Ο χιονιάς έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα σ΄ όλη την Ελλάδα.
Ασυνήθιστοι σε τέτοιες καιρικές συνθήκες πιαστήκαμε απροετοίμαστοι σε κάποιες περιπτώσεις. Και το κράτος ,αλλά κι εμείς οι πολίτες που παρά τις προειδοποιήσεις βγήκαμε στους δρόμους χωρίς καν αλυσίδες για τα αυτοκίνητά μας...
Υπάρχει όμως μια περιοχή της Ελλάδας που βρίσκεται πάρα πολύ συχνά αντιμέτωπη με τέτοιες καιρικές συνθήκες. Είναι το Κάτω Νευροκόπι που κάποιοι το λένε “Σιβηρία της Ελλάδας”!
Δήμαρχος είναι ένας στρατηγός, ο Βασίλης Γιαννόπουλος ο οποίος στην καριέρα του υπηρέτησε ως Διευθυντής Ανάλυσης Πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), ως Διοικητής Μηχανικού στην Κύπρο και στα Νησιά του Αιγαίου και ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών του Γ.Ε.ΕΘ.Α. με τον βαθμό του Υποστράτηγου, θέση την οποία κατείχε ως το 2002. Ως Αντισυνταγματάρχης βραβεύτηκε για το έργο του στην Τουρκία (1987-1991), ως Αντιστράτηγος (2002-2005) τοποθετήθηκε επικεφαλής του Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του Γ.Ε.ΕΘ.Α., και είχε την ευθύνη Σχεδίασης-Οργάνωσης και Εκτέλεσης των επιχειρήσεων ασφαλείας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (2004) για τις ένοπλες δυνάμεις.
Γιατί το Κάτω Νευροκόπι έχει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες; Ο Γιώργος Μουρουζίδης μας εξηγεί:
Το αποκαλούν “Σιβηρία της Ελλάδας ”, αφού τον χειμώνα η θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας πέφτει έως και 30 βαθμούς υπό το μηδέν!
Το φαινόμενο αποδίδεται στους ορεινούς όγκους του Φαλακρού και του Μενοίκιου όρους που φράσουν το λεκανοπέδιο από το Νότο εμποδίζοντας την προσέγγιση θερμών ανέμων της θάλασσας, σε αντίθεση με την ανοικτή κοιλάδα του Νέστου ποταμού από τον Βορρά που φέρνει ψυχρό αέρα.
Οι συνθήκες ψυγείου και απομόνωσης της περιοχής από την υπόλοιπη Ελλάδα, επιτείνουν την οικονομική δυσπραγία και την εγκατάλειψη !
Οι αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα, αλλά και το σύνολο των καθημερινών αναγκών αντιμετωπίζονται με δυσκολία και οι κάτοικοι σπεύδουν δυστυχώς να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες τιμές της γειτονικής χώρας.
Ίσως μια μελέτη του πανεπιστημίου Μακεδονίας για την εκροή συναλλάγματος εξαιτίας και της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, να αναδείκνυε την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην περιοχή του Νευροκοπίου, προκειμένου και η εξαγωγή συναλλάγματος να περιοριστεί, και η τοπική αγορά να ενισχυθεί, αλλά και η αγροτική παραγωγική διαδικασία να υποστηριχθεί !!!
Η πρόταση δεν είναι ανταγωνιστική των νησιών που έχουν μειωμένο ΦΠΑ, αλλά συμπληρωματική της λογικής που επιβάλει στην Ελλάδα της κρίσης, την προστασία της ρευστότητας και των φορολογικών εσόδων του κράτους, παράλληλα με την τόνωση της οικονομίας πληττόμενων περιοχών.
Το θέμα αυτό αφορά ενδεχομένως και όλους τους Δήμους που βρίσκονται κοντά σε τελωνεία και συνοριακές διαβάσεις και ίσως πρέπει να ειδωθεί συνολικά. Ο χειμώνας όμως στο Νευροκόπι έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας αφού διαρκεί 6-7 μήνες, με τον Υδράργυρο της περιοχής να είναι ο αρνητικός πρωταθλητής σε πείσμα της αδιαφορίας των ΜΜΕ του κέντρου !
Είναι και αυτό ένα εθνικό ζήτημα, αφού το όραμα της οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια εξελίσσεται σε οικονομικό εφιάλτη και ΄΄Δράμα΄΄ !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου