Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Το «φρένο» του Κώστα Καραμανλή στους δήθεν... «Καραμανλικούς»

Δεν ήταν μία καθόλου... τυχαία παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή. 
Μπορεί να πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας, όμως ο ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού και τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ δεν επέλεξε αναίτια να παραχωρήσει συνέντευξη, μερικά 24ωρα μετά από τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα.
Όπως εγκαίρως σημείωσε...

το liberal.gr, η ενόχληση των «λεγόμενων» «Καραμανλικών» είναι μεγάλη κυρίως από το γεγονός ότι οι αρχές, οι ιδέες και το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή χρησιμοποιούνται από στελέχη που θέλουν να δημιουργήσουν «θέμα» στην ηγεσία της ΝΔ, δίνοντας την εντύπωση ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής παραχώρησε συνέντευξη στον Αθήνα 984, «κόβοντας το βήχα» σε όλους όσοι σκέφτονται δήθεν «Καραμανλικά», με στόχο τη δημιουργία εσωκομματικών προβλημάτων στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το παρακάτω απόσπασμα της συνέντευξης είναι ενδεικτικό:
 
«Είναι ίσως η μόνη περίοδος στην ιστορία της ΝΔ, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν υπάρχουν προβλήματα και διαφορετικές γραμμές εντός της ΝΔ» σημείωσε ο κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζοντας με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ότι “διαφορετικές λογικές” εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν. Με τη φράση αυτή ο τομεάρχης διέλυσε  σενάρια πριν καν αυτά αναπτυχθούν περί δήθεν «εκκολαπτόμενων» διαφωνούντων, που εξαιτίας της δήθεν «καραμανλικής» τους προέλευσης θα έβγαιναν απέναντι σε επιλογές της ηγεσίας.

Με άλλα λόγια ο Κώστας Καραμανλής με  κομψό τρόπο «άδειασε» την όποια  επιχειρηματολογία αναπτύσσεται κατά καιρούς από ορισμένους “κύκλους” ότι οι λεγόμενοι «Καραμανλικοί» κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος και διατυπώνουν ενστάσεις  για την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το να «βγαίνει δημοσίως» ο κ. Καραμανλής, με τον μετριοπαθή και ψύχραιμο  λόγο του  και να «καίει» τα σχετικά σενάρια  αποτελεί μία κίνηση που χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης. 

«Η διαγραφή της κυρίας Παπακώστα  μπορεί να έχει λυπήσει πολλά στελέχη ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος. Έχουμε μία αντιπολίτευση με σαφέστατο δημοσκοπικό προβάδισμα και χωρίς τη λογική της δομικής αντιπολίτευσης. Εμείς περνάμε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στο εσωτερικό μας. Το πρόβλημα το έχει στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ, με την “αριστερή” αντιπολίτευση που κάνει ο Νίκος Φίλης» ήταν το σχόλιο Καραμανλή για τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία εμμέσως πλην σαφώς αυτοπροσδιορίστηκε ως «Καραμανλική».

Η συνέντευξη του τομεάρχη Υποδομών έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για την ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσκοπικά διατηρεί ισχυρό προβάδισμα και επιζητά να κινηθεί εκτός των στενών κομματικών ορίων, αναζητώντας ευρύτερες συνεργασίες.

Στην Πειραιώς πάντως επικεντρώνονται στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, τα οποία θα συζητηθούν εκτενώς στο 3ο προσυνέδριο στα Γιάννενα και θα αποτελέσουν βασικό άξονας του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

«Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής λειτουργεί, δυστυχώς, σήμερα ως πρόσχημα για την οικοδόμηση ενός νέου πελατειακού Κράτους από την κυβέρνηση» είναι το βασικό συμπέρασμα που έχει βγάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο σημειώνει ότι  «παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από την Κυβέρνηση Σαμαρά, με την εισαγωγή  του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την ιατροφαρμακευτική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων, τα προβλήματα σήμερα έχουν γιγαντωθεί». Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, αφού υφάρπαξε την ψήφο των συμπολιτών μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, αδιαφόρησε πλήρως για αυτούς, οδηγώντας ακόμη περισσότερους στη φτώχεια” καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο επιζητούν να αποδείξουν ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν αποτελεί μονοπώλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Προσυνέδριο της Τετάρτης θα εξελιχθεί σε τρεις ενότητες:
- Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που το έχουν ανάγκη.
- Οι σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για όλους.
- H επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση.
Ανάμεσα στους ομιλητές μεταξύ των άλλων θα είναι ο Πάνος Τσακλόγου, πρώην πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος και  οι τομεάρχες Υγείας Βασίλης Οικονόμου και Κοινωνικής Ασφάλισης Μάριος Σαλμάς, καθώς και στελέχη που ασχολούνται με τις κοινωνικές πολιτικές. 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: