Τον προβληματισμό που επικρατεί στο Βερολίνο σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και του κουαρτέτου μεταφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό FOCUS.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, μπορεί να υπάρχει η αίσθηση ότι οι συζητήσεις προχωρούν ικανοποιητικά, η Γερμανία όμως έχει άλλη άποψη, με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, να δηλώνουν ότι..η προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ για να εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να μεταφερθεί για μετά τα μέσα Αυγούστου, καθώς όπως προβλέπουν δεν πρόκειται μέχρι τότε να υπάρξει συμφωνία.
Το πρόβλημα όμως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα είναι ότι στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ το ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που δεν έχει και δεν προβλέπεται να βρει αν δεν πάρει μέχρι τότε την πρώτη δόση του τρίτου δανείου.
Σημειώνει μάλιστα ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρχει συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά, καθώς θα πρέπει έως τις 10 – 11 Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει αμέσως μετά έγκριση από το Eurogroup.
«Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα θα λάμβανε μια γενναία πρώτη δόση από το νέο πρόγραμμα, αν συμφωνήσει σε αυτό σε άμεσο χρόνο. Μάλιστα, η αισιόδοξη άποψη αναφέρει πως μέσα σε αυτό το διάστημα θα είχε συγκεκριμενοποιηθεί και ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο στήριξης. Επειδή, όμως, ο πραγματισμός είναι αυτό που χρειάζονται να επιδείξουν όλα τα μέρη, η πιθανότητα μιας δεύτερης χρηματοδότησης-γέφυρα, αναφύεται ξανά στο προσκήνιο», αναφέρει το FOCUS.
Το δημοσίευμα προβλέπει ακόμα ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάρει ένα νέο δάνειο – γέφυρα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που θα προστεθούν στα 7,16 δισ. που πήρε τον Ιούλιο.
Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν πάλι από τον EFSM, αν και όπως τονίζεται υπάρχει κι άλλη λύση στο τραπέζι.
«Το ερώτημα είναι γιατί η Ευρωζώνη να προχωρήσει σε μια παρόμοια «άσκηση» για δεύτερη φορά; Η απάντηση είναι σχεδόν προφανής: δεν θέλει να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί και δεν έχει άλλη επιλογή. Αυτή η λύση δεν θα είναι… αναίμακτη, καθώς για να λάβει η Ελλάδα αυτά τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρειαστεί να περάσει από την ελληνική Βουλή μια ακόμη σειρά προαπαιτούμενων μέτρων. Μπορεί να μην έχουν την ευρύτητα των προηγούμενων, αλλά δεν θα είναι αμελητέα. Πάντως, το να λάβει χρήματα δίχως προαπαιτούμενα δεν υπάρχει περίπτωση. Επίσης, όσα περισσότερα χρήματα λαμβάνει η Αθήνα από το EFSM, τόσα λιγότερα θα δει να μπαίνουν στα ταμεία της από την πρώτη δόση της συμφωνίας, όταν και όποτε αυτή συναφθεί», καταλήγει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα δημοσίευμα της HANDELSBLATT, σημειώνει ότι πολλές χώρες απορρίπτουν μια νέα χρηματοδότηση-γέφυρα. Με δεδομένη τη δύσκολη αυτή κατάσταση εκπρόσωπος της τετραμερούς προειδοποιεί: «Ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί». Σύμφωνα με τον ίδιο «το Graccident εξακολουθεί να είναι πιθανό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου