Δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες μιλούν για μεγάλη πίεση της κυβέρνησης στους δικαστές που καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών
Ο ξένος Τύπος φοβάται μυστική συμφωνία Τσίπρα-Ερντογάν
FAZ και FT αναρωτιούνται πώς μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογήσει την έκδοση των «8», που δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία...
Aύριο, στις 11 και στις 13 Ιανουαρίου κρίνεται η τύχη τους από τον Αρειο Πάγο
Ο ευρωπαϊκός Τύπος παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών και το κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης.
«Από τη στιγμή που οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ήταν σαφές ότι η υπόθεση θα προκαλούσε πολλούς πονοκεφάλους στον Ελληνα πρωθυπουργό» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας τις πιέσεις που ασκούν εξαρχής στην ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις τους ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προδότες» τους αξιωματικούς.
Τονίζει, επίσης, πως το ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση πρακτορείο Anadolu έσπευσε να φτιάξει κλίμα εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας -επικαλούμενο «πηγές στην τουρκική Εισαγγελία»- ότι τουλάχιστον οι τέσσερις από τους οκτώ είχαν επικοινωνήσει τη νύχτα του πραξικοπήματος με δύο αξιωματικούς υπόπτους για την εξύφανση σχεδίου δολοφονίας του Ερντογάν.
Η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα τονίζει όμως ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα. Και μπορεί να αναφέρθηκαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής, αλλά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν στο τέλος οι δικαστές, πόσω μάλλον που η φορτισμένη πολιτικά υπόθεση έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ζήτημα και λειτουργεί ως λυδία λίθος της σταθερότητας της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η FAZ αναφέρεται στη συνέχεια στην πρωτοβουλία κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών από Ελληνες πολίτες και τον Απόστολο Δοξιάδη, ο οποίος «καθιστά σαφές ότι το θέμα δεν αφορά στις κομματικές προτιμήσεις, αλλά στο κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την ιδιότητα κράτους δικαίου υπό την πίεση της μακράν ισχυρότερης από τις τέσσερις γειτονικές της χώρες».
«Φοβούμαστε ότι οι δικαστές θα εκφοβιστούν με επιχειρήματα raison d’ etat, ότι θα τους πουν “αν δεν εκδώσουμε τους αξιωματικούς ο Ερντογάν θα μας στείλει την επομένη 3 εκατομμύρια μετανάστες’’», λέει ο Ελληνας συγγραφέας και μαθηματικός, ο οποίος φοβάται ότι δεν πρόκειται για κενή απειλή: «Είμαι σίγουρος ότι, αν δεν τους εκδώσουμε, τις επόμενες ημέρες θα μας έλθουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον μετανάστες». Αλλά η Αθήνα και μόνον για λόγους αυτοσεβασμού δεν πρέπει να υποκύψει σε τέτοιες απειλές.
Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει τους φόβους του Απόστολου Δοξιάδη για κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας εις βάρος των Τούρκων αξιωματικών και παραθέτει τις ανησυχίες του για πολιτική ανάμειξη στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Είναι μια μάχη για τη συνείδηση 15 δικαστών», λέει ο Ελληνας συγγραφέας.
Με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών ασχολούνται και οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Ελληνα πρωθυπουργού:
«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα’’. Αλλά ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου (...). Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».
Η έγκυρη εφημερίδα σημειώνει τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και λόγω του μεταναστευτικού: «Κάποιοι Ελληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Αγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα. Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να είπε ότι η κυβέρνηση θα “σεβαστεί και θα τηρήσει” την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο. “Αν η κυβέρνηση στείλει πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Αγκυρα επειδή νιώθει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο καθηγητής Νομικής και πολιτικός σχολιαστής Αρης Χατζής».
Σημειώνεται ότι αύριο, 10 Ιανουαρίου, στις 11 και στις 13 του μηνός θα εξεταστούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, από τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου