Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι της ιστορίας: Από τον Τζένγκις Χαν ως τον Μπιλ Γκέιτς [εικόνες]

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι της ιστορίας: Από τον Τζένγκις Χαν ως τον Μπιλ Γκέιτς [εικόνες]

Το ερώτημα είναι εύκολο να απαντηθεί σήμερα. 

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι εδώ και χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Τι συμβαίνει όμως αν αναλογιστεί κανείς εκείνους που είχαν τη μεγαλύτερη περιουσία ανά τους αιώνες. 

Τότε ακόμη και ο Μπιλ Γκέιτς φαίνεται... φτωχός μπροστά τους.

Το TIME παρουσίασε τη λίστα με τους 10 ανθρώπους που θεωρείται ότι διέθεταν ή είχαν τον έλεγχο της μεγαλύτερης περιουσίας ανά τους αιώνες, κάνοντας μία σύγκριση με σημερινά δεδομένα...

10. Τζένγκις Χαν

Εζησε: 1162-1227
Χώρα: Αυτοκρατορία της Μογγολίας
Περιουσία: Αφθονη γη
Σύμφωνα με ιστορικούς, παρά την εξουσία του, δεν συγκέντρωσε πλούτο. Αντίθετα, λέγεται πως η γενναιοδωρία του ήταν το κλειδί για την επιρροή του, καθώς μοιραζόταν τα λάφυρα με τους στρατιώτες και τους διοικητές του.
9. Μπιλ Γκέιτς

Εζησε: 1955- σήμερα
Χώρα: ΗΠΑ
Περιουσία: 78,9 δισ. δολάρια
Είναι ο πλουσιότερος εν ζωή άνθρωπος. Η περιουσία του ξεπερνά κατά περίπου 8 δισ. εκείνη του Αμάνσιο Ορτέγκα, του δεύτερου πλουσιότερου στον κόσμο.
8. Αλαν Ρούφους (Αλαν ο Κόκκινος)

Εζησε: 1040-1093
Χώρα: Αγγλία
Περιουσία: 194 δισ. δολάρια
Ανιψιός του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Η περιουσία του, σύμφωνα με ιστορικούς, όταν πέθανε έφτανε στις 11.000 λίρες, δηλαδή ισοδυναμούσε με το 7% του ΑΕΠ της Αγγλίας την εποχή. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε 194 δισ. δολάρια το 2014.
7. Τζον Ροκφέλερ

Εζησε: 1839-1937
Χώρα: ΗΠΑ
Περιουσία: 341 δισ. δολάρια.
Αρχισε να επενδύσει στην πετρελαϊκή βιομηχανία το 1863 και μέχρι το 1880 η εταιρεία του, Standard Oil, είχε τον έλεγχο του 90% της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη νεκρολογία του στους New York Times, η αξία του εκτιμώντας στο 1,5 δισ. δολάρια το 1918, δηλαδή στο 2% της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά. Αυτό το ποσοστό το 2014 θα αντιστοιχούσε σε 341 δισ. δολάρια.
6. Αντριου Καρνέτζι

Εζησε: 1835-1919
Χώρα: ΗΠΑ
Περιουσία: 372 δισ. δολάρια
Ο Σκοτσέζος μετανάστης πούλησε την εταιρεία του, την US Steel, στην JP Morgan για 480 εκατ. δολάρια το 1901. Το ποσό αντιστοιχούσε στο 2,1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, δηλαδή με δεδομένα του 2014 η περιουσία του θα έφτανε στα 372 δισ. δολάρια.
5. Ιωσήφ Στάλιν

Εζησε: 1878-1953
Χώρα: ΕΣΣΔ
Περιουσία: Απόλυτος έλεγχος μίας χώρας με το 9,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Είχε τον έλεγχο μίας εκ των μεγαλυτέρων οικονομικών στον κόσμο. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωριστεί ο προσωπικός του πλούτος από εκείνον της Σοβιετικής Ενωσης, ο συνδυασμός οικονομικής ισχύς και απόλυτου ελέγχου της ΕΣΣΔ έκανε πολλούς οικονομολόγους να τον κατατάξουν στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν το 1950, τρία χρόνια πριν από το θάνατό του, η ΕΣΣΔ αποτελούσε το 9,5% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Σε αριθμούς του 2014, αυτό θα αντιστοιχούσε σε 7,5 τρισ. δολάρια. Αν και τα χρήματα δεν ανήκαν απευθείας στον Στάλιν, είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη σοβιετική οικονομική δύναμη όπως ήθελε.
4. Ακμπάρ ο Μέγας

Εζησε: 1542-1605
Χώρα: Ινδία
Περιουσία: Είχε τον έλεγχο μίας αυτοκρατορίας με το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Ιστορικοί συγκρίνουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ινδίας υπό τον Ακμπάρ με εκείνο της ελισαβετιανής Αγγλίας, αλλά με «μία άρχουσα τάξη της οποίας ο πολυδάπανος τρόπος ζωής ξεπερνούσε εκείνον της ευρωπαϊκής κοινωνίας».
3. Αυτοκράτορας Σενζόνγκ

Εζησε: 1048-1085
Χώρα: Κίνα
Περιουσία: Είχε τον έλεγχο μίας αυτοκρατορίας με το 25-30% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Η δυναστεία των Σονγκ στην Κίνα ήταν μία από τις πιο οικονομικά ισχυρές αυτοκρατορίες στην ιστορία. Με βάση εκτιμήσεις ιστορικών, στο απόγειό της η οικονομική παραγωγή έφτανε το 25-30% της παγκόσμιας. Ο πλούτος της αυτοκρατορίας πήγαζε από τις τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά και τις εξαιρετικές ικανότητες στη συλλογή φόρων, τομέας στον οποίο σύμφωνα με ιστορικούς, ήταν αιώνες μπροστά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
2. Αύγουστος Καίσαρας

Εζησε: 63 π.Χ.- 14. μ.Χ.
Χώρα: Ρώμη
Περιουσία: 4,6 τρισ. δολάρια
Δεν ήταν μόνο επικεφαλής της αυτοκρατορίας που αποτελούσε το 25-30% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, αλλά σύμφωνα με ιστορικούς σε κάποιο σημείο ο Αύγουστος Καίσαρας είχε περιουσία που αντιστοιχούσε στο 1/5 της οικονομίας της αυτοκρατορίας. Με όρους του 2014, αυτό θα αντιστοχούσε σε 4,6 τρισ. Δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημειώνει ο καθηγητής Ιστορίας του Στάνφορντ, Ιαν Μόρις, ότι κάποια στιγμή του ανήκε προσωπικά ολόκληρη η Αίγυπτος.

1. Μάνσα Μούσα

Εζησε: 1280-1337
Χώρα: Μάλι
Περιουσία: Πλουσιότερος από ό,τι μπορεί να περιγράψει κάποιος
Βασιλιάς του Τιμπουκτού, συχνά αναφέρεται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της ιστορίας. Σύμφωνα με ιστορικούς, το βασίλειό του πιθανόν να ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, σε μία περίοδο που ο χρυσός ήταν σε ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση. «Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Προσπαθούσαν να βρουν λέξεις για να το εξηγήσουν», λέει καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. «Υπάρχουν εικόνες που τον δείχνουν να κρατά ένα χρυσό σκήπτρο, σε ένα χρυσό θρόνο, με μία χρυσή κούπα και χρυσό στέμμα στο κεφάλι του».
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: