Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ερωτηματικά για το θάνατο του 35χρονο ομογενή - Προβληματισμός από την αντίδραση των Τιράνων

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το θάνατο του 35χρονου ομογενή Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες Αλβανίας, γεγονός που προβληματίζει τις ελληνικές αρχές.
Σημειώνεται πως αρχικά ο 35χρονος φερόταν, σύμφωνα με ΜΜΕ της περιοχής, να ύψωσε την ελληνική σημαία στο χωριό και στη συνέχεια να πυροβόλησε στον αέρα. Μάλιστα εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία επιχείρησαν να...
δώσουν την εντύπωση ότι υπήρχαν και άλλα κίνητρα για το επεισόδιο και ότι ο συγκεκριμένος ομογενής ήρθε σε αντιπαράθεση με την αστυνομία επειδή σήκωσε την ελληνική σημαία στο χωριό, την οποία, σύμφωνα με την ίδια «εκδοχή», κατέβασε η αλβανική αστυνομία.
Ωστόσο, η αλβανική αστυνομία προέβαλε ως αιτία για τον θάνατο του 35χρονου από πυρά των ειδικών δυνάμεων, τον ισχυρισμό ότι το θύμα πυροβολούσε τους άνδρες της αστυνομίας επί μισή ώρα και παρά τις προειδοποιήσεις τους να παραδοθεί δεν υπάκουε.
Πάντως, σύμφωνα με συγχωριανούς του, ο ομογενής αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό και χωρίς αφορμή το πρωί άρχισε τους πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ κατόπιν στράφηκε και εναντίον των αστυνομικών που έσπευσαν στην περιοχή.
Από την πλευρά της δε πολιτική οργάνωση «Ομόνοια», που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, κατηγορεί ευθέως την αλβανική αστυνομία για μη τήρηση των «κανόνων ακινητοποίησης», που οδήγησε στον θάνατο του 35χρονου, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «εκτέλεση».
Επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ομόνοια», με αφορμή το περιστατικό αναφέρεται σε «ψυχολογικό κλίμα βίας» από την αλβανική κυβέρνηση κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενώ κατηγορεί τοπικά ΜΜΕ για έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, για το περιστατικό, ο οποίος έκανε λόγο για «εξτρεμιστή», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή». 
Την ίδια στιγμή, αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «απογοήτευσή του» για την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που «όχι μόνο δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο στις δυνάμεις ασφαλείας μας, αλλά μιλά για απαράδεκτη απώλεια της ζωής». 
Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Αθήνας, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως αναμένει την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κ. Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας. 
Παράλληλα, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτήριζε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Επίσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

2 σχόλια:

Μιχαήλ είπε...

Δηλαδή, ο άνθρωπος ήταν τρελός, κατά τον ανώνυμο συντάκτη.

Μιχαήλ είπε...

Αν δείτε τώρα το προτότυπο, η φράση για τα ψυχολογικά προβλήματα έχει διαγραφεί. Πόσο αξιόπιστος είναι άραγε αυτός που το συνέταξε;