Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές έπεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούνται σε ελεύθερη πτώση.
Η Πειραιώς βρέθηκε στα όρια του limit down χάνοντας έως και 29%, η Eurobank ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4%...
Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να μειώσει στις απώλειες κοντά στο 3% με τον Γενικό Δείκτη στις 660 μονάδες και τις μετοχές των τραπεζών να περιορίζουν τις τεράστιες αρχικές απώλειες, με την Eurobank στο -7,9%, την Εθνική στο -3,4% και την Alpha Bank με πτώση 3,28%.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η οικονομία δεν είναι «παράδεισος» όπως η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει και η αβεβαιότητα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Οι φόβοι για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η μεγάλη αναταραχή στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, οι διεθνείς αναταράξεις, κυρίως λόγω της Ιταλίας, η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές (γιατί δεν το ήθελε ο Τσίπρας) και μια προεκλογική τάση τύπου «Αλέξη δώστα όλα», θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού.
H υπόθεση με τις συντάξεις είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αποτελέσει το φιτίλι για πρόωρες εκλογές.
Αν δηλαδή η κυβέρνηση πετύχει να ακυρωθεί ή να ανασταλεί το μέτρο της περικοπής, τότε θα έχει κάθε λόγο να στήσει κάλπες.
Το αφήγημα που χρειάζεται για εκλογές θα το έχει στα χέρια της, ενώ θα είναι ανοικτό και το Μακεδονικό, δεν θα έχει χρεωθεί απολύτως καμιά συμφωνία, αφού αυτή κολλάει στα Σκόπια και η «καυτή πατάτα» θα πέσει στην επόμενη κυβέρνηση.
Το θετικό μήνυμα που έστειλε η Αγκ. Μέρκελ για τις συντάξεις (έστω και με τον αστερίσκο της επίτευξης των στόχων για το πλεόνασμα) δημιουργεί την «μαγιά» που χρειάζεται ο πρωθυπουργός για να στήσει κάλπες.
Παράλληλα, με το γεγονός ότι το ονοματολογικό θα πάει πίσω και δεν θα είναι το «καυτό» θέμα της προεκλογικής περιόδου.
Ετσι, δεν θα απέκλεισε κανείς έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα την ημέρα που θα κλειδώσει μια ευνοϊκή συμφωνία για τις συντάξεις.
Αν αυτό συμβεί σε έκτακτο Eurogroup το Νοέμβριο ή θα πάει για τις αρχές Δεκεμβρίου, τότε όλα είναι πιθανά.
Ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν είναι τόσο καλά, τουλάχιστον όσο θέλει το Μαξίμου να παρουσιάζει. Το χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν αγορές όπως η ελληνική.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν «εξαϋλωθεί» τις τελευταίες ημέρα στο Χρηματιστήριο και συμπαρασύρουν όλη την αγορά. Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε χαμηλό 32 ετών.
Τα ομόλογα «τσιμπάνε» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι πολυπόθητες επενδύσεις που θα αλλάξουν το κλίμα δεν έρχονται, παρά τις «επαφές» Τσίπρα στις ΗΠΑ και τους πανηγυρισμούς για συναντήσεις με διαχειριστές τεράστιων κεφαλαίων.
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι τράπεζες καθώς εκφράζονται ήδη ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκειά τους και για το πόσο μπορούν να πετύχουν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια χωρίς να μειώσουν δραματικά την αξία του χαρτοφυλακίου τους.
Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να «κουρέψουν» σημαντικά τις επισφάλειές τους και για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα γενναίο πρόγραμμα πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων αλλά και ακινήτων σε τιμές πολύ χαμηλές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγγράψουν τη ζημιά στους ισολογισμούς τους και να μειωθεί η κεφαλαιακή τους κατάσταση.
Παράλληλα, με τη μεγάλη πτώση στο ΧΑ, ουσιαστικά εξανεμίζεται η χρηματιστηριακή τους αξία ενισχύοντας τους φόβους ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Κι όλα αυτά προτού ενταθεί η κρίση στην Ιταλία, γεγονός διόλου απίθανο.
Αν χρειαστούν νέα κεφάλαια ο μόνος τρόπος να βρεθούν είναι να δοθούν από το «μαξιλάρι» που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση και είναι της τάξης των 30 δις ευρώ.
Όμως, αν «τραβηχτούν» χρήματα από τις τράπεζες και ταυτόχρονα εφαρμοστεί η μη περικοπή των συντάξεων και οι παροχές που έχουν εξαγγελθεί τότε το «μαξιλάρι» θα εξανεμιστεί.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τον φθηνό δανεισμό των αγορών, κάτι που παραδέχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο υπουργός δήλωσε πως οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες, λόγω της Ιταλίας, της Τουρκίας και των αναδυόμενων αγορών.
Ωστόσο πρόσθεσε, πως υπάρχει σχεδιασμός για έξοδο, ο οποίος διευκολύνεται από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που απέκτησε η χώρα.
«Μας νοιάζει πότε θα βγούμε στις αγορές, αλλά είμαστε σε θέση πια να επιλέξουμε εμείς το χρόνο» είπε, επεσήμανε δε, πως στον σχεδιασμό αυτόν είναι να πληρωθούν πιο νωρίς τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου