Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η «φαρσοκωμωδία» στο Μαξίμου για τα Σκόπια και η «γαλάζια» πίεση στον Καμμένο


Σε βραδυφλέγη βόμβα εξελίσσεται η σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων, η οποία πλέον αγγίζει τα όρια της «φαρσοκωμωδίας». 

Με θέμα αιχμής το Σκοπιανό, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανταλλάσσουν «απειλητικά» βλέμματα, ενίοτε και κουβέντες γεμάτες υπονοούμενα, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν απρόσκοπτα την πολιτική τους συμβίωση. 
Τελευταίο παράδειγμα τα όσα έγιναν το βράδυ του δημοψηφισμάτος στα Σκόπια...
Από την μία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι η διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει κανονικά χωρίς παράλληλα να κρύβει τον «προβληματισμό» του για την μεγάλη αποχή που καταγράφηκε στη διαδικασία.

Από την άλλη κ. Καμμένος, την ίδια ώρα έσπευδε με τουιτ να χαρακτηρίσει άκυρη τη διαδικασία στη γειτονική χώρα, κινούμενος σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.
Όσο λοιπόν και να μην θέλει ο πρωθυπουργός να το παραδεχτεί, αν κάποιος παρατηρήσει προσεχτικά την στρατηγική που ακολουθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, η χώρα οδεύει προς εκλογές. Παρόλαυτα κανένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν πρόκειται να το παραδεχθεί , αφού προτάσσουν την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας από το να ξεκαθαρίσουν δημόσια την στάση τους.

Και κάπου εκεί αρχίζει το «θέατρο του παραλόγου» εντός της κυβέρνησης με τις συνεχείς αντεγκλήσεις και τις απανωτές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταίρων.

Από την μία οι κύριοι Σκουρλέτης και Παππάς αφήνουν αιχμές για τον Πάνο Καμμένο και από την άλλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να υπερασπίζεται τον υπουργό Άμυνας. Μπορούν να γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα; Η απάντηση είναι πως ναι και μάλιστα σε καθημερινή πλέον βάση.
Το παραπάνω σκεπτικό κυριαρχεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει να ασκεί πίεση προς τον Πάνο Καμμένο, καθώς χαρακτηρίζει τη στάση του τουλάχιστον αντιφατική.
« Αν ο κ. Καμμένος δε θέλει να προχωρήσει η συμφωνία, η λύση είναι μία: Να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση εδώ και τώρα. Να εμποδίσει την επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων την οποία φαίνεται να ενθαρρύνει όχι μόνον ο κ. Ζάεφ αλλά και ο κ. Τσίπρας μέσω του κ. Κοτζιά, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν δεν άρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος, απλά θα επιβεβαιώσει ότι η τάχα διαφωνία του με τον κ. Τσίπρα είναι προσυμφωνημένη για τα μάτια του κόσμου» τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει το επόμενο διάστημα να βάζει στο στοχαστρό του τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. 
Εκτός από τη διαχείριση στο Σκοπιανό στην ΝΔ θεωρούν ότι ο κ. Καμμένος θα πρέπει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις και για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στη διαχείριση του προσφυγικού. Το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με την συνολική στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει εκ νέου ερωτήματα προς την πλευρά του Μαξίμου για το προσφυγικό κατά την επίσκεψή του στην Σάμο, το πρωί της Τρίτης. Μία επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί αρχικά για την προηγούμενη εβδομάδα όπως είχε δημοσιεύσει το liberal.gr, αλλά εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: