Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Στο μικροσκόπιο της OLAF χορηγία 52 εκατ. ευρώ στο ελληνικό υπ. Aμυνας για σίτιση μεταναστών

Φωτογραφία: AP Photo/Yves Logghe
Giovanni Kessler, Γενικός Διευθυντής
της OLAF, στις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης διερευνά έργο σίτισης μεταναστών από το υπ. Άμυνας
Δύο περιπτώσεις απάτης σε χορηγίες έκτακτης ανάγκης για μετανάστες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου ευρωπαϊκών θεμάτων «Νew Europe», λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη τριών δημοσιογράφων στην Ελλάδα, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά ένα έργο που ξεκίνησε το υπουργείο Άμυνας τον Αύγουστο του 2016.
Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, η περίπτωση του υπουργείου Άμυνας ήταν το μόνο γνωστό...
παράδειγμα παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης διαβιβάστηκαν στην OLAF.

Η έκθεση του 2017 δημοσιεύτηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την διεξαγωγή θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και την πολιτική για τα σύνορα και την ασφάλεια. Στις 30 Απριλίου η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία περιγράφεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή της δικής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, με βάση τη μεθοδολογία που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με ορισμένες παρατυπίες, παραδόθηκαν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών συνέχισε να παρέχει πληροφορίες.
Η εν λόγω χορηγία δεν εμπίπτει στο πεδίο ελέγχου από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή, λόγω του ότι η Επιτροπή διαχειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο.
Προκειμένου να επιτηρήσει τα έργα που υπάγονται στην εν λόγω χορηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Η Επιτροπή επισκέφθηκε αυτό το συγκεκριμένο έργο σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες-στο τέλος του 2016 και στα μέσα του 2017 - για να διαπιστώσει εάν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών εστίασης με τις οποίες υπήρχε συμβόλαιο, παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα και hot spots.

Ελληνικά μέσα ενημέρωσης διερευνούσαν τις δραστηριότητες των εταιρειών τροφοδοσίας που ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2017. Οι δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει ότι οι εταιρείες πραγματοποιούσαν παράνομα κέρδη από τα κονδύλια της ΕΕ που είχαν λάβει.
«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εχεμύθεια των συνεχιζόμενων και των ενδεχόμενων επακόλουθων ερευνών και των επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών», όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα «New Europe».
«Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα που εμπλέκεται έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας», προσθέτει.

Πηγή: New Europe
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: