Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Χάος από τον χιονιά σε όλη τη χώρα – Κυκλοφοριακά προβλήματα, ακυρώσεις πτήσεων

Φωτογραφίες: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗΣε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Εβρος και η Αν. Μακεδονία 

- Τελείωσε το αλάτι
Στο έλεος του χιονιά η Ορεστιάδα
Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον βόρειο Εβρο
Πολλά προβλήματα στο Βόλο -Χωρίς νερό πολλές περιοχές
Εγκλωβισμένοι χιλιάδες οδηγοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Μπουτάρης: Εχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες
Ακυρώσεις πτήσεων και ταλαιπωρία στα αεροδρόμια για επιβάτες
Πού χρειάζονται αλυσίδες...
Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία με την ονομασία «Αριάδνη» που πλήττει ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Η ανατολική Μακεδονία και ο Εβρος κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το βράδυ της Τρίτης ενώ πολλοί νομοί αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα στην κυκλοφορία. Στο έλεος του χιονιά είναι η Ορεστιάδα με πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα ενώ ιδιαίτερα προβλήματα και έλλειψη νερού αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του Βόλου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε Σέρρες, Κιλκίς, Χαλκιδική
Απαγορεύεται προσωρινά, με απόφαση των αστυνομικών διευθύνσεων, η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε σημεία του οδικού δικτύου σε Σέρρες, Κιλκίς και Χαλκιδική, για να αποφευχθούν τροχαία ατυχήματα λόγω χιονόπτωσης ή παγετού.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, η απαγόρευση ισχύει στην εθνική oδό Μεσοράχης-Αμφίπολης καθ’ όλο το μήκος αυτής, από τη διασταύρωση της με την Εθνική Οδό Σερρών- Δράμας μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα στην επαρχιακή Οδό Δράμας-Αμφίπολης, από το 25ο χιλιόμετρο έως τον Κόμβο Παλιοκώμης, στην επαρχιακή οδό Σερρών- Καβάλας από το 38ο χιλιόμετρο έως τα όρια με Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και στην επαρχιακή οδό Κιλκίς-Γέφυρα Στρυμόνα από την διασταύρωση Καστανούσας έως τη Διασταύρωση Πετριτσίου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η απαγόρευση ισχύει στην Π.Α.Θ.Ε. από τον συνοριακό σταθμό Ευζώνων έως τα όρια νομού Θεσσαλονίκης και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Νέου Πετριτσίου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η απαγόρευση ισχύει στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, από τον κόμβο Λακκώματος έως τον κόμβο Νέων Μουδανιών, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, από τη διασταύρωση Αγίου Προδρόμου έως τον Πολύγυρο, στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού από το 31ο χιλιόμετρο έως το 116ο χιλιόμετρο, στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο κύκλωμα Κασσανδρείας από κόμβο Μουδανιών, στην επαρχιακή οδό Νέων Μουδανιών-Σιθωνίας, στην επαρχιακή οδό Σταυρού - Ολυμπιάδας, στην επαρχιακή οδό Ολυμπιάδας-Στρατωνίου, στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου-Ιερισσού (μέσω Βραστάμων-Πλανών-Γοματίου) και στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου-Γερακινής.
Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στον βόρειο Εβρο
Λόγω των έντονων και συνεχών χιονοπτώσεων, της χιονοθύελλας και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, που επικρατούν στον βόρειο Έβρο, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Ορεστιάδας, Πασχάλη Συριτούδη, απαγορεύεται από απόψε η κίνηση των οχημάτων στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας καθώς και η έξοδος όλων των οχημάτων, από το συνοριακό σημείο Κυπρίνου.
Χάος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκληθηκε χάος νωρίτερα, καθώς χιλιάδες οδηγοί ακινητοποιήθηκαν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, λόγω του χιονιά.
Στη Νέα Εγνατία στο ύψος της Βούλγαρη, δεν εκινείτο κανένα όχημα ενώ σημειωτόν διεξάγονταν η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στον περιφερειακό.
Μπουτάρης: Εχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες
Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση με τον χιονιά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
"Έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν. τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι πέτρωσε. Έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε", ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας πως φορτηγά του δήμου ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, εργαζόμενοι με κομπρεσέρ σπάνε τον πάγο και εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.
Τέτοιες θερμοκρασίες, έχουμε να δούμε 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη", σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΘ "να βάλει αλυσίδες στα λεωφορεία", στον Εμπορικό Σύλλογο "να μην ανοίξει τα καταστήματα αύριο", στους καταστηματάρχες "να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά τους" και στους πολίτες "να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα για άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη".
Αργα το βράδυ της Τρίτης «ξεμπλόκαραν» οι δύο από τις έξι μεγάλες αλατιέρες -είχε παγώσει το αλάτι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών- και άρχισαν τα δρομολόγια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για τον τομέα της πολιτικής προστασίας, Θανάση Ψαρρά «δύο μεγάλες αλατιέρες ξεμπλόκαραν και σε συνδυασμό με τις δύο μικρές και τα οχτώ φορτηγά, που έχουν ήδη βγει στην πόλη, θα εργάζονται όλο το βράδυ. Το γεγονός ότι δεν παρατηρείται κίνηση με αυτοκίνητα στους δρόμους μας διευκολύνει. Θα ρίξουμε αλάτι σε όλες τις κεντρικές οδούς και πιστεύω ότι το πρωί δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία».
Εξάλλου, συνεργείο 40 ατόμων θα μεταφέρει σακούλες με αλάτι σε περιοχές όπου εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα από τα χιόνια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους δημότες που επιθυμούν να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια τους να προμηθευτούν αλάτι από τα 50 ειδικά καλάθια που έχουν τοποθετηθεί διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη.
Ολο το βράδυ θα βρίσκονται επί ποδός συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου με αλατιέρες, φορτηγά και φτυάρια να ρίχνουν αλάτι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα από την έντονη χιονόπτωση.
Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης
Πολλά είναι τα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης. Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.
Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων που υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους, στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στην εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 12ο χλμ μέχρι τον κόμβο Κερδυλλίων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, από τον κόμβο Λαχαναγοράς, προς την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης.
Η κυκλοφορία των διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας (από το 70ο έως 92ο χλμ), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών (ύψος Σοφούλας), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου και στην Εγνατία Οδό (από Κόμβο Ασπροβάλτας μέχρι Κόμβο Κερδυλλίων).
Ακόμη, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας, στο οδικό δίκτυο Πανοράματος και Ωραιοκάστρου (πλην κεντρικών οδών), στις δημοτικές Κοινότητες Ασβεστοχωρίου και Χορτιάτη, στην επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου άνωθεν Περιφερειακής Οδού, στο δίκτυο δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού (πλην κεντρικών οδών), στο δίκτυο δήμων Χαλκηδόνας και Δέλτα (πλην κεντρικών οδών), στο δίκτυο δήμου Βόλβης και στην επαρχιακή Οδό Σταυρού - Ολυμπιάδος.
Μεγάλη ταλαιπωρία στα αεροδρόμια
Εκτός από κυκλοφοριακά προβλήματα και αποκλεισμούς κατοίκων, προκλήθηκε χάος και στις πτήσεις, αφού αρκετά αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια προορισμού τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς τον ΔΑΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), μέχρι αργά το μεσημέρι οι πτήσεις Eurowings από Ντίσελντορφ για Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" . Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκαν τελικά η πτήση της Transavia από 'Αμστερνταμ, η πτήση της Germanwings από Στουτγκάρδη καθώς και δυο πτήσεις της Aegean από Λάρνακα και Μόναχο. Επίσης ακυρώθηκαν οι πτήσεις της Ryanair από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και σε περιφερειακά αεροδρόμια με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις προς αυτά να ακυρωθούν. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της ΟΑ από Αθήνα προς Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία, Μυτιλήνη και της Aegean από Αθήνα προς Σμύρνη.
Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν τους επιβάτες προς τους προορισμούς τους με επόμενες πτήσεις, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής τους, έως ότου αναχωρήσουν.
Θεσσαλονίκη: Θα κυκλοφορήσουν μόνο τα 130 από τα 480 λεωφορεία του ΟΑΣΘ  

Νέα ταλαιπωρία αναμένει και αύριο το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω της κακοκαιρίας θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα κυκλοφορήσουν μόνο 130 από τα 480 με 500 αστικά λεωφορεία. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι για τα λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν έχει ληφθεί μέριμνα για να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο υδραυλικό σύστημα στις πόρτες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Από το μεσημέρι τα αστικά λεωφορεία δεν εξυπηρετούν την Ευαγγελίστρια, τον Άγιο Αντώνιο, την Αγία Τριάδα, την Περιστερά και την Μηχανιώνα. Με προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, γίνεται η κίνηση των αστικών λεωφορείων προς και από Καλαμαριά, Κηφισιά, Άνω Πόλη, Κρυονέρι, Πολίχνη και Συκιές. Ο κ. Στεφανίδης, τόνισε επίσης, ότι πολλά λεωφορεία εγκλωβίστηκαν γιατί οι δήμοι δεν έριξαν αλάτι στους δρόμους. Στις λεωφορειακές γραμμές, πάντως, που εξυπηρετούνται τα τελευταία δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν για σήμερα κανονικά.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Εβρος
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης  ο Εβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.).
Νυχθημερόν τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό), ενώ στη διάρκεια της ημέρας στις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός. Η χιονοθύελλα που επικρατεί σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και οι συνεχιζόμενες έντονες χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του αποχιονισμού, για τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει προχωρήσει στη μίσθωση σημαντικού αριθμού μηχανημάτων μετά των χειριστών τους.

Λόγω της έντασης και της διάρκειας των καιρικών φαινομένων και παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους, σε ένα νομό που οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι προϋπολογισμένες ποσότητες αλατιού έχουν εξαντληθεί, με τις ανάγκες νέου ανεφοδιασμού σε συνδυασμό και με την ενοικίαση των μηχανημάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «…Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική...Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Μακεδονία    
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστου Μέτιου οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι κατά τόπους δήμαρχοι των περιοχών.
Η μεγάλης έντασης χιονόπτωση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ λόγω της μορφολογίας της πόλης περισσότεροι από το μισό πληθυσμό είναι αποκλεισμένοι από το μεσημέρι. Η έλλειψη αλατιού καθήλωσε όλα τα συνεργεία του δήμου Καβάλας και μόλις πριν μια ώρα μετά την προμήθεια αλατιού από την αντιπεριφέρεια ξεκίνησαν οι προσπάθειες διάνοιξης των βασικών οδικών αρτηριών και ρίψης αλατιού, ώστε να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος που οδηγεί προς το Γενικό Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.
Στην Περιφερική Ενότητα Δράμας υπήρχε επάρκεια αλατιού, αλλά η ισχυρή χιονόπτωση κατέστησε σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί συνεχώς ανοιχτό εθνικό οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιτπώσεις το χιόνι μέσα στο κέντρο της πόλης έχει ξεπεράσει τους τριάντα πόντους.
Το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκίνητων.
Από το μεσημέρι δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας, ενώ κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς δεν ήταν δυνατόν ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός της πίστας.
Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Μακεδονία
Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, στο νομό Ημαθίας, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 76ο χιλιόμετρο έως το 98ο χιλιόμετρο και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας - Σελίου, από το 4ο έως το 26ο χιλιόμετρο, Νάουσας - Σελίου από το 3ο έως το 17Ο χιλιόμετρο, Βέροιας - Δασκίου, από το 2ο έως το 43ο χιλιόμετρο, Βέροιας - Κωστοχωρίου, από το 2ο έως το 19ο χιλιόμετρο, Νάουσας - 3-5 Πηγαδίων, από το 3ο έως το 17ο χιλιόμετρο και Νάουσας - Ροδοχωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο μέχρι το 14ο χιλιόμετρο. Στην Εγνατία οδό η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.
  • Στο νομό Πέλλας, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, σε όλο το επαρχιακό και στο δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας.
  • Στο νομό Χαλκιδικής, στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από το 32ο έως το 64ο χιλιόμετρο, Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από το 32ο έως το 95 χιλιόμετρο (μέσω Αρναίας), στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη και Παλαιόκαστρου) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανού, Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς, Μ. Παναγιάς – Πλανών, Πολυγύρου - Ιερισσού (μέσω Πλανών), Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Νέων Μουδανιών - Σιθωνίας, από τη διασταύρωση Ορμύλιας σε όλο το Κύκλωμα Σιθωνίας, Νέων Μουδανιών - Παλιουρίου, από τον Κόμβο Μουδανίων σε όλο το Κύκλωμα Κασσάνδρας, Βάβδου - Σημάντρων έως το 1ο χιλιόμετρο, στη δημοτική αγροτική οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους.
  • Στο νομό Κιλκίς, στους επαρχιακούς δρόμους Κιλκίς – Κεντρικού, Κιλκίς – Ποντοκερασιάς, Κιλκίς – Ισώματος (από δημοτικό διαμέρισμα Επτάλοφου έως δημοτικό διαμέρισμα Ριζανών), Γρίβας - Καστανερής - Λιβαδίων, Γουμένισσας – Κάρπης, Γουμένισσας - Πεντάλοφου – Ομαλού και Αξιούπολης – Σκρά (διασταύρωση Πηγής).
  • Στο νομό Σερρών, στις εθνικές οδούς Σερρών - Δράμας, από το 22ο έως το 54ο χιλιόμετρο, Δράμας - Αμφίπολης, από το 25ο χιλιόμετρο έως τον Κόμβο Αμφίπολης, Σερρών - Καβάλας, από το 38ο χιλιόμετρο, Κιλκίς - Γέφυρα Στρυμόνα από το 39ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Καστανούσας) έως το 72ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Πετριτσίου), Σερρών - Αμφίπολης (από διασταύρωση Μεσοράχης έως Αμφίπολη). Σημειώνεται, ότι στις παραπάνω εθνικές οδούς δεν επιτρέπεται η κίνηση για τα φορτηγά μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.
  • Στο νομό Πιερίας, στην εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας, από 23ο χιλιόμετρο (Φωτεινά) έως το 42ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Βρύας - Ελατοχωρίου από 13ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, από Μοσχοπόταμο προς Ελατοχώρι και στην παλιά εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, από το 66ο χιλιόμετρο έως τον Κολινδρό.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Εβρος  
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε απόψε ο Εβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.).

Νυχθημερόν τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό), ενώ στη διάρκεια της ημέρας στις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός. Η χιονοθύελλα που επικρατεί σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και οι συνεχιζόμενες έντονες χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του αποχιονισμού, για τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει προχωρήσει στη μίσθωση σημαντικού αριθμού μηχανημάτων μετά των χειριστών τους.

Λόγω της έντασης και της διάρκειας των καιρικών φαινομένων και παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους, σε ένα νομό που οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι προϋπολογισμένες ποσότητες αλατιού έχουν εξαντληθεί, με τις ανάγκες νέου ανεφοδιασμού σε συνδυασμό και με την ενοικίαση των μηχανημάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «…Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική...Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.
Χωρίς νερό στο Βόλο
Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Βόλος από τη σφοδρή κακοκαιρία που συνοδεύεται από έντονες χιονοπτώσεις.
Το ύψος του χιονιού ακόμα και στην παραλία του Βόλου ξεπέρασε τα 10 εκατοστά, ενώ στον περιφερειακό και τα προάστια προς τον Άνω Βόλο το χιόνι έχει φθάσει τα 40 εκατοστά και η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, αφού επικρατεί παγετός.
Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, ενώ αλατιέρες και υδροφόρες του δήμου Βόλου ρίχνουν στους δρόμους τόνους αλατιού και θαλασσινού νερού για να ξεπαγώσουν τα οδοστρώματα.
Σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αλλά τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες, αφού επικρατεί παγετός.
Πολύ σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση αντιμετωπίζει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αφού υπάρχουν πολύωρες διακοπές στην παροχή νερού εξ' αιτίας υπερκατανάλωσης και μεγάλων ζημιών από σπασίματα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ.
Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση και να πολλαπλασιαστούν τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, καθώς αναμένεται νέα σφοδρή χιονόπτωση.
Τα προβλήματα στην Πελοπόννησο
Προβλήματα εστιάζονται κυρίως στα ορεινά οδικά δίκτυα της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Λακωνίας, όπου σε αρκετά σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ παράλληλα γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού.
Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου. «Eχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ανοικτό όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και να μην έχουμε κανέναν αποκλεισμό», στμπλήρωσε.
Επίσης, ανέφερε ότι όλος ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν.
Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αργολίδα, με σκοπό να γίνει μία πρώτη ενημέρωση για τα προβλήματα που ενδεχομένως έχει προκαλέσει ο παγετός, κυρίως στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, όσον αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων στην Πελοπόννησο
Στην Αρκαδία η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:
  • Από την Τρίπολη έως το 45ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας.
  • Από το 38ο έως το 56ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Άργους-Τρίπολης.
  • Από το 124ο έως το 134ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης-Πάτρας.
  • Από το 45ο έως το 54ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης-Λεβιδίου-Νεμέας.
Στην Κορινθία, η κίνηση διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:
  • Από το 7ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Κιάτου-Γκούρας.
  • Από το 12ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου-Τρικάλων.
  • Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων-Καρυάς.
  • Από το 3ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου-Γκούρας.
  • Από το 3ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Λυγιάς-Πύργου.
  • Από το 3ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Λουτρού-Βρυσούλων.
  • Από το 3ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Καλλιθέας-Ελληνικού.
  • Από το 11ο έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Λυκουριάς.
  • Από το 7ο έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Δερβενίου.
  • Από το 1ο έως το 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεμέας-Δάφνης-Καστρακίου-Μποζικών-Τιτάνης.
  • Από το 1ο έως το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεμέας-Κουτσίου-Στιμάγκας.
  • Από το 1ο έως το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γαλατά-Πλατανίου.
  • Από το 1ο έως το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γαλατά-Ψαρίου.
  • Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Κρηνών-Ταρσινών-Ελληνοχωρίου-Στιμάγκας.
  • Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Βοχαϊκού-Σουληναρίου-Νεμέας.
  • Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής Περαχώρας-Πισίων-Σχίνου.
Στη Λακωνία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:
  • Από το 41ο έως το 45ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης.
  • Από το 15ο έως το 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης-Ρειχέας.
  • Από το 10ο έως το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής.
  • Από το 0,5 έως το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κρεμαστής-Λαμπόκαμπου-Χάρακα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Χάρακα-Κυπαρισσίου.
Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis/Sooc
Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Πελοπόννησο
Στην απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου προχώρησε η Αστυνομία, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.
Ειδικότερα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων που τέθηκε σε ισχύ από τις 5:00 το απόγευμα, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
  • Το οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Κορίνθου- Πατρών, από το 82,8ο χιλιόμετρο έως 159,63ο χιλιόμετρο.
  • Το παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο Κορίνθου- Πατρών, από το 1ο χιλιόμετρο έως το 56ο χιλιόμετρο.
  • Το εθνικό οδικό δίκτυο Ισθμού-Επιδαύρου, από το 11ο χιλιόμετρο (Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας) έως το 34ο χιλιόμετρο (Σελόντα Κορινθίας).
  • Το εθνικό οδικό δίκτυο Άργους-Κορίνθου από 7ο χιλιόμετρο (Σολωμός Κορινθίας) έως το 32ο χιλιόμετρο (Δερβενάκια Κορινθίας).#
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 8:00 αύριο το πρωί.
Πού επιχειρεί η Πολιτική Προστασία
Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα.
Συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και έμψυχο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Ελληνικού Στρατού με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φορέα καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Αλόννησο και στην Εύβοια, να ανοίξουν οι οδικοί άξονες προς αποκλεισμένα χωριά και οικισμούς, να παραμείνουν ανοιχτοί κύριοι οδικοί άξονες, καθώς και να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η κανονικότητα στις πληγείσες, από την κακοκαιρία, περιοχές.
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών:
  •  Στην Αλόννησο επιχειρεί ένα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ και δύο συνεργεία εργολάβου.
  • Με επόμενο δρομολόγιο θα συνδράμουν τις προσπάθειες δύο ακόμη συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με καλαθοφόρο όχημα και ένα φορτηγό με το ειδικού τύπου όχημα χιονιού (snow truck) με χειριστή, για την αποκατάσταση των βλαβών στα χωριά Μηλιά, Καλαμάκια, Στενή Βάλλα Αγ. Δημήτριο και Γέρακα, παράλληλα με τη διάνοιξη των οδικών αξόνων.
- Στην Κύμη επιχειρούν τέσσερα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με τη συνδρομή ειδικού τύπου οχήματος χιονιού (snow truck) με χειριστή και ένα πλήρες συνεργείο εργολάβου εννέα (9) ατόμων. Εκτός των προαναφερομένων συνεργείων απασχολούνται για τον συντονισμό και τέσσερα στελέχη των Περιοχών Βόλου και Αλιβερίου που ανήκουν η Αλόννησος και η Κύμη αντίστοιχα.
Επίσης, επιπλέον συνεργεία είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί ώστε να μεταβούν επιτόπου.
 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στον Δήμο Αλοννήσου και προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επιχειρεί με 6 μηχανήματα, συμμετέχουν στη συνολική προσπάθεια συνδρομής των κατοίκων:
  • Πυροσβεστικό Σώμα: 23 πυροσβέστες και 5 πυροσβεστικά οχήματα 4χ4
  • Ελληνική Αστυνομία: 3 Αστυνομικοί με 1 όχημα, από τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό
  • Ελληνικός Στρατός: 1 όχημα μεταφοράς προσωπικού και 2 ειδικευμένοι χειριστές με αλυσοπρίονα
Αντίστοιχα, στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου, όπου χρησιμοποιούνται 40 οχήματα και μηχανήματα, με 40 άτομα, ενεργούν παράλληλα:
  • Πυροσβεστικό Σώμα: 10 πυροσβέστες, 4 πυροσβεστικά οχήματα 4χ4, 1 ερπυστριοφόρο και 1 ειδικό όχημα
  • Ελληνική Αστυνομία: 13 Αστυνομικοί με 3 οχήματα. Παράλληλα, στον δρόμο του Αλιβερίου προς Κύμη έχουν τοποθετηθεί 12 άτομα σε βάρδιες των 4, για ρύθμιση της κυκλοφορίας και εντοπισμό προβλημάτων όλο το 24ωρο
  • Ελληνικός Στρατός: 3 μπουλντόζες και ένα εκχιονιστικό μηχάνημα.
«Η πρωτόγνωρη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων σε ορισμένα περιοχές, δοκίμασε τα όρια του μηχανισμού και των ανθρώπων που δίνουν την μάχη στην «πρώτη γραμμή». Ωστόσο, η προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού όλων των υπηρεσιών και των φορέων που έχουν εμπλακεί, έχει αναχθεί σε έναν εξαιρετικό θετικό παράγοντα των προσπαθειών που καταβάλλονται», καταλήγει η ανακοίνωση.
Παραλία Θεσσαλονίκης
Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία
Δείτε αναλυτικά εδώ πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε όλη τη χώρα.
Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο δήμο Αθηναίων, εκτός από πέντε σχολικές μονάδες σε τρία συγκροτήματα, λόγω ειδικών προβλημάτων. Πρόκεται για τα δημοτικά σχολεία: 14ο, 120ο και 38ο, καθώς και το 24ο Γυμνάσιο και το 24ο Λύκειο.
Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι αύριο Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και για την προστασία των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου.
Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν στο νησί της Ικαρίας οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ραχών και στο νησί της Σάμου οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου.
Ανοίγουν αύριο τα περισσότερα σχολεία στο δήμο Ρεθύμνης μετά την υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες και που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων.
Από αύριο, οι παρατεταμένες διακοπές των εορτών τελειώνουν και θα ξαναχτυπήσει κανονικά το κουδούνι στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Ρεθύμνου, πλην των σχολείων Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ρουσοσπιτίου, Αρμένων Γωνιάς και Αργυρούπολης καθώς και τα Νηπιαγωγεία Κυριάνας και Γάλλου.
Οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017, λόγω επικινδυνότητας εξαιτίας παγετού, σύμφωνα με απόφαση του τμήματος Παιδείας του δήμου Ρεθύμνης και σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Προγράμματος «Καλλικράτης».
Προβλήματα στην Κρήτη
Στο μεταξύ οι χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά του Ρεθύμνου, και συγκεκριμένα σε Ψηλορείτη και Ανώγεια, που έφτασαν ακόμα και τους μείον 6 βαθμούς Κελσίου, έχει δημιουργήσει μεγάλα τμήματα παγετού στις οδικές αρτηρίες με αποτέλεσμα η επικινδυνότητα να είναι αυξημένη.
Η δημοτική αρχή της περιοχής συνεχίζει έως και αυτή την ώρα αφενός να προσπαθεί να εξασφαλίσει τον καθαρισμό όλων των δρόμων από το χιόνι για την εύκολη κίνηση των πολιτών και αφετέρου να διατηρήσει το επαρχιακό δίκτυο που οδηγεί στα ορεινά και τα ποιμνιοστάσια προσβάσιμο από τους κτηνοτρόφους.
Το ζήτημα που απασχολεί τα 24ωρα αυτά κυρίως τους αγρότες είναι το μέγεθος των καταστροφών που έχουν υποστεί οι ελαιώνες τους, μέγεθος συνολικώς ζημιών που θα αναδειχθεί όταν οι καλλιεργητές μπορέσουν να προσεγγίσουν τις εκτάσεις τους (πράγμα δύσκολο για τους περισσότερους έως και σήμερα λόγω του χιονιού και της δυσχερούς μετακίνησης τους μέσα στους ελαιώνες).
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: