικόνα που είδε στο hotspot ήταν εξοργιστική και θλιβερή...

Επίθεση Κυριάκου στην κυβέρνηση
Στη δήλωσή του τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στο προσφυγικό, επανέλαβε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το θέμα με ιδεοληψία, καλώντας όλους όσοι δηλώνουν ανθρωπιστές να «πάνε στη Μόρια να δούνε τις συνθήκες».
Επίθεση Κυριάκου στην κυβέρνηση
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο θέμα των κονδυλίων που έχουν διατεθεί στη χώρα για το προσφυγικό και στην έρευνα που διεξάγει η Ανεξάρτητη Αρχή της Κομισιόν (OLAF) για τυχόν κατασπατάληση χρημάτων. «Αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.
Επίθεση Κυριάκου στην κυβέρνηση
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Εύκολη λύση δεν υπάρχει για το ζήτημα αυτό. Μόνο που θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι στο ζήτημα του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης συνυπάρχει η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αδιαφάνεια και τελικά ο κυνισμός. Ιδεοληψία διότι κάποιοι πίστευαν -και εξακολουθούν να πιστεύουν ενδεχομένως- ότι τα σύνορα της Ελλάδος που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να φυλάσσονται. Ανικανότητα διαχειριστική για τις συνθήκες τις οποία είδα παρά -θέλω να το πω αυτό- τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού το οποίο πραγματικά καταθέτει την ψυχή του για να ανταποκριθεί σε συνθήκες που συχνά το ξεπερνούν. Αδιαφάνεια διότι δεν είναι δυνατόν -όπως σας είπα και πριν- να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα πολλά κονδύλια και να επικρατούν τέτοιες συνθήκες. Θα αναμένουμε και εμείς με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα η οποία διεξάγεται από την OLAF για το αν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων. Και βέβαια κυνισμός διότι όλοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, κατά τα άλλα, είναι ανθρωπιστές και ενδιαφέρονται για την ευημερία αυτών των ανθρώπων, θα πρέπει να έρθουν εδώ στη Σάμο, να πάνε στη Μόρια να δουν τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί.
Επίθεση Κυριάκου στην κυβέρνηση
Από εκεί και πέρα, τι πρέπει να γίνει: Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μια γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτό αφορά και τη Σάμο, αφορά και τη Χίο, αφορά και τη Μυτιλήνη, με γρήγορη αποχώρηση σε πρώτη φάση των ευάλωτων ομάδων. Είναι απολύτως απαραίτητο -και δεν θα κουραστώ να το λέω- να αλλάξουν επιτέλους οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ώστε αυτές να τελεσιδικούν γρηγορότερα. Είχαμε μόνο 37 επιστροφές από τη Σάμο μέσα στο 2018. Με αυτούς τους ρυθμούς επιστροφών στην Τουρκία θα στοιβάζεται, δυστυχώς στα νησιά μας περισσότερος κόσμος απ’ ότι μπορούμε να διαχειριστούμε.
Επίθεση Κυριάκου στην κυβέρνηση
Επιτέλους, να υπάρχει -όπως το έχουμε πει- ένας διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και η χώρα πρέπει, όταν έχει στη διάθεσή της τόσους ευρωπαϊκούς πόρους, να μπορεί να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους ανθρώπους έφτασαν κατατρεγμένοι στην πατρίδα μας. Αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας να το παίρνουν γρήγορα και αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας να επιστρέφουν, είτε στις χώρες προέλευσής τους, είτε στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Δυστυχώς, η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος είναι συνολική και εκκωφαντική».



Tο hot spot στη Σάμο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 700 ανθρώπων. Σήμερα δυστυχώς βρίσκονται στοιβαγμένοι εδώ παραπάνω από 3.800 άνθρωποι που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η κυβέρνηση πούλησε ανθρωπισμό στα λόγια. Στην πράξη όμως δημιούργησε τους πιο απάνθρωπους καταυλισμούς στον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: