Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΚΑΥΤΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ! Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις και φορολογία αγροτών!


Παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο με εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με μεταφορά των φορολογικών βαρών από τους έχοντες...
μικρή περιουσία στους μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το κουαρτέτο των θεσμών απαιτεί αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση πετυχαίνοντας «κούρεμα» έως και 100% των προσαυξήσεων, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Όπως δήλωσε «θα ξαναδούμε κριτήρια σε αυτούς που είχαν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να πληρώσουν» για να προσθέσει ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει 2 εκατ. στην τράπεζα να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Με τους δανειστές να πιέζουν για τροποποίηση της ρύθμισης, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη διάφορα σενάρια όπως:
• Εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τη θέσπιση κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι – οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, και θα αυξηθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις εναπομείνουσες δόσεις.
• Αύξηση του επιτοκίου για τις ρυθμισμένες δόσεις. Σήμερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%.
• Αυτόματη «αποβολή» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων – οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
ΕΝΦΙΑ
Οριακές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε ο φόρος να γίνει δικαιότερος και πιο αναλογικός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, με δεδομένη την οροφή των 2,65 δισ. ευρώ στην εισπραξιμότητα του φόρου γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο εσωτερικό του, ενώ σημείωσε ότι το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο που αφορά σε όλα τα ακίνητα στον συμπληρωματικό.
Συμπλήρωσε ότι ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς, ενώ τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν, μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.
• Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων:
• Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
• Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Πάντως τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ο ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι.
Φορολογικοί έλεγχοι
Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, όπως δείχνουν οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 17,7%, ενώ σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η παραβατικότητα κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις το 54%. Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Κριτήρια
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Με τους δανειστές να πιέζουν για τροποποίηση της ρύθμισης, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη διάφορα σενάρια όπως:
Εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τη θέσπιση κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι – οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, και θα αυξηθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις εναπομείνουσες δόσεις.
Αγρότες
Ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους νέους αγρότες υποσχέθηκε ότι θα διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία και τις πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε δέσμη μέτρων για την προστασία του αγροτικού επαγγέλματος, αλλά και αξιοποίηση κονδυλίων άνω των 6 δισ. ευρώ έως το 2020.
Με γνώμονα τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, θα επιχειρήσει να ελαφρύνει το πακέτο επιβαρύνσεων για τους αγρότες που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο» των θεσμών θα επιδιώξει:
1. Τον διαχωρισμό των αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασκούν αγροτική δραστηριότητα και σε αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα, αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική. Αγρότες κατά κύριο επάγγελμα θα θεωρούνται τα φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται με κάθε είδους αγροτική εργασία, η οποία τους αποφέρει τουλάχιστον το 50% του συνολικού εισοδήματός τους από κάθε πηγή.
2. Τη φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και όχι 26% που θα ισχύει για τους υπόλοιπους και με προκαταβολή φόρου 50% και όχι 100%.
3. Τη μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής φόρου για τους νέους αγρότες για τα πρώτα τρία ή πέντε χρόνια της δραστηριότητάς τους.
4. Να εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των αγροτών και οι δαπάνες που αφορούν στα κόστη εργασίας, την οικογενειακή εργασία, τις αποσβέσεις και γενικά όλα τα έξοδα και οι επιβαρύνσεις.
5. Την καθιέρωση τιμολογίων πώλησης από τους αγρότες και την κατάργηση του τιμολογίου αγοράς από τους εμπόρους, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Το πρόσθετο όφελος για το Δημόσιο θα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και από το διαφορετικό τρόπο φορολόγησης περίπου 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικό όφελος περίπου 700 εκατ. ευρώ.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια δίκαιη διεκδίκηση για να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους εκείνους που το εισόδημά τους έχει υποστεί μείωση 30% μεγαλύτερη από τη μείωση εισοδημάτων άλλων επαγγελματιών, να μπορέσουν να κρατηθούν στα χωράφια τους, στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, δηλαδή κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου που λαμβάνουν οι αγρότες.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός παρουσίασε σειρά παρεμβάσεων έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας που περιλαμβάνει:
• Θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεταιριστικής οργάνωσης. Υπάρχει ήδη σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες.
• Άμεση απόδοση των ενισχύσεων 2,4 δισ. τον χρόνο με συμβολή δημόσιων λειτουργών.
• Αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά με ρυθμίσεις σε νέα αντικειμενική βάση, ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκαιρους ελέγχους τιμών καταναλωτή.
• Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή παράνομων εισαγωγών, εξαγωγών, «ελληνοποιήσεων» και κυκλωμάτων στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων.
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, το οποίο έχει σταλεί στην Κομισιόν για έγκριση, από το οποίο αναμένεται με αξιοποίηση κονδυλίων άνω των 6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 4,7 δισ. είναι κοινοτικά) η δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι σε κινητοποιήσεις
Σε κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Τρίτη 11 Αυγούστου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Βορείου Ελλάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φορολογικά μέτρα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κτίριο της Περιφέρειας στη Δράμα και στις 25 Αυγούστου παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο
Μακεδονίας- Θράκης. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα διεξαχθούν συνεδριάσεις προκειμένου κάθε νομός της Β.Ελλάδας να καταρτίσει το δικό του πλάνο κινητοποιήσεων. Εξάλλου πολλοί αγρότες της Β. Ελλάδος προτείνουν κάθοδο στην Αθήνα και δυναμικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: Ημερησία
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: